Last news in Fakti

15 Септември, 2004 00:00 584 0

Два варианта за такса смет

  • софиянски-
  • обясни-
  • върху-
  • оценка-
  • формула-
  • върху данъчната оценка
Два варианта за определяне на такса смет в София ще предложа на общинските съветници и те ще изберат методиката, каза вчера пред "Монитор" столичният кмет Стефан Софиянски. Общинарите ще гласуват новата формула на 23 септември. Първият вариант е таксата да се пресмята както досега - на база данъчна оценка на имота. Вторият предвижда към промилите, които се начисляват върху данъчната оценка да се прибавя и твърда сума. Тя ще се определя след пресмятане на разходите за сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане на депата и чистотата, обясни шефката на дирекция "Регулация на търговската дейност" в кметството Костадинка Тулешкова. Твърдата сума ще е еднаква за всички столичани. Ако се избере този вариант, ще се намалят промилите, обясни Софиянски. Новата формула няма да оскъпи таксата и столичани няма да плащат повече от сумата, която са дължали досега, обеща и Тулешкова.

В момента данъкът върху боклука се пресмята като се начисляват 2,75 промила върху данъчната оценка. Което прави 2,75 лева на всеки 1000 лева.Със сигурност отпада вариантът налогът да се изчислява - според броя на живущите. По време на предизборната си кампания миналата година Стефан Софиянски обеща такава методика да бъде въведена от 2004 г., тъй като била по-справедлива и нямало да ощетява възрастните хора. По-късно обаче кметът се оправда със софтуера на данъчните, който не можел да се приспособи към подобна формула. Притеснявам се, че няма да можем да променим методиката сега, защото нямаме базата данни, каза Софиянски.

Оказа се, че динамиката при регистрацията на хората е много силна и не може да се идентифицират живущите на даден адрес, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА