11 Май, 2004 00:00 698 0

Атина - under construction

  • атина-
  • които-
  • игрите-
  • столица-
  • гръцката-
  • олимпиадата-
  • обаче-
  • заради-
  • струва-
  • момента-
  • преди-
  • защото-
  • олимпийските-
  • олимпиада-
  • въпреки-
  • атиняни-
  • цените-
  • август-
  • хотели-
  • толкова-
  • множеството-
  • време-
  • великобритания-
  • животът-
  • центъра-
  • гостите-
  • гръцката столиц
, 100 дни преди олимпиадата в Атина избухнаха 3 бомби в полицейски участък. 100 дни преди да се открият игрите в родината на олимпийското движение, светът залага дали подготовката ще приключи навреме. 100 дни преди началото на лятната олимпиада гръцката столица Атина е огромна строителна площадка. Шумът е неописуем през всичките 24 часа на денонощието. Знакът "under construction" (в ремонт) трябва да се постави на входа на гръцката столица, за да са наясно посетителите какво ги очаква. Дори в луксозните хотели, в които все още се намират свободни стаи, шумът от багери и бормашини прониква през деня и през нощта въпреки шумоизолиращата дограма и плътно спуснатите завеси. Като се съчетае това и с умопомрачителния грохот на автомобилите, всяка мисъл за отдих и спокойствие изчезва.Дори фактът, че за първи път от 16 години насам в Гърция пристигна премиер на Турция, не попречи подготовката за олимпийските игри да продължи по график - т.е. денонощно,

за да се навакса изоставането

В българското съзнание подобно важно посещение, особено когато става въпрос за две съседни държави с твърде комплицирани отношения, се свързва с блокиран център, с кордони полиция, с кръжащи в небето охранителни хеликоптери, с парализа на нормалния живот в града и със същински терор за жителите и гостите на града. Дали защото наскоро дошлото на власт ляво правителство желае да спечели дивиденти пред електората си, или просто разбиранията за сигурност и ред в съседна Гърция се разминават с нашенските, нищо подобно не бе налице по време на посещението на Реджеб Ердоган в Атина. Единственият знак за "историческото" посещение бяха разветите навсякъде в централната част на Атина гръцки и турски знамена и множеството бдящи целодневно и целонощно журналисти и оператори с камери в бойна готовност пред хотел "Великобритания" срещу парламента, където бе настанена делегацията.

В хотела пък можеше да влезе който пожелае, стига да мине през най-обикновен скенер.Дори да се изключи посещението на турския премиер, животът в гръцката столица тече на свръхбързи обороти. Почти няма неразкопано късче настилка, непокрита със защитна мрежа фасада на сграда из центъра. Трафикът е толкова истеричен, че надхвърля най-хиперболизираните определения за хаос. Доказателство за последното е следната абсурдна случка. Регулировчик е застанал насред кръстовище, чийто светофар работи. Изведнъж той, възмутен от своеволията на участниците в движението, започва мощно да псува, както само балканците умеят, и надува свирката си в израз на абсолютно безсилие. Отговорът на шофьорите е яростно надуване на клаксоните. В крайна сметка катаджията капитулира, маха с ръце... и напуска бойния си пост. В резултат настъпва абсолютен хаос, а абдикиралият полицай наблюдава злорадо отстрани. За да се яви в края на сценката като спасител. И да получи овации от онези, на които е помогнал да оцелеят в мелето насред кръстовището.Движението в Атина винаги е бил натоварено, но сега заради множеството ремонти по пътищата съвсем не се понася, твърдят ежедневните му жертви. Те си носят вестници, кафе и суха храна, за да съхранят здравия си разум, шофирайки.

Здравият разум обаче отказва да възприеме

сумите, които се отчитат като изразходвани за подготовката

на гръцката столица за олимпийските игри. Мнозина благославят игрите, тъй като животът им е уреден за десетилетия напред. Я защото здраво са бръкнали в кацата с меда (разбирай еврофондовете), я защото новото околовръстно шосе им е спестило часове, нерви и средства за ежедневното предвижване, я защото са си осигурили постъпления от бизнеса, които им позволяват да не работят през следващите няколко години. Новото 90-километрово околовръстно шосе е гордост за атиняни, но е и пътното съоръжение - абсолютен рекордьор по скъпотия.

Линеен метър от него струва 36 млн. евро

Пълен абсурд, като се има предвид, че метър от първокласна магистрала в Европа не надхвърля 7 млн. евро, обясняват строителни експерти. Леките коли плащат винетка от 2 евро независимо дали ще пропътуват всичките 90 км, или ще отбият на 5-ия километър. Таксата за автобус е 5 евро.

Също толкова абсурдно звучат сумите, изхарчени за реконструкция на хотели, символи на Атина. Единият от тях - "Великобритания", на площад "Синтагма", срещу парламента, е глътнал 75 млн. евро! Хотелът от 1874 г. се е сдобил с още един етаж и посреща гостите си в разкош, от който чак нагарча. При всички случаи обаче голяма част от космическата сума е потънала някъде не по предназначение.

В близкия "Хилтън", един от най-грозните в света, за ремонт били дадени 35 млн. евро. Отвън не личи, вътре, казват, било станало стилно и луксозно.

Цените, при които се настаняват гости сега във "Великобритания", са ревниво пазена тайна. На рецепцията отговарят, че те се договарят. И любезно добавят, че за олимпиадата няма никакви места.

Същото е и положението в хотел "Атенс плаза" от веригата "Грекотел", собственик на софийския "Шератон". Тук двойна стая в момента струва 440 евро. Всичко е ангажирано за времето на олимпийските игри отпреди месеци. Оказва се, че въпреки множеството хотели, които се строят в момента и които бяха открити през последната година, се очертава дефицит на места за настаняване през август. От ситуацията, разбира се, се възползват хотелиерите.

Цените за двете седмици на игрите са четворно по-високи

Освен това не се приемат заявки за 1 или 2 нощувки. Дори човек да иска да остане толкова, ще трябва да си плати седмица или 10 дни престой. Ако пък пожелае настаняване за деня на откриването или финала, цената е колкото за месец, разказва служител на голяма гръцка компания, пожелала да покани свой близкоизточен партньор. Нещо повече, цените на самолетните билети за двете седмици олимпиада са завишени безбожно. Например двупосочен билет Техеран-Атина-Техеран струва 4000 евро.

Атиняни вече мислят за евакуация

през втората половина на август. Не заради жегата. Оказва се, че август е най-прохладният месец от иначе свирепото гръцко лято. Не и заради това, че градът, чието население в нормални условия е 3,5 млн. с жителите на Пирея и околностите, ще се пренасели с туристи, гости, участници и обслужващите ги. Атиняни готвят бягство най-вече заради галопиращите цени.Бутилка с 0,5 л минерална вода вече струва 1,50-2 евро около Акропола, въпреки че в центъра все още се намира и на цена от 50 евроцента. Очаква се по време на игрите прозрачната течност да стане наистина безценна. Вече са поскъпнали зеленчуци и други храни от жизнена необходимост. Усеща се и поскъпване на облеклата, на обувките и на услугите. В таверните все още могат да се намерят приемливи цени, но ресторантите, предлагащи европейска кухня, не могат да се нарекат евтини и днес - 95 дни преди старта на игрите. Ако в таверна може да се хапне салата за 2,50-3 евро, в ресторант тя върви между 6 и 10 евро, основните ястия са от 13 до 22 евро, десертите - между 3,50 и 6 евро, кафето - 3, бирата - 4, чашата вино - 3,50, а бутилката - от 18 до 33 евро. "10 евро вече са нищо", оплаква се Рания, която има добра позиция в една от големите гръцки компании. Когато разбере, че средната заплата в Атина е около 1000 евро, българинът не е склонен на съчувствие към съседите. За повечето от тях обаче предстоящата олимпиада е бреме.

От една страна,

съществува страхът от атентати

Въпреки че властите категорично отхвърлиха връзка на избухналите три бомби до полицейски участък в престижен квартал с предстоящата олимпиада, мнозина схванаха акта като проверка на сигурността в столицата. Новината, че сигурността на олимпиадата в Атина се е превърнала в приоритет на външната политика на Вашингтон, е малко успокоение за хората, които живеят там. Другото им безпокойство е, че ще има взрив на безработицата, след като приключи строежът на множество обекти, необходими за олимпийските игри. Притесняват се и дали бързото строителство в момента ще е достатъчно качествено. Страхуват се, разбира се, и от провал на започнатите проекти.

В Атина в момента се прокарват трамвайни релси. Трамваят ще свързва важни части от гръцката столица и ще улесни комуникациите. Проблемът е обаче, че въпреки денонощната работа съществува опасност траншеите из центъра да посрещнат гостите за олимпиадата незатрупани. Всички усилено дискутират "проблема с покрива". Става дума за покрива на олимпийския стадион - уникална конструкция, чието завършване се бави. Това пък възпрепятства създаването на надеждни системи за сигурност в основното съоръжение на игрите.

"Няма страшно, дори да се наложи маратонците да стартират, а пред тях работници да полагат настилката по пистите, ще се справим. Такива сме си гърците, правим нещата в последния момент, но ги довършваме", обяснява Георгиус, който е лекар в Атина. Оптимизъм демонстрират и тийнейджърите из хилядите таверни и нощни барове в старинния квартал Плака под Акропола и в близкия увеселителен район Псири. Животът за тях едва ли ще се промени съществено по време на олимпиадата. Освен да стане по-богат и по-интересен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА