Last news in Fakti

13 Май, 2004 00:00 551 0

Има опасност изборът на обществен посредник да се провали

  • омбудсман-
  • гласуване-
  • преди
Твърде възможно е Народното събрание да не успее да избере омбудсман, след като и вторият кръг на консултациите между политическите сили се провали. Всяка от партиите продължи да настоява за своя кандидат за общественик защитник. Разногласията най-вероятно ще доведат до извървяване на цялата изборна процедура, предвидена в Закона за омбудсмана, обясни след срещата лидерът на царските депутати Станимир Илчев. Тя изисква тайно гласуване, при което за избран се смята кандидатът, получил повече от половината гласове на народните представители. Ако няма такъв, ще има второ гласуване, в което участват двамата, събрали най-много "за".

До поредния кръг разговори се стигна, тъй като преди Гергьовден НДСВ не можа да наложи предлагания от партията червен социолог Петър-Емил Митев. Тогава депутати обвиниха управляващите, че се опитват да наложат партийна, а не консенсусна за обществото личност. Противоречия за кандидатурата има дори в жълтите редици, като част от избраниците лансират за поста депутата от НДСВ Кирил Милчев, други - бившия конституционен съдия Димитър Гочев и Емануил Георгиев. Левицата настоява за Ана Караиванова, СДС за Станислав Димитров, а БЗНС-Народен съюз за проф. Александър Джеров.

По думите на Илчев заради невъзможността да се постигне консенсус в пленарната зала ще бъдат подложени на гласуване всичките предложения. Очаква се вотът да се състои в петък. Заради големия брой кандидати зам.-председателят на парламента от ДПС Юнал Лютфи допусна, че Народното събрание може и да не успее да избере омбудсман, което по думите му няма да бъде добре за парламентаризма. Той посочи, че целта е всички народни представители, независимо от парламентарната група, да покажат волята, че парламентът може да излъчи още на първо гласуване омбудсман. По-късно се разбра, че има идея, която тепърва ще се обсъжда в партийните централи, преди втория тур да бъде препоръчано на депутатите да гласуват по съвест, за да се стигне все пак до избор.

Преди провала на консултациите от Българския хелзинкски комитет призоваха с декларация да се ускори процедурата за избор на омбудсман. Юлияна Методиева от комитета заяви пред БНР, че е безобразно в партийното пространство да кадруват за длъжността. Пазарлъкът за тази сериозна позиция е недостоен, коментира тя и изрази песимизъм за избора на обществен посредник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА