Last news in Fakti

23 Януари, 2014 08:47 14 158 82

Грешка ли беше продажбата на жилище?

  • жилища-
  • българи-
  • емигранти
Грешка ли беше продажбата на жилище? - 1
Снимка: М. Богданова ©

Едно от първите неща, които направиха българите, решили да напуснат България и да търсят щастието си в чужбина, беше продажбата на имот. Тази тенденция започна още в далечната 1995-1996 г. Някои имаха и къща в провинцията, и жилище в голям град или столицата. Решението на повечето от тях беше да се разделят с всичко недвижимо. Парите им трябваха, за да могат да се устроят в държавата, която са избрали да търсят щастието си. Тогава световната икономика вървеше напред и нагоре и на никой не му минаваше през ум, че съвсем скоро ще дойдат „черни дни”.

2008-а обърна цялата представа за щастлив и безметежен живот буквално за няколко месеца. Много от сънародниците ни зад граница останаха без работа, други имаха късмета да вземат социални помощи от съответната държава, но и те са до време. Трети се върнаха в България, но се установиха при роднини, тъй като на практика бяха продали всичко и нямаха собствен покрив в собствената си родина. „Четно казано, когато напусках България не съм мислил, че някога ще ми се наложи да се върна отново тук в трудоспособна възраст. Идеята ми беше с парите от продадените имоти да се установя в чужбина, да събера пари и с тях да си купя малка къщичка в България и да прекарам старините си спокойно” споделя българин, на когото му се е наложило да се върне от Германия. И той не е единствения. Днес съжалява, че е продал в далечната 2001 г. и двата си апартамента, единият, от които в района на Оборище.

Не за всички обаче светът е в тъмни краски. Някои българи зад граница успяха да преодолеят кризата. Виждайки какво се случва със световната икономика, те решиха да се подсигурят. Някои са успели да спестят повече, други по-малко. Общото между тях е, че са взели решение да си купят имот в България. За всеки причината е различна. Някои смятат, че цените на жилищата са достигнали дъното и е добре да имат собствен дом в родината си. Други го правят, защото се чувстват несигурно там, където са. Трети възнамеряват да се пенсионират и да се върнат у дома.

Част от тях купуват жилища с пари в брой, коментират анализатори. Има и българи, които предпочитат да изплащат ипотечен кредит. Какво е отношението на банките към този тип клиенти? „Повечето банки или не признаваха доходи от страни извън Европейския съюз, или отпускаха кредити при по-високи лихви и по-нисък процент финансиране. В последните месеци обаче виждаме готовност от страна на финансиращите организации да привлекат и насърчат и този специфичен сегмент клиенти с потенциал за ръст”, коментира Тихомир Тошев, управител на консултантската компания Creditpoint.

Дефакто няма разлика в процедурата по отпускане на ипотечен кредит за българин, който живее тук и този, който е зад граница. Разликата е в няколко допълнителни документи, които изисква банката към вторите, а именно: документ, удостоверяващ, че клиентите работят и пребивават легално в страната, източник на доходите им, извлечение от банковата им сметка за последните 6 месеца и справка от местно кредитно бюро, удостоверяваща задлъжнялостта им.

Очакванията на анализатори е през тази година броят на този тип клиенти да се увеличава. Явно повечето от тях са преценили, че решението, което са взели преди години не е било най-правилното от гледна точка на времето…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бенжаменъ Глонти

    3 7 Отговор
    Ама разбира се, че беше грешка. Аз лично купих три апартамента на такива емигранти, всичките в Докторската, за по 20-30 хиляди долара, и сега ми реват на вратата - искат си ги обратнно. С двама от тях сключихме сделки на 180 000 евро, третият малко се опъва, но на 175 000 ще склони. Милите ми арбайтери, изобщо не се усещат, че всичкото, дето го работиха на гурбет в Германия, сега идва в моя джоб. И ме е яд, че на времето не накупих още апартаменти, сега анализаторите казват, че още гурбетчии ще си инвестират парите в апартамент в Докторската. Добре, че все пак успях малко да се възползвам от пазарната конюнктура.
  • 2 Капиталист

    3 5 Отговор
    Драмата тепърва предстои.......а цените нагоре.Нека сега капацитетите да обясняват,как пазара е мъртъв при.....реализирани 224 644 сделки 2013 и моляви стига с тези ниви.......понеже първо толкова ниви няма и второ ,ако някой си направи труда да провери,такива трудно се купуват....понеже собствениците не продават,от личен опит знам.Иначе....Разгледани обяви 7 дни-11438577.....все потенциални купувачи.
  • 3 Капиталист

    0 7 Отговор
    В БГ имотите са силно подценени..........и това е факт.....все още е евтино....а 2010г.беше идеалната година.
  • 4 Пацо

    8 1 Отговор
    И аз си мислех в началото, че съм направил грешка като си продадох апартамента в София.
    Наскоро обаче си бях в България за част от почивката ми и се уверих, че това е едно от най-добрите ми решения...
  • 5 alex xela

    4 1 Отговор
    Абсолютно всичките ми приятели, роднини и близки, не искат и да чуят за милата просперираща България и ПРОДАВАТ ВСИЧКОООООО. Само където няма кой да купи.....

    Коментиран от #7

  • 6 Капиталист

    2 6 Отговор
    Браво пацо................ама други не мислят като теб....брато.....а дали е така....ти си знаеш.Като се замисля.....мислил си.....нещо си несигурен,но си се убедил накрая....в какво,че си прецакан.Я да ви попитам....умници с какво България е по лоша от другите държави в ЕС.Ще ви кажа....с хората си,с матрЯла....понеже тук се обезценяваме и себе си и собственната си родина....а зад граница се продаваме,евтино.......кой нормален гражданин ще плюе родината си от Европейските страни,само ние.1996г......в БГ дойде група от спасителната служба на Швейцария,за обмяна на опит с нашите спасители от Рила.Заведохме ги на Мальовица....изненадата им беше,че имаме растителност на 3000м....което при тях в Алпите не може да се види и бяха очаровани от природата ни.България е рай.....ние правиме да е ад.....никакви националисти не сме.....като плюеме така родината си и се обезличаваме.Нашите традиции са вековни,природата ни е уникална.....обиколил съм Европа....но от моята родина по-красива няма и се гордея,че съм Българин.....и се радвам,че децата ми живеят тук и ги възпитавам с нашите традиции и култура......дълг на всеки от нас е да го прави това.
  • 7 Капиталист

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "alex xela":

    реализирани 224 644 сделки 2013 ....така е ....няма кой.......

    Коментиран от #11

  • 8 galaxy

    6 1 Отговор
    За беден човек никъде не е добре. Тези българи които са мизерували в БГ желаят да емигрират в чужбина, но като отидат там виждат и тамошните проблеми и многото работа, стреса и липсата на разнообразен живот и приятели ги кара да се замечтаят отново за БГ. Когато човек е в чужбина се сеща за хубавите неща в БГ и забравя за лошите. Когато човек е в БГ вижда само лошите неща в БГ, хубавите в чужбина и игнорира хубавите неща в БГ. Мисля, че който където се чувства най-добре , то там трябва да си стои.
  • 9 galaxy

    0 2 Отговор
    Темата е много интересна и актуална. Хората, когато имат избор не винаги знаят какво да предприемат. Браво на Милена Богданова за поредната интересна тема, която е засегнала. Мисля, че ако се проведе една добра дискусия ще бъде от полза за неориентираните наши сънародници.
  • 10 Капиталист

    3 7 Отговор
    Всеки един Българин който плюе България е дегенерат......понеже в чужбина....дали добре дали зле....ще си остане чужденец......Политиците идват и си отиват.....б...ците се раждат и умират.Никой от нас не е по голям от Хляба и от Родината си.
  • 11 Бенжаменъ Глонти

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Капиталист":

    Моля за източника на тази цифра, както и разбивка какви и къде са тези имоти, какъв % са купени от българи и чужденци и т. н. Моята информация е различна. Продавачите се отдръпват от пазара поради ниските цени, а купувачите - поради влошаващата се икономическа и политическа конюнктура. За чий ми е да си купувам имот тук, щом като някакъв *ей е начело на държавата? . Ама остани си с надеждата, че тази година ще има поне 250х сделки. Съвсем сигурно е, че през 2015 сделките с недвижима собственост в БГ ще минат милион.

    Коментиран от #12

  • 12 Капиталист

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Бенжаменъ Глонти":

    Влез в сайта на агенцията по вписванията и си вади разбивки.........там е описано.Аз нямам надежди......имам знания и опит,на това лежа.Фирмата ми е в БГ....и си партнираме с фирми от чужбина....не работя за тях,а с тях....има разлика.Иначе си капацитет....виждам,понеже и за икономическото състояни на БГ....си наясно.....Я помисли за Гърция,например.....и заемите които са изтеглили там и какво се случва.....дали хората плюят родината си.Не....борят се....за по добър живот и стандарт,нокога Гръг няма да каже лоша дума за страната си.Пак ще си говориме....но не сега,краят на годината.....по темата.
  • 13 1111

    5 2 Отговор
    Добра статия за нашите сънародници-авантюристи...Очаквам скоро и тв реклама на специална промоция на ,,Кредит-авантюра...2-ра част,,..Нещата стават все по-интересни! Стари и нови собственици на едни и същи имоти ?!?!? Кой издърпа късата клечка??? Стоят ли банки или спекуланти м/у тях??? КОЙ е на далавера...КОЙ...КОЙ ???
  • 14 Капиталист

    3 6 Отговор
    Грешка ли беше продажбата на жилище?.....много добър въпрос.Скоро ще бъде грешка ли е ,че не купих навреме....примерно 2010г.
  • 15 Капиталист

    1 6 Отговор
    И всичко това на база....вдигане на наема.

    Коментиран от #17

  • 16 galaxy

    3 8 Отговор
    Мой приятел си продаде апартамента на ниска цена, беше към 2002 година, за да замине в САЩ със зелена карта. Там си похарчи парите, обиколи няколко щата, защото никъде не му харесваше и накрая се кротна. Почнаха да бачкат с жена му за да оцеляват. Бяха в капан. Не им харесваше живота в САЩ, но нямаха пари да се върнат, а и нямаха и апартамент където да се приберат. Трябваха му 10 години работа за да успее да си купи апартамент в София и то без да е ремонтиран и обзаведен. Междувременно жена му почна да превърта от живота в САЩ, както повечето българки и му изневери с 30 години по-стар от нея американец. Развалиха си семейството и упадъка им е пълен. Сега ако ги питат дали искат да ходят в чужбина -- едва ли ще се съгласят. Жена му искаше да се съберат отново, но той не пожела. Детето им страда. Ванга беше казала, че българите ще ходят по-света, но много от тях ще се върнат в родината си, защото чужбината не може да я замени.
  • 17 Бенжаменъ Глонти

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Капиталист":

    Абе, като те гледам колко отговора имаш в темата, явно много държиш да се самоубедиш в тезите си. Колкото до статията, тя се базира на предположения, а не на факти. А фактите са, че предлагането намалява, поради ниските цени, а ново строителство няма, защото няма търсене. Новото жилищно строителство намалява с 5% на годишна база. Какво отлепяне, какви 5лв.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Капиталист

    1 7 Отговор

    До коментар #17 от "Бенжаменъ Глонти":

    Първо не ми говори на Бе,понеже не ме познаваш лично..........второ ако виждаш отлепяне.....в това да има реализирани 224 644 сделки 2013.....ОК....представям си когато започнат истинските продажби тогава.Аз нямам нужда да се самоубеждавам за каквото и да е било,но явно ти имаш нужда да се обеждаваш ,че в България е много зле положението......но това си е и твое право....живей си с нагласата за това.
  • 19 Капиталист

    0 8 Отговор

    До коментар #17 от "Бенжаменъ Глонти":

    Първо не ми говори на Бе,понеже не ме познаваш лично..........второ ако виждаш отлепяне.....в това да има реализирани 224 644 сделки 2013.....ОК....представям си когато започнат истинските продажби тогава.Аз нямам нужда да се самоубеждавам за каквото и да е било,но явно ти имаш нужда да се обеждаваш ,че в България е много зле положението......но това си е и твое право....живей си с нагласата за това.
  • 20 VARNA

    2 5 Отговор
    а има и такива емигранти които живяха в страни където имотния пазар прегряваше всяка година с 10-15% и нямаше шанс да се включат и инвестираха в бг.
    накупих имоти и а годините си минаваха семейството расте децата тръгнаха на училище и българия се отдалечаваше все повече.
    междувремено цените в новата родина паднаха на половина и трябваше да се купува, слава богу имах спестени и купих, сега пак се повишават но са на лице и всички предпоставки за това.
    имотите в бг са ми бреме, три къщи във варна никой не живей.
    искам да продам едната но никой не купува, продавам много по ниско от това което ми струва, и нищо.
    а като съм в бг, вместо да си лежа на плажа водя купувачи на оглед, по някога по два пъти на ден.
    селската къща ми беше мечта, защото съм градско момче и като бях малък винаги оставах сам през уикенда, защото всички отиваха по селата си, та купих една, още първия път като отидох да я видя и липсваха вратите и прозорците, сега я гледам само на гоогл стрет и е руини.
    така, че за емигрантите един съвет, имот в бг е само бреме и разходи, докато моите колеги обиколиха света на почивки аз трябва да си ходя в бг да си видя имотите да платя данъци и да правя ремонти.
    винаги можеш да си купиш имот в бг дори и да се вдигат с 10% при средна цена от 40 000 евро, 4000 може винаги да ги спестиш за една година, но ще си спестиш главоболията, но аз не виждам от къде ще дойде този ръст, в най добрия случай 2-3% годишно.
  • 21 ...none

    7 1 Отговор
    Спрямо агенцията по вписванията 2013 има няма 20 000 сделки в Софийска община (т.е. град София и околните селца). Това включва гаражи, жилища, търговски площи. 2007-2008 е имало по 40-45 000. Какво раздвижване те гони, само комисионни сънуваш и това ти е в главата. Всяка статия спамиш с глупостите си, а и какво те интересува дали някой напълно непознат и неизвестен за теб човек ще си вземе имот на 200 или 2000 евро квадрата?! Ей такива са всички българи - все гледаме съседната паничка, все гледаме на съседа да му е зле.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Капиталист

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "...none":

    .....не съм брокер,не спамя,а най малко гледам паничките на другите , изказвам мнение.....има разлика.....и тя е.....цените нагоре......както и на наемите иначе,така е всеки има право на мнение по-въпроса.Банките свалят лихвите по-депозитите.
  • 23 Капиталист

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "...none":

    .....не съм брокер,не спамя,а най малко гледам паничките на другите , изказвам мнение.....има разлика.....и тя е.....цените нагоре......както и на наемите иначе,така е всеки има право на мнение по-въпроса.Банките свалят лихвите по-депозитите.

    Коментиран от #24, #29

  • 24 Джак Бауер

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Капиталист":

    г-н Капиталист от всичките ти постове разбрах че имаш прекрасен живот в България, децата ти също си живеят отлично ... само не ми стана ясно заплатите които даваш на твоите работници ("...Фирмата ми е в БГ...") стига ли им да си купят жилище в България ?! А аз предварително ще ти кажа че заплатата ми в Германия ми стига не само за собствено жилище, за много други неща, че и ми остава, а даже няма фирма ами съм наемен работник със същата професия като в България.
  • 25 Санчо Панса

    4 1 Отговор
    А посмали малко! Излиза че за няколко години си спестил колкото за три къщи във Варна плюс поне 250000 евро за къща в Ирландия. И всичко това с работа??? Пълни фантазии пишеш! Не забравяй че и други емигранти четат този форум.
    А по темата – да, тотална грешка е да изгориш мостовете. Радвам се че не я допуснах. И с удоволствие си идвам до България.

    Коментиран от #27, #49, #50

  • 26 Санчо Панса

    0 0 Отговор
    Предния коментар се отнася за N20 Varna
  • 27 Джак Бауер

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Санчо Панса":

    Санчо, в България ми е проблем да плащам 1200 лв месечна вноска по кредит за апартамент + 500 лв месечна вноска по лизинг за автомобил и освен това да си покривам останалите нужди, и това работейки като електро инженер. В Германия не ми е проблем да си плащам вноските по кредитите за жилище и кола, другите ми разходи и да ми останат пари, а пак работя като електро инженер!

    Коментиран от #28

  • 28 Санчо Панса

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Джак Бауер":

    Ми всички сме така, плащаме си ипотеката и си живеем кротко.
    Става дума как със СПЕСТЕНИ пари г-н Варненски си купил къща в Ирландия, а междувременно и три къщи във Варна. Всичко това от ирландската заплата .
    Подобни небивалици струва ми се поставят под въпрос всички Варненски приказки.
  • 29 Споок Армин

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Капиталист":

    По всичко си личи че сте брокер и се опитвате да манипулирате хората с неверни данни.Искам само да Ви напомня г-н Капиталист ,че зделки с имоти могат да се направят и чрез адвокат който за има няма 250лв ще подготви всички документи. Ако все пак не сте брокер тогава наистина живо се интересувам от заплатите които плащате на работниците си във вашата фирма.И последно г-н Капиталист , аз имам средна работна заплата от около 3 ПЪТИ повече от средния германец !!!! Да точно така 3 пъти......и макар че мога да купя в България каквото си поискам НЕ го правя.Защо ли?Много просто......В милата ни и красива родина НЯМА лична сигурност.Навсякъде цари БЕЗНАКАЗАНОСТ и никой НЕ поема отговорност за нищо.Тогава идва въпроса – защо да си влагам парите в родината си след като не се чуствам сигурен за бъдещето си?

    Коментиран от #31

  • 30 Споок Армин

    4 1 Отговор
    Освен това искам да Ви подчертая че 90% от хората в милата ни и красива родина мизерстват.Те са отчаени от политиците.За мен една държава я правят хората и гражданското общество.Когато то ЛИПСВА държавата е разграден двор.Точно това е нашата мила родина.
  • 31 Капиталист

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Споок Армин":

    .............Недей тогава.....инвестира.Аз от 1990г.инвестирам тук....и съм горд от това и предоволен....имал съм и трудни моменти ,но съм ги преодолявал. Заплатите които давам....са повече от добри.....понеже при мен,в офиса няма некъдърни хора.....и си получават възнаграждението от труда.Повтарям....не съм брокер.Ако беше така както казваш....то повечето от хората зад граница,щяха да си стискат парите там,а не да ги пращат тук.....По всичко си личи,че повечето от вас са псевдочужденци....понеже,работя с чужбина и съм много наясно какво се случва там и какви са им законите.Иначе да си гастарбайтер,който не знае езика,но тръгнал на горбет....и специалист.....сиреч,да знаеш перфектно езика и да се доказваш в съответната държава.....са коренно различни неща.Аз....защитавам интересите на България....и съм родолюбец и това,да се обезличаваме....въпреки трудностите и да хулиме родината си....ме и вбесява най-много.Гърците с тези заеми които са натрупали....са оптимисти....борят се за стандарта си и отстояват принципите си ,като народ и не се обезличават....а ние се мразиме ,обезценяваме и обезличаваме....е как господа да ни уважават другите нации.Това е проблема......големият проблем.

    Коментиран от #33

  • 32 Бай Иван

    2 3 Отговор
    Продажбата на жилище винаги е грешка , но понякога е грешка в полза на доброто! Ако човек успее да се махне от нашата скапана държава и се устрои навън и никога повече не се сети за Булгаристан е добре!Но ако си проиграе шанса и се наложи да се връща в тази клоака , тогава направо е зле!Тук живот няма, перспектива също няма, нищо няма освен бачкане за без пари стрес и болести!Какво можем да направим? Да скочим срещу правителството, ще ни смажат,другия вариант е да си бием петата в гъ..а и дим да ни няма.Това е колкото и да не ни се иска положението!Как да изплащаш ипотека? Ако изтеглиш 50000 трябва да върнеш 100000 е това си е майтап някакъв.Единствения щастлив и успял човек в България е Капиталиста ,но с него не можем да се мерим нали?Кадърните хора отдавна напуснаха потъващия кораб!Останахме утрепките за да загасим лампите и да пожелаем лека нощ на държава съществувала толкова дълго и пожертвала толкова велики мъже!Жалко......

    Коментиран от #35, #36

  • 33 БГ Вежди

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Капиталист":

    От кои капиталисти си бе морон, от сините или от червените,
    дето окрадохте и родината си, която "много" обичате и банките и за една нощ "станахте" капиталисти... дето нищто не произвеждат, само крадат... то европейски пари, ДДС, контрбанда, наркотици, убийства и за всичко са ви виновни циганите, които се ползуват от олигархията за терор и сплашване на населението.
    Гастарбайтърите, хе хе хе няма не виждам нищо обидно, получавам си по 55 по 60 по 65 на час (зелени гущерчета), както се случи и си
    смуча и от българските банки добри доходи с които си плащам дори и ваканциите на Карибите ха-ха-ха
    Аланкоолу "капиталиста", важното е да си пиеш питието под палмова сянка 24/7 анадънму, а не само да седиш в офиса пред компютъра ???
    Е, тва сме доста от гастарбайтерите, за имоти и коли няма какво да
    коментирам, отдаааавна сме си купили всичко!
    Еееееее, иска им се на брокерчетата да изцедят некой гастарбайтер,
    ама дано случат и да им е честито ха-ха-ха

    Коментиран от #34

  • 34 Капиталист

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "БГ Вежди":

    ......от зелените капиталисти съм.....човече озлобен и беден,но защо си такъв?Понеже си неспособон.Значи ,ако някой е успял....в БГ....е престъпник...... .Чети добре.....съвеста ми е чиста и спя спокойно.Имам и всичко което съм постигнал е с труд.....но не със сърб и чук.......а с интелект и знание.Такива като теб.....не разбират даже съществуването си......а иначе,да злабата им е безкрайна.....ако зависеше от теб....явно щеше да ме национализираш....и да ми вземеш натрупаното богатство,в полза на държавата.Е ,този филм вече мина.....и да взеха парите на буржоата в полза на държавата....но не и в полза на обикновенният човек в нея.Сега.....приятелю Ханс....трябва да работиш,за да печелиш.

    Коментиран от #43

  • 35 Капиталист

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Иван":

    Бай Иване....не съм единствен.....
  • 36 Капиталист

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Иван":

    Познавам мнго щасливи и позитивни хора.....то като се замисля ,само с такива съм заобиколен.........а тук,виждам болка и страдание.....и явно има защо да е така.Живота е един и същ за всички......просто,разбирането за това ,как трябва да се живее и постъпва и какви решения трябва да се взимат,е различно за всеки.
  • 37 Капиталист

    3 2 Отговор
    И като се замисля,човек носи отговорността,както за личният си успех и щастие,така и за личното си падение и нещастие.Така е....границите са отворени,за всички.....който се чуства зле,да ходи навън....да се реализира и да работи.Родината не ви е виновна,за да я мразите толкова много.....политиците,да ,мразете ги...но утре когато ги няма,всичко все още ще е тук.С омраза и злоба....няма да се оправиме....никога....като народ.
  • 38 1111

    2 0 Отговор
    Винаги ми е било интересно да разбера- защо нашите ,,мозъци,, изтичат в чужбина!?!? Нали има интернет??? Ако не можеш да си продадеш ,,мозъка,, през интернет,какъв ,,мозък,, си тогава?!? Може би ,,пане,,? По друг начин стоят нещата ако трябва да вадиш цвекло в Германия или да стрижеш овце в Нова Зеландия...В подкрепа на ,,Капиталиста,, ще добавя,че е редно да се мисли в посока даване на заплати,а не получаване! И последно-много странно размиване на темата от почти всички във форума!

    Коментиран от #40, #41

  • 39 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    До капиталист!
  • 40 Капиталист

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "1111":

    Коментиран от #42

  • 41 galaxy

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "1111":

    Много си прав. Повечето българи-емигранти работят не чак толкова квалифицирани работи в чужбина. Ако управляващите в БГ бяха по-умни и отговорни нямаше да се налага българи против волята си да ходят в чужбина. Но засега много българските емигранти са патриоти по неволя и харчат парите си в БГ. Няма как всички да бъдат бизнесмени или изобретатели, но всеки българин трябва да получава достойна заплата в БГ. Трябва да произвеждаме качествена продукция и да я изнасяме.

    Коментиран от #57

  • 42 Бенжаменъ Глонти

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Капиталист":

    Аз също имам добре платена работа и се интересувам от имоти (то ако нямах добра работа, щях ли да се интересувам инак ? Всъщност да, ако бях брокер), но, за разлика от тебе, съм свалил розовите очила. Имаме правителство с 18% доверие, задкулисно управление, липса на прозрачност и беззаконие. В съседната статия пише, че цените на имотите са паднали с още 1.5% за миналата година. Съвкупността от тези фактори прави покупката на имот в България с цел инвестиция безсмислена, освен ако не си руснак с неограничен ресурс, дошъл да изкупува държавата.
  • 43 БГ Вежди

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Капиталист":

    Демек, от Боковите тикви, е за тях няма още написано в
    "Българските Хроники". Да ти пратя една снимка от Варадеро, в сряда се върнах оттам, да не злобееш срещу "гастарбайтерите"

    Коментиран от #47

  • 44 Kuku Kukov

    5 1 Отговор
    Статията е учудващо точна! Да, масово забегналият зад граница българин изживява културен шок първите 2-3 години от емигранството. Дори сега заминаващите изпадат частично заслепяване след първите заплати над 1200-300е и си мислят,че са се отървали от много необходимости и задължения, които за съжаление съществуват навсякъде по света само че, в друг и по различен мащаб! Оделно тези, които са се вписали в обстановката на новото място след време разбират, някои тънки изисквания на другите общества и съответно виждат нови възможности за допълнителни доходи. Много малка част от продадените в България имоти могат да допринесаат сериозен и значителен доход извън г.к.пп Калотина дори в реп. Сърбия цените са в пъти над българските. И да "отървеш" боксониерата в ж.к Обеля е едно, а да запазиш и ръководиш (менижираш) имот, който има някаква стойност е съвсем друго? Първото ще ти донесе автомобил втора употреба (среден клас), второто почти сигурен дъгогодишен приход. Коя от двете възможности е по-изгодна преценете сами?

    Коментиран от #65

  • 45 Капиталист

    2 0 Отговор
    1111....добре го е написал.Интернет,предоставя неограничени възможности за печелене на пари....стига човек да знае как да заработва.В началото....когато започнах да печеля....инвестирах в сложни схеми,част от които включваха производство.....за малко не фалирах и се отървах само със загуба,и всичко това с желанието да натрупам повече капитал.Сега всичко е балансирано....и опита ми показа,че по добре да си посредник и да прибираш печалби....отколкото,да влагаш ресурси в производство и после да те купят евтино.Всичко е просто....трябва да следиш предлагането и търсенето на пазара и да купуваш и продаваш и да реализираш печалби.Естественно,това не можеш да го правиш сам....а с екип от подготвенни и можещи хора...и винаги трябва да знаеш как точно да анализираш,трябва да знаеш и да следиш движението както на международните пазари така и у нас.Формули за успешен бизнес...колкото искаш.....желание трябва......да има човек....и интелект и желание да се учиш,непрекъснато,понеже този процес на учене е безкраен.....За мен конкуренцията не е заплаха....обратното е....стимул е....понеже когато има някой по-добър от мен,означава,че аз съм пропуснал нещо...и не ги правя нещата добре изоставам и светкавично въвеждам корекциите....и когато отчета резултати по добри от конкурента ми,разбирам ,че съм успял....и този път,справил съм се.Ако лежиш....не се развиваш правилно и непрекъснато,няма как да си успешен в живота.69 набор съм и се изумявам,как младите се налагат и мисля
  • 46 Капиталист

    2 0 Отговор
    69 набор съм и се изумявам,как младите се налагат и мислят.....бързи,точни и нахъсани.....се меткат да правят бизнес и пари.....и това ми харесва....понеже в тях е бъдещето....и когато при мен дойде младок,не хабя сили да му помагам с опита си ...понеже той идва със знанието и идеите си....и така е полезен....както за мен така и за себе си.Иначе реакцията винаги е функция от стимула.
  • 47 Капиталист

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "БГ Вежди":

    Ако бях от тези Бизнесмени........както казваш....нямаще да пиша тук и да ми пука какво става.Не мразя никого....обратното е.....искам да съм полезен и изразявам мнението си....както и защитавам винаги народноста си и това ,че съм Българин....понеже съм националист,но не такъв псевдо от атака и с болни амбиции като лидера им.....а такъв по душа и от сърце,а във вашите очи виждам сънародници,които изразяват както болката си и страданието си,така и знанията и възможностите си.Иначе съм аполитичен.....не симпатизирам на нито една партия в момента,нито пък подкрепям такава.За мен всички са еднакви....понеже превърнаха българия в ООД......и ако си мисли някой,че го управляват различни партии....жестоко се лъже....всичко е централизирано и добре режисирано.....за да държат вниманието на хората и да ги манипулират.Единственното спасени от това е....не стачка,това е и най глупавото.....а човек да излезне от тези политически схеми на които го подлагат.....и да не чака да го оправи някой....а да търси възможности и решения сам да се реализира.Политиката на управляващите е доказан провал.....корекции ще има .....понеже хората се събуждат вече ....и виждат каква е истината.Никой не е бесмъртен и всеки рано или късно си плаща за греховете....по един или друг начин.

    Коментиран от #75

  • 48 Вартбург

    3 0 Отговор
    Грешката е моя, че не съм ги продал, когато трябваше. Имам къщи и имоти по селата, които останаха на "фенер" от добрия "матриял" и перфектната ни изпълнителна власт за опазване на собствеността. А сега "Вълна емигранти идва да ги купи, да инвестират" и ги предлагам на 10-рно по - ниска цена и пак не искат да купуват. Грешка е да купиш и в малък град вече апартамент (а скоро и в София), защото нискоинтелигентни, забогатели от престъпни схеми от доверчивите европейци сега купуват апартаменти и ти се оказват съседи. Няма реална етажна собственост. Някой, който се е засилил да си купува тук умен и интелигентен човек, ще се окаже заобиколен от простотия, чалга и бедни пенсионери, които нямат един лев да си ремонтират течащата баня над тях. Купувайте емигранти. Ако имаш къща, опазването на собствеността се превръща в изграждането на един затворнически бункер, заобиколен от бодлива тел. видеонаблюдение и решетки - през които гледаш света. Белите 40 см. оградки пред дома ги има само в американските романтични комедии. Спекулациите за прекрасната 2010 година, когато трябвало да се купи, съседна статия показва само 6-7% намаление за 2013 г. на цените в моя регион, а от 2010 около 20-25%. България не е София и Варна. Дали не е по - добре, че съм изчакал да си купя коптор с 25 хил. лв по - малко (една добра годишна заплата в БГ)? Не че съм се засилил ...
  • 49 VARNA

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Санчо Панса":

    ей санчо, значи си емигрант и ги разбираш нещата.
    аз българия я напуснах 98 година и никога не съм съжалявал за това,
    а през това време се срещнах с много емигранти и всеки с различни истории и различни амбиции, мога книга да напиша на тази тема, и наистина, не съм срещал никой който да е постигнал това което постигнах аз, и това с много работа и внимателно инвестиране на всеки цент.
    не очаквам да ми повярваш, тя и жена ми не вярваше докато банковата и сметка не стана 6 цифрена а нотариалните актове по дебели от библията.
    аз в момента когато напуснах българия единственото което ме интересуваше е да направя пари, спомням си емигранти които си мечтаеха за мобифон, бяха много смешни никого не познаваха но с мобифон на кръста, други за кола, трети за селска къща а други си живуркаха като в бг от кафе в кафе и се присмиваха на всеки който се опитва да спести и си подобри положението, те повечето се прибраха или са пак там в кафето без семейство без пари и бе имоти нито в бг нито тук, и единственото което ги интересува е дали си донесъл ракия от бг.
    надявам се, че не си един от тях, иначе ти желая успех и умната че времето лети много бързо.
  • 50 VARNA

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Санчо Панса":

    значи капиталиста се оказа посредник, хайде моля те да предадеш нещо на БГ- вежди.
    кажи му, че посредникът ни е изкукуригал националист.
    и един съвет не се ограничавай така, разбирам, че и децата си се опитваш да ограничиш.
    изказвания като българия е най хубавото място на земята са пълни глупости.
    следващия път като пътуваш си свали капаците от очите и гледай красоти, има ги навсякъде.
    англичаните имат една много хубава поговорка, светът е моя ойстер, и затова са толкова успешни защото смяната на местото не ги притеснява, и слава богу защото ако бяха като теб сега нямаше да има държави като сащ, канада, австралия и дриги.

    Коментиран от #51

  • 51 VARNA

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "VARNA":

    това беше за капиталиста.
  • 52 Капиталист

    0 1 Отговор
    Варна......заблудини човече......това,че се изживяваш на хъш и те прави щастлив факта....не значи,че всички трябва да са като теб.Нека ти кажа нещо....момче заблудено....това ,че обичам родината си понеже ми е родна такава....на значи ,че не ценя останалият свят,обратното е пътувам постоянно,но винаги се връщам тук...понеже съм построил дом,за мен и моите деца,бизнеса ми е в родината ми....и съм стъпил на здрава основа и се гордея с това.Избрал съм България,да работя тук и да посреднича с други държави....винаги съм подкрепял Българското и родното.Ти какво правиш,дегенерираш ....смо плюеш........понеже даже са под съмнение.....успехите ти,защото ако си толкова много успял....за какво се ядосваш тогава....всеки път....и даваш непрекъснато противоречиви мнения за себе си .Ти си един дегенерат.....и това е истината за теб.....,понеже не си полезен модел....нито за себе си нито за другите.....стойността ти е без покритие.....а принадлежността ти е неизвестна....изживяваш се на Ирландец....но иначе си Варнененец....от къде.....то да беше аксаково....поне....

    Коментиран от #56

  • 53 Капиталист

    0 1 Отговор
    И още нещо.....Да допуснеме,че си в Ирландия....живота ти е песен...устроил си се и сега презентираш,на другите Българи коклко е хубаво тук....ами действай....създай информационнен сайт....помогни на сънародниците си да се устроят и адаптират по-бързо....като пристигнат в Ирландия....а не само да бучиш....бягайте Българи...кораба потъва.Варна...човече.....никога няма да го направиш това....понеже не си в Ирладния....може да ти се иска....да си там....но не си.
  • 54 Капиталист

    0 0 Отговор
    И като говориме за Иландци....много от тях,с поколения живеят в Щатите...но винаги отстояват принадлежността си към родината си и са съпричастни с проблемите там,въпреки,че развиват бизнес в държавата в която живеят.Ти....с писанията ти жалки.....не заслужаваш уважение.....по никъкъв начин.....
  • 55 Капиталист

    0 0 Отговор
    И като говориме за Иландци....много от тях,с поколения живеят в Щатите...но винаги отстояват принадлежността си към родината си и са съпричастни с проблемите там,въпреки,че развиват бизнес в държавата в която живеят.Ти....с писанията ти жалки.....не заслужаваш уважение.....по никъкъв начин.....
  • 56 VARNA

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Капиталист":

    капиталист знам, че живота в бг е много изнервящ но те моля да приемаш коментариите ми по спокойно, не се пени толкова не е здравословно.
    затова българския мъж има най ниската продължителност на живот в европа, защото много бързо се пали особено балканските националисти като теб.
    и внимавай няма по разрушително нещо от балканския национализъм.

    Коментиран от #58

  • 57 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "galaxy":

    Здрасти,Галакси!Да,заплатите са ниски и някои хора са принудени да работят в чужбина,но това не означава,че тук няма възможности! Патриоти по неволя...ти ме уби!Както е написал Куку,след културния шок,идва ред за сравнения(обикновенно в цените) и от там някои се възползват с пълни шепи,като си мислят,че тук доматите се ядат с колците.Попитай някой ,,патриот по неволя,, как се казва ЛИЧНИЯТ му зъболекар в Германия,и ще разбереш що за патриот е.Една пломба там струва 1 200 Е /хиляда и двеста евро/ и НЕ СЕ покрива от здравната каса.Трябва ти отделна медицинска застраховка.Затова и един от най-масовия туризъм е ,,зъбния туризъм за патриоти,,!Не ме разбирай погрешно,но всичко опира до разходи.За производството и износа съм на различно мнение.Нашата икономика е примитивма и не може да произведе по-качествен продукт.Ако можехме да направим по-качествен продукт от германския,който в същото време да е по-евтин от китайския,щяхме да сме пъпа на света.Ако си гений и измислиш нов микро чип,не е нужно да строиш завод за микро чипове,нали? ,,Капиталиста,, повдига малко завесата на тая тема.Не мразя сънародници,още по-малко емигранти!Мразя аутсайдери да наричат страната ми кенеф.Успех!

    Коментиран от #59, #70, #72

  • 58 Капиталист

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "VARNA":

    .....единственно изнервящо е ,че има хора като теб....с такова съзнание....иначе повярвай...навсякъде по света живота е динамичен....и във някъква форма изнервящ.В Украйна какво става....борба....Гърците и там борба....Ирланците през какво минаха.....и мн.др държави.В България си е даже много спокойно...на фона на други страни.Национализмът,във формата си е това към което принадлежиш ,а дълг на всеки един от нас е да сахраним традициите си и да ги предаваме на поколенията.Нито съм изкукал нито краен националист....но навсякъде където отида нося бългърското у себе си.Когато каниме чужденци и идват тук в БГ....винаги се стремиме да им покажеме най доброто от България и остават очаровани от престоят си и винаги са връщат. Дори и в чужбина....далг на всеки Българин е....да съхрани идентичността си.
  • 59 VARNA

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "1111":

    прав си, че емигрантите си правим зъбите в бг, но съм си правил и тука, пломба 80 евро, имплант 1290 евро.
    а другуте неща като храна са на същите пари ако не по евтини а като сравним заплащането с пъти по евтино за дрехите да не говорим много по евтини и качествени.
    така че без манипулации моля.

    Коментиран от #60, #61

  • 60 Капиталист

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "VARNA":

  • 61 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "VARNA":

    Кариес или пломба със съответното лечение на зъба? А за цената може и да съм се объркал...не съм добавил мерверщое(ДДС)
  • 62 Бенжаменъ Глонти

    1 1 Отговор
    Някой изобщо разбира ли какво пише Капиталиста? Незавършени изречения и фрази, многоточия, непрекъснато натякване на едни и същи мантри (колко добре си живее, 200 и кусур хиляди сделки за м. г.), печатни грешки, личностни нападки към други потребители, и същевременно никакъв принос по темата на статията за 20 и кусур мнения (вероятно половината от мненията по статията са негови). Имам твърди подозрения, че това е форумният трол, който цели да вдигне рейтинга на сайта. А може би го прави за удоволствие. Не ме интересува. Най-добре го игнорирайте. И без това той е богат човек, общува само с щастливи и усмихнати хора като себе си и не се интересува от не толкова щастливи и усмихнати като нас.

    Не е зле вестникът да пусне статия - анализ на обявите на недвижими имоти в БГ. Да се анализира какви снимки предлагат брокерите, какви трикове правят, та цената на кв. м. да излиза по-ниска (120кв м за 100х евро, после се оказва, че има 40кв м тераси, 25м общи части), както и заблуждаващите описания на жилищата ("перфектно състояние", после се оказва, че стените не са равни, подът скърца и т. н.). Липсата на стандарт при обявите за имоти води до огромна загуба на време на купувачите и допълнително спъва продажбите. Пак повтарям, цената на кв. м. не е определяща за даден имот. Пък да не засягам огромната смехория, че в имот.бг пише дали апартаментът има телефон. В обявите на една друга агенция пък на първо място в обявите за жилища в София пише, че има GSM покритие. Как

    Коментиран от #67, #68

  • 63 Капиталист

    1 1 Отговор
    Така е богат съм.......понеже съм щастлив.....иначе рейтинга на форума е достатъчно на ниво,за да го вдигам аз.В момента съм в офиса си....и седя и следя борсите,на шест монитора,в другите помещения....в момента се анализират пазарите на още 30 монитора и все от способни и можещи хора,които работят за мен и с мен....понеже купувам и продавам....това умея и знам и не се оплаквам.....обратното е....доволен съм и се чуствам пълноценен,още повече,че е петък и ще разпускам събота и неделя със семейството и децата.Това,че има тъжни и неуспяли хора....то светът е пълен с такива....аз нямам вина.Иначе.....мога да пиша тогава кагато пожелая....ти нямам как да ми попречиш или спреш....човече,каквото мисля го изразявам....минуси не слагам,а дали някой ме разбира или не...то и всеки има право на мнение....и разбиране,в този и за този живот.Така е в бързината допускам правописни грешки....понеже междувременно следя и много други неща....нормално е....това тук не ми е приоритет.Работя с информация....и печеля от това.

    Коментиран от #78

  • 64 Капиталист

    1 1 Отговор
    Търговията е проста работа.....но не за прости хора.Така е 1111....интернет дава неограничени възможности,за търговия и спестява време и пари....стига човек да знае и умее.

    Коментиран от #66

  • 65 Санчо Панса

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Kuku Kukov":

    И все пак за колите не си прав! Мой познат успя с парите от апартамента да купи доста запазен Лексус. В последствие го продаде поради липса на достатъчни доходи за поддръжка....
  • 66 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Капиталист":

    Прав си,но все по-малко хора искат да отделят необходимото време и желание за да се научат да правят това.Повечето ги интересува единствено заплатата... и до там!
  • 67 Kuku Kukov

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Бенжаменъ Глонти":

    >Не е зле вестникът да пусне статия - анализ на обявите на недвижими имоти в БГ. Да се анализира какви снимки предлагат брокерите, какви трикове правят, та цената на кв. м. да излиза по-ниска < Това е коментирано много пъти през последните години, дори имаше статия с некоректни фирми на пазара. Ти ако се объркваш от писането на Капиталиста, как ти се отраяват невроятните "лупинги" на доказани илитерати и форумни "специалисти" като Варната и бай ти Иван?
  • 68 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Бенжаменъ Глонти":

    Именно! Затова когато човек попадне на обява за ап. нов строеж от 70кв.м за 70 хил. евро,трябва да извади 25-28-30% общи части и така обявата придобива друг смисъл.Нещо от сорта на: Продавам двустаен,нов строеж, ЧЖП 50кв.м за 70К евро(1400 Е/м2) За добро или лошо това е реалността,а поскъпването тепърва предстои!
  • 69 Санчо Панса

    1 0 Отговор
    Малко по темата:
    По мое мнение продажбата на имот преди да напуснеш Бг си е огромна грешка. Никога не знаеш какво те чака дори всичко да изглежда идеално. От 6 години вече съм извън БГ, работя си нормално но продължавам да се чувствам не на място. Отделно парите от тази продажба в UK примерно изобщо няма и да ги усетиш.
    И последно - САЩ, Австралия, Германия - може би да. Избягвайте UK освен ако нямате мнооого добра и сигурна оферта.

    Коментиран от #71

  • 70 galaxy

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "1111":

    Здравей 1111! Приятно ми е да разменим мнения. Възможности има навсякъде по света. Аз лично на никой не разчитам и въртя собствен бизнес, но има много хора , които предпочитат да работят за някой друг. Истина е че и нашата икономика е забила яко. И, че заплатите са ниски. Живял съм 10 години в САЩ и бих казал, че българите са много по интелигентни и работливи от всичките националности живеещи там. Но в САЩ управляващите са умни, интелигентни и можещи хора, а в БГ управляващите са тъпи, "наши" хора които са синове и дъщери на бившите комунистически мафиоти и ДС служители, ограбили парите и имуществото на държавата ни. През социализма се казваше, че всичко е на народа. Е, добре: Какво взе народа? От тази връзкарска система, корупция на всички нива, несигурност питам: Кой чужд инвеститор ще дойде в БГ. Мисля, че ако се работеше правилно по върховете, то БГ може да стане много просперираща страна. Местоположението и природата на БГ е уникална. Народа е умен и можещ, но е поставен в дивашка среда за живот. Никога не е късно или невъзможно да правим високо технологични продукти. Ами Япония, Китай , Как започнаха?
  • 71 galaxy

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Санчо Панса":

    Много си прав! Кратко и ясно си го казал. Ако някой не споделя твоето мнение, значи не е живял в чужбина. И не знае за какво става въпрос.
  • 72 galaxy

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "1111":

    Цяла Западна Европа и Северна Америка ядат безвкусни, генно модифицирани зеленчуци, плодове, животни хранени с хормони за бърз растеж, които храни предизвикват ракови болести, високо кръвно, болести на нервната система и т.н. В БГ има огромни възможности в тая посока. На Запад е пълно с норми, правила, закони. Затова, когато дойдат западни туристи са изключително щастливи, защото имат свобода да правят всичко. Ако направим специализирани болници, както Чирков опита, можем да лекуваме и привлечем Западняци за операции, за стоматологични услуги, които ще бъдат в пъти по-евтини от техните държави, а за нашия стандарт ще бъдат много добри доходи. Китай и Япония имат огромни доларови резерви и трябва някъде да ги инвестират. Русия, Китай, арабския свят са огромни пазари за наши качествени стоки. Цените на жилищата в БГ се влиаят от икономическата активност на държавата. Поради ограничения финансов ресурс се купуват само качествени имоти на добра цена.Такава малка държава, като нашата може бързо да почувства подобрение.

    Коментиран от #73

  • 73 VARNA

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "galaxy":

    ха ха още един българин с комплекс за превъзходство, не случаино си се прибрал, и аз го имах отнеми доста години да се отърва от него.
    истината е че с нищо не сме по по добри от тях даже в много неща ни превъзхождат - език образование дори работят повече от нас и по качествено, но никога няма да ги чуеш да говоршт подобни глупости.
    а за да е успешна една държава не ти трябва природни дадености а само добро управление, примери колкото искаш монако, швеицария и много други.
    време е да се събудим от ракиения, салатен, чалгадьииски сън в които се намираме и да ядем както англичаните казват - хамбел пай.
    и за храната си си в грешка, в българия ядем пълни л...на не случайно имаме най ниската продължителност на живота в цяла европа.

    Коментиран от #74, #76

  • 74 Kuku Kukov

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "VARNA":

    Имаш стратегически напредък с мисловната дейност и наблюдението на околните,което е знаков показател за поумняане (частично)! Остават ти две "незначителни" подробности преди да се наречеш европеец: 1. да спреш да лъжеш за имагинерните ти придобивки. 2. да пооправиш още малко правописа, т.е да започнеш обучението от начало? Няма да е трудно!

    Коментиран от #77

  • 75 БГ Вежди

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Капиталист":

    Ako съм те объркал с един/на тука, който пълнеше форума с безмислици под различни никове моите извинения, но мене ме
    дразни отношението преди всичко на корумпираните български медии
    към тези около 2,000,000 български граждани, които бяха прокудени от
    родината си. Трябва да подчертая, че в това число са и
    НАЙ-КАДЪРНИТЕ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ И СПЕЦИАЛИСТИ (не слагам себе си в тази група щото съм се учил от тях и всичко, което съм постигнал го дължа на тях). Тези хора СА ЗАГУБЕНИ ЗАВИНАГИ ЗА БЪЛГАРИЯ и НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ ОБРАТНО В ОТЕЧЕСТВОТО, КОЛКОТО И ДА СА ПАТРИОТИ!!!
    НЯМА КАК ДА СИ ИЗОСТАВЯТ КЪЩИТЕ И СПОКОЙСТВИЕТО СИ В СИЛИКОНОВАТА ДОЛИНА за да БЪДАТ ТОРМОЗЕНИ ОТ РАЗНИТЕ МУТРИ В БГ, КЪДЕТО ТИ РЕЖАТ КЛИМАТИКА И СЛЕД ТОВА ПИШЕШ ТОНОВЕ ОБЯСНЕНИЯ В ПОЛИЦИЯТА, КОЯТО ВМЕСТО ДА НЕУТРАЛИЗИРА ЗЛОСТОРНИКА, САМО ГО "ПРЕДУПРЕЖДАВА"?!?
    КАПИТАЛИСТА, ПЛАЩАШ ЛИ 5-6 ЦИФРЕНИ ЗАПЛАТИ (годишно)?
    От понеделник започвам нов контракт, колко мислиш плащат на
    "гастарбайтера" капиталистите от IBM.
    За многоoooo... Cheers!
  • 76 galaxy

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "VARNA":

    VARNA, теб те е смазала и асимилирала западната система на живот. Бас държа, че работиш за някого в Ирландия. А, аз и в САЩ и в БГ съм работил и работя за себе си. От западняци няма какво да чуеш или да ти кажат, защото нямат обща култура и освен работата си друго не знаят. На мен пък много американци са ми казвали, че искат в САЩ да идват българи, като мен, защото са били доволни от мен. Същото съм го чувал и за моите приятели българи в САЩ. Управлението в БГ и всички институции са под всякаква критика, но пари се правят и в БГ. А за храната на запад прочети малко в нета . Няма смисъл аз да те убеждавам. След 10 години консумация на ГМО и хормони ще разбереш за какво съм ти говорил. Аз съм свидетел на десетки случаи на раково болни, инфаркти, инсулти, нервни кризи и т.н. Сега работиш за пари, а после тези пари ще ги дадеш за здраве. Всеки има различни ценности. А бизнеса ми в БГ позволява да си копам в градинката, да си ходя на планина и море и въобще не ми пука за Запада или за началници или за големите им заплати.

    Коментиран от #79

  • 77 VARNA

    1 2 Отговор

    До коментар #74 от "Kuku Kukov":

    мисля че ника ти добре ти стой, даже си пълно куку.
    и защо българските форуми гъмжат от учители по български, може би защото имат малко пари и много свободно време, само за твоя информация с моя български изкарвам повече от всичките ми учители по български взети заедно.
    и ако знаеше други езици щеше да останеш изненадан че в техните форуми граматиката не е от значение само смисъла ги интересува.

    Коментиран от #81

  • 78 Бай Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Капиталист":

    Щастлив си защото си богат, но по принцип богатството не е точна наука та може да си щастлив и ако си прост!Тогава само си мислиш,че си богат а другите мислят друго за теб.Живота е сложна наука и не бива да се предизвиква дявола ,че работа си нямал!
  • 79 VARNA

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "galaxy":

    хай де моля те без да кълнеш, и стига с тези дворове и копане.
    аз имам три двора в бг и в двата от тях като се прибирам има по 1 метър трева а съм на почивка.
    а и тук си имам двор но да копам няма да стане малко от белите камъни и изкуствена трева и по една палма те тука си ръстът ако не знаеш и това е, както казват гърците човек е богат когато има повече свободно време.
    и по тази причина работя за други, 8 часа и това е, преди години имах бизнес в бг 24 часа проблеми главоболия не мерси, а иначе инвестициите ми вече ми носят още по една заплата, но от тези тукашните.

    Коментиран от #80

  • 80 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "VARNA":

    Никой не те кълне. Това е приятелски съвет. Избора е твой. Ако се чувстваш щастлив в Ирландия, то това е добре за теб. Важно е дали и жена ти и децата ти дали са щастливи. А аз зимно време спортувам в зала, като се оправи времето си чопкам в дворчето ,а лятото в басейна и не се чувствам, че се прецаквам, защото ми харесва да се движа и спортувам. Не се считам за богат, но разполагам с време. А Ирландия , като на екскурзия е добре, но иначе, какво? Едни камънаци, тесни пътища, високи и стръмни морски склонове, ветрове, дъжд, мъгла, паянтови къщи ......Не бих живял там. В БГ вече живеят над 45 000 чужденци , предимно руснаци, англичани ..... и те декларират навсякъде влючително и по телевизията , че в БГ повече им харесва.
  • 81 Kuku Kukov

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "VARNA":

    >и ако знаеше други езици щеше да останеш изненадан че в техните форуми граматиката не е от значение само смисъла ги интересува. < Смях в залата Надминаваш себе си в глупостите,които пишеш! 1. Не познавам човек,който не борави добре с родният си език да се образова до толкова, че да проговори чужд лексикално правилно камо ли да се нучи да пише и чете? Демек, прозтия си остава...ПРОЗЗ 2. Обясни ми (защото ти помня "творенията") как за една година се оказа с три къщи във Варна, когато преди само 14 месеца мрънкаше ,че искаш да купиш къща в "Морската"? Тази четвърта поредна ли ще бъде? 3. И най интересният въпрос е: Какво стана с твоите "вложения" в земеделски земи? Предполагам, че последваща статия за ниви ще се окажеш и едър собственик на масиви над 1000 декара? Относно това колко езика знам си мисля, че това не те интересува ни най-малко, както и мен не ме интересува колко заплата взимаш в Ирландия или където и да си, колкото и натрапчиво да жалонираш с доходите си. Пропусни отговора моля, защото ставаш изключително скучен и с неуважението към твоите учители в миналото започваш да простееш ужасно!

    Коментиран от #82

  • 82 VARNA

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "Kuku Kukov":

    ти май ме бъркаш с някой, каква къща до морската като една от къщите ми е до морската кв. бриз 320 кв. + 32кв. магазин.
    а 2003 година един приятел ми каза да купувам земеделски зами, аз него послушах и згреших, но тогава се интересувах от къщи, е разбира се купих и малко земи 110 декара от които взимам доста прилична рента.
    и знам защо си ядосан, защото като типичен ганю умираш от яд, че някой може да постигне толкова много с работа.
    и преди да коментираш влез в някои английски форум за да разбереш за какво говоря, надявам се тогава да разбереш какво малко злобно човече си.