Last news in Fakti

28 Януари, 2014 11:01 1 566 1

Колко поевтиняха имотите в епицентъра на кризата

  • испания-
  • цени-
  • жилища

Много анализатори и предприемачи в областта на недвижимите имоти поглеждат към Испания, когато става дума за движение на цените, края на кризата и какво да се прави след нея. Ако погледнем рекапитулацията за 2013 г., то може да кажем, че пазарът е някъде около дъното. Стойността на квадратен метър жилищна площ през изминалите 12 месеца е спаднала средно със 7.8%, а сделки се сключват на нива около 2040 EUR. В по-малките градове тя е 1580 EUR/кв.м, което е понижение от 6.4% спрямо 2012 г.

Най-голямо поевтиняване се наблюдава в Арагон – 11.6%, а най-малък в Астурия – 2.5%.

През 2013 г. се отчита спад в активността на пазара. Увеличава се броят на имотите, които се отдават под наем с право на покупка.

Съществено изменение в цените през 2014 г. не се очаква. Те ще продължат да търпят корекция, тъй като търсенето остава слабо. Интересът към наемите ще расте, тъй като икономическата ситуация все още кара повечето хора да предпочетат наема пред заема. Да припомним, че за последните 10 години наемният пазар отчита ръст от 51%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валентин Пенев

    1 0 Отговор
    Тоя път сте се пообъркали.Цените са в пъти по-ниски.Зона Валенсия специално има тристайни апартаменти на 500-1000 метра от плажа за по 50-60 хил. евро.В малките градове мпже да се намери тристен и за 20-25 хил. от банка.Хайде спрете да лъжете хората в България колко са ниски цените в България и как е дошло времето да се купува.