Last news in Fakti

12 Септември, 2004 00:00 614 0

Близо 17 милиона евро ще бъдат отделени за укрепване на свлачища

  • балчик-
  • работи-
  • церовски-
  • министър-
  • строителният-
  • укрепване-
  • млн евро-
  • строителният министър
Близо 17 млн. евро ще бъдат вложени в укрепване на свлачищата по черноморските схеми, съобщи строителният министър Валентин Церовски в Балчик вчера. Средствата са отпуснати като заем от Европейската инвестиционна банка по програма "България-защита на речните и морските брегове от ерозия и абразия на водата и свързаните в тях свлачищни процеси".

Три млн. евро от общата сума ще отидат за свлачището "Панорама" край Балчик. Строителните работи там се очаква да приключат до март догодина. Изпълнител е консорциум "Трансстрой Плюс", а надзорът извършват френска и българска фирма.Програмата се състои от два етапа. Първата фаза е укрепване, а втората - мониторинг, Това е един напълно нов подход за България, изтъкна Церовски.В момента тече и укрепването на свлачището в "Слънчев ден", което ще глътне 3,3 млн. евро. Близо 7,4 милиона евро пък са осигурени за укрепване на "Траката" и "Св.Никола" край Варна, съобщи още строителният министър. По-голямата част от сумата - 4,6 млн. евро, са предназначени за "Св.Никола".

По Черноморието се работи по общо 7 свлачища, обясни строителният министър. На четири от тях вече са инсталирани системи за мониторинг. С датчици за превантивно наблюдение за стабилността на земните маси са снабдени свлачищата в Обзор, Несебър, Сарафово и Кабакум.

Освен "Панорама" Церовски посети вчера и дамбата между Балчик и Албена. За довършителните работи по обекта, който е с обща дължина 7 690 метра ще бъдат похарчени 3,2 млн. евро. Изграждането на дамбата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА