Last news in Fakti

24 Август, 2004 00:00 596 0

”Софийски имоти” поето от Софиянски

  • софийски-
  • делчева-
  • софиянски-
  • имоти-
  • съвет-
  • изпълнителен-
  • гергьовден-
  • новия-
  • директор-
  • софийски имоти-
  • нина делчева-
  • изпълнителен директор
Нина Делчева от ССД е новият изпълнителен директор на скандалната общинска фирма "Софийски имоти", след като Софийски градски съд регистрира новия борд на компанията. В него влизат синият Юрий Юнишев, левият Георги Свиленски, представителят на "Гергьовден" Олег Костадинов и човекът на НДСВ Галина Игнатова. Регистрацията е излязла още в петък, но вчера Делчева официално влезе в новия си кабинет в сградата на "Софийски имоти" на ул. "Гурко" 12.

Смяната на ръководството на дружеството се забави повече от половин година заради дрязги в дясната коалиция. Още през март кметът Стефан Софиянски прекрати договорите на досегашния изпълнителен директор Петър Савов и на стария управителен съвет. Тогава социалистите останаха без своя представител, понеже Софиянски не хареса кандидатурите им. Малко по-късно самият Софиянски трябваше да замени своето първо предложение - Даниела Цанева, с шефката на дирекция "Общинска икономика" в кметството Нина Делчева.

В края на юни съдът отказа регистрация на новото ръководство, тъй като е било избрано от председателския съвет, а не от общинския съвет. На последната си сесия преди лятната ваканция СОС одобри смяната на бордовете на всички общински дружества, включително и на "Софийски имоти".

Хората на "Гергьовден" и Софиянски в новия борд няколко месеца не можаха да се разберат кой да поеме ръководството на "Софийски имоти". Имаше дори идеи фирмата да има двама директори. На 30 юни трима от членовете му - Юрий Юнишев, Олег Костадинов и Георги Свиленски са избрали за изпълнителен директор човекът на "Гергьовден". На заседанието не са присъствали Нина Делчева и Галина Игнатова. Затова според тях изборът е невалиден.

Съдебната регистрация на Нина Делчева на практика означава, че "Софийски имоти" ще мине в сферата на влияние на Софиянски. От създаването си фирмата беше под контрола на бившия председател на СОС Антоан Николов. Около нея се развихриха скандали с продажби, замени и апортиране на общински терени, и апартаменти на смешно ниски цени. Между двата тура на местните избори компанията апортира 11 терена от 54 дка в Южния парк в смесеното дружество "София сити къмпани". Оказа се, че общината трудно ще си върне терените, след като съдружниците в смесеното дружества "Слънчев бряг холдинг" и "Стара планина холд" наскоро продадоха акциите си на две офшорки, регистрирани в Кипър и Лихтенщайн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА