Last news in Fakti

13 Септември, 2004 00:00 620 0

Праисторически жилища привличат туристи

  • парка
Каменни жилища на около 7000 години ще бъдат атракция за туристите в археологическия парк "Дуранкулак" през другото лято. Това съобщи заместник-научният ръководител на проекта арх. Иван Вайсов от Археологическия институт с музей при БАН. Те са част от най-старата каменна архитектура открита в Европа, която е намерена на Големия остров в Дуранкулашкото езеро. Там близо от 30 години се провеждат археологически разкопки.

По думите на археолога освен жилищата на това място е открит единственият в Европа пещерен храм на богинята Кибела. Гръцките колонизатори най-вероятно са спирали на острова за сладка вода, коментират археолозите, открили амфори с печати от Тасос и Атика.

В парка ще бъдат изградени ателиета, в които ще бъде демонстрирана изработката по древни технологии на накити, керамични съдове, печене на хляб, цепене на кремък, съобщи пък директорът на Историческия музей в Добрич Диана Борисова. Плановете за развитието на парка включват изграждането на информационен център, оборудван с мултимедийна зала. През това лято бе поставено началото на проект за реставрация на старините и за изграждане на инфраструктура за осигуряване на туристически достъп до парка. Инициативата е финансирана с 300 000 евро по програма ФАР на Европейския съюз за развитие на културния туризъм, каза Борисова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА