Last news in Fakti

16 Септември, 2004 00:00 616 0

Софиянци дължат 70 млн. лв. за парно

  • топлофикация-
  • димитров-
  • валентин-
  • топлофикация-
  • общински-
  • защото-
  • оператор-
  • компанията-
  • договор-
  • плащат-
  • според-
  • валентин димитров
Столичани дължат 70 млн. лв. на "Топлофикация". Това съобщи прокуристът на дружеството Валентин Димитров вчера. Още преди година сключихме договор с частна фирма, която да събира парите на длъжниците. Фирмата прибира 12 от събраните суми, но на практика с работата й събираемостта на дълговете не се е подобрила. През 1999 г. несъбраните суми бяха 19 млн. лв., сравни Валентин Димитров. Той предложи упълномощено лице от една сграда да поеме плащането на сметките на живеещите в кооперацията, като сключи договор с "Топлофикация". По този модел си плащат сметките в Хелзинки. Там 5 фирми търгуват с топлинна енергия, която получават от местната "Топлофикация", сравни още Димитров.Прокуристът на компанията се позова на последни данни, според които 20% от абонатите не плащат, защото са бедни. За останалите 80% обаче не плащат парното защото забравят, или защото смятат, че така постъпват хитро за сметка на "Топлофикация".

Представителите на държавата в Съвета на директорите на "Топлофикация - София" са дали два месеца срок за одобряване на проект на договор с частен оператор на дружеството, каза председателят на Борда на директорите и заместник-министър на енергетиката Илко Йоцев. Три фирми са кандидати да поемат управлението на топлоснабдяването на София. Според Илко Йоцев процедурата по избор на частния оператор се забавила с година поради липса на опит в тази дейност. Трудно е да се прецени докъде ще се простират компетенциите на частния оператор и по какви критерии да се оценява работата му, коментира той.

БСП атакува избора на нови директори

Групата на БСП в СОС може да поиска ново общо събрание на "Топлофикация - София", тъй като представителите на общината са превишили правата си и са гласували промени в устава без решение на градския парламент. Това каза съветникът от БСП и заместник-председател на Столичния общински съвет Мичо Райковски. Според него с новата структура на ръководството се размива отговорността и излишно се усложняват процедурите. Съветниците от БСП ще заседават днес и ще предложат Столичният общински съвет да се произнесе по казуса.

"Топлофикация", от която Столичната община притежава 58%, а държавата - 42% вече е с двама изпълнителни директори.

Това са бившият депутат от ОДС и зам.- председател на парламентарната енергийна комисия д-р Димитър Иванов и бившият общински съветник от СДС и шеф на СО МАТ Николай Александров. Решението бе взето във вторник на общо събрание на "Топлофикация". Досегашният директор Валентин Димитров става прокурист на компанията. Нямаме разногласия на политическа основа, ще се опитаме да управляваме ефективно компанията, каза Димитър Иванов.

“Топлофикация- Бургас” дала пари и за “Аполония”

Досега не съм позволявал "Топлофикация" да спонсорира нито един концерт или друга културна проява, каза Валентин Димитров. Щом закъсали провинциални топлофикации си позволяват да спонсорират фолкдиви като Ивана и форуми като "Аполония", защо ние да не организираме концерт на Мадона, пошегува се той.Миналата седмица шефът на ДКЕР проф. Константин Шулулов обяви, че топлофикационни дружества са спонсорирали фолконцерти, като са включвали изхарчените пари като присъщи разходи. Последният такъв случай е спонсорството на "Топлофикация- Бургас" на фестивала "Аполония" в Созопол, припомниха от ДКЕР. От там обаче не уточниха какви суми са били похарчени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА