Last news in Fakti

14 Юни, 2004 00:00 1 440 0

И в Балкана строят ски-писти и модерни хотели

  • смолян-
  • община-
  • център-
  • троян-
  • пистите-
  • янкова-
  • хотели-
  • писти-
  • проекта-
  • общината
Община Троян разработва инвестиционен проект за превръщането на Беклемето в модерен ски-център. В следващите 20 години съществуващите 930 м писти ще станат 9 700 м. Още от следващата зима ще заработи и затвореният от 15 г. хотел "Беклемето". Предвижда се изграждането на нови хотели и ресторанти, поща, здравен пункт, спасителна служба, паркинг и информационен център за туристите. Стойността на проекта още не е уточнена, тъй като през следващите 6-8 месеца кметската управа ще се занимава с изготвяне на кадастрална карта и пресмятане на икономическите ползи от начинанието. Това каза за в. "Сега" зам.-кметът на Троян по туристическите въпроси Розалина Русева. Туристическият център ще се развие върху 96 дка, собственост на общината. От кметската управа предвиждат да отделят терените, необходими за изграждане на инфраструктурата, а останалите терени ще се дават под наем или ще се продават на частници, уточни Русева. Тя поясни, че ще се търси концесионер за изграждането и стопанисването на пистите.

Увеличаването на ски-трасетата ще стане на два етапа.

На първият- дължината на пистите ще стане 3 800 метра, а капацитетът- 800 души дневно. На вторият етап трасето ще достигне 9 700 м и капацитет 1 800 скиори дневно.В плановете на общинарите в Троян е заложено да се изгради лифт в с. Чифлик, където ще е началната станция. Съществуващата писта за биатлон също ще бъде модернизирана и лицензирана за международни спортни прояви, планират от общината.

Беклемето се намира на 1360 м надморска височина на 20 км от град Троян. Местността е връхната точка на Троянския проход. Има няколко хотела, ресторант, ски-писта, ски-влек и частно ски-училище през зимата. Местността е удобна за летни и зимни преходи във високата част на планината, на изток от хижите Дерменка, Добрила, Амбарица и Чучул и на запад от Козя стена, Хайдушка песен, Ехо и Вежен.

28 км. писти ще строят и под връх Перелик

"Перелишкият проект" е още от 1960 г. За него вече има направена Оценка за въздействието върху околната среда. Кметът на община Смолян Дора Янкова има амбицията да го завърши. "В момента сме на етап менажиране на проекта, търсим инвеститори. Има интерес към финансиране на проекта от страна на местни предприемачи, както и на инвестиционни компании. Планът предвижда в близост до Смолян да се изградят 28 км. писти, които да имат връзка с пистите на Пампорово и Чепеларе. Това ще е един зимен курорт от нов тип, който ще разкрие целия потенциал на планината", разказа за в. "Сега" Янкова. Няма да се строят хотели непосредствено до пистите, а само чайни, здравни пунктове, спасителна служба и ски-гардероби. Скиорите ще бъдат настанявани в хотелите в Смолян, Пампорово и околните селища. Целта е да се даде поминък на населението, а и да се осигурят максимално добри условия за спорт на туристите.

Предварителните планове на общината да се деактуват общинските земи в територията на бъдещия ски-център, са забравени. Настоящото ръководство на Смолян ще заложи на публично-частното партньорство, в което община, държава и частни лица ще носят солидарно отговорността. "Интересът на частните собственици на земи към идеята е голям, тъй като цените на имотите растат", каза още Янкова.

Според шефа на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин сериозни туристически проекти се реализират в момента в община Сапарева баня и в с. Баня.

Неизброими са и проектите за изграждане на хотели с пари от програма САПАРД. Всичко това ще изправи след година-две страната пред неразрешим проблем- една модерна, висококачествена хотелска и спортна база и абсолютно отсъстваща пътна инфраструктура. А каква полза от уникална природа и хотелски лукс, ако няма пътища, които да отведат до тях?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА