Last news in Fakti

27 Септември, 2004 00:00 535 0

На „Имоти експо” се сключиха сделки за няколко милиона лева

  • имоти-
  • цените-
  • жилища-
  • сгради-
  • жилищен-
  • бъдат-
  • около-
  • недвижими-
  • предвижда-
  • бизнес-
  • върху-
  • година-
  • апартаментите-
  • комплекс-
  • изложението-
  • владиков-
  • застроена-
  • площи-
  • софия-
  • комплекси-
  • проектът-
  • строителството-
  • трябва-
  • офертите-
  • парка-
  • изграждането-
  • разполо
Сделки за няколко милиона лева бяха сключени на търговското изложение за недвижими имоти, на което бяха представени проекти за един милиард лева. Това съобщи председателят на Националното сдружение за недвижими имоти Орлин Владиков. Организатор на изложението е "Имоти експо" ООД със съдействието на "ВИА пропъртис", "Дриймвил" ООД, ЕQUEST ООД и Агенцията за дипломатически имоти в страната. В проявата участваха над 100 компании от строителния бранш, агенции за недвижими имоти, консултанти от бранша, банки и специализирани финансови институции.

Жилища, офис и търговски площи с над 700 хил. кв.м застроена площ бяха представени по време на изложението. Преобладаваха офертите от София, Черноморието и Банско. Най-много бяха предложенията за жилищните комплекси от затворен тип, като цените варираха от 430 до 1500 евро на кв.м. Именно за тях бяха сключени най-много договори за покупко-продажба. Останалите са заявки за подписване на предварителни договори за офис площи в София, каза Владиков.

Представяните инвестиционни проекти могат да бъдат групирани в четири основни категории - град в самия град, превръщане на индустриални зони в благоустроени жилищни квартали, нови комплекси в морските и зимните курорти и отделни жилищни сгради.

Град в града

това е концепцията на мащабния бизнес проект на "Линднер България" и "Комерсия България", който беше представен за първи път на изложението. Бъдещето градче е разположено върху 750 дка в подножието на Витоша, в жк "Младост 4", и ще е от двете страни на околовръстното шосе.

Концепцията е всичко необходимо за добрия начин на живот - работа, развлечения, жилище да бъде събрано на едно място. Затова трите стълба на новото градче са трите парка - бизнес, търговски и жилищен.

"Линднер" започна реализацията на бизнес парка преди четири години. Той се простира върху 220 дка площ, като цялата инвестиция се оценява на над 100 млн. евро. По време на първия етап от 2001-2003 г. бяха построени девет сгради с разгърната застроена площ от 66 хил. кв.м за 30 млн. евро. В момента се осъществява втората фаза на проекта, която предвижда строителството на нови 10 сгради с разгърната застроена площ от 105 кв.м. Последната, трета фаза трябва да приключи през 2008 г., като се предвижда строителството на още десет сгради. Наемателите на бизнес центъра са предимно високотехнологични компании. До края на тази година предстои да отворят врати хотел от веригата "Холидей ин", вторият мултиплекс на "Арена", както и новият център на БМВ.

От другата страна на бизнес парка са разположени търговският и жилищният парк. Проектът за търговския парк е разработен от "Комерсиа България", дъщерна компания на испанската група "Детеа", и се изпълнява на принципа "на зелено". Инвестицията е за около 50 млн. евро. Проектът предвижда изграждането на около 20 помещения с разгърната застроена площ от 70 хил. кв.м. Идеята е на едно място да бъдат разположени големи търговски вериги, като обектите ще се строят според изискванията на операторите на базата на предварително сключени договори. Първите обекти в търговския парк трябва да заработят през 2006 г.

От другата страна на търговския парк ще бъде разположен жилищният парк, който ще се строи от "Линднер". Той ще се простира върху 300 дка. Планира се да бъдат изградени около 1000 жилища, които са групирани в еднофамилни къщи, редови къщи и триетажни блокчета с по два апартамента на етаж. Това, което ще отличава бъдещия жилищен парк от останалите комплекси от затворен тип, са зелените площи, които са 70 на сто от територията на квартала, който ще бъде ограден с естествена растителност, а не с масивна тухлена ограда. Буферна зона от административни сгради ще изолира бъдещия жилищен комплекс от шума на околовръстното шосе. В парка ще има още развлекателен център с басейни, спортни съоръжения и обслужващи сгради като кафенета, ресторанти. Всичко това ще бъде ползвано от наемателите срещу такса за управление на имота. Новите жилища в комплекса ще се продават, като цените започват от 650 евро на кв.м, или ще се отдават под наем. Инвестицията за построяването на жилищния комплекс се оценява за над 50 млн. евро.

Индустриална зона става жилищен комплекс

това предвижда проектът на фирмата "Братя Василеви" Town Center Sofia. Върху производствените площи на някогашния завод за хладилници "Мраз" ще се построи нов комплекс с жилища, парк, магазини, кино, ресторанти, ателиета, здравни и детски заведения и спортни съоръжения. На територия от 60 дка ще бъдат изградени 23 сгради със застроена площ около 75 хил. кв.м. Апартаментите са с площ между 40 и 130 кв.м и в тях могат да живеят 4 хил. души. Това ще е първият жилищен комплекс в София, който ще е изцяло газифициран. Предвижда се той да бъде завършен през 2006 г. "Подобни квартали с уникален микроклимат и възможно най-високо ниво на услуги за жителите му са изключително популярни в големите градове в САЩ и Европа и смятам, че изграждането на такъв у нас ще се отрази особено благоприятно върху облика на София", заяви Васил Василев. Той представи Town Center Sofia с думите "живей, почивай, спортувай, пазарувай и учи на едно място, защото там намираш всичко, от което имаш нужда". Проектът на новия жилищен квартал е дело на българската компания "Гуади" и международната "Стивън Лич".

Морските и зимните курорти

Черноморието и Банско продължават да привличат българските и чужди клиенти. След бума в изграждането на хотели предприемачите вече са се преориентирали към строителството на жилища. Новото в офертите е, че фирмите предлагат на бъдещите купувачи да отдават апартаментите им под наем за периода, през който те не се използват от собствениците. Цените на апартаментите в курортите са значително по-високи от тези на жилищата в София, като тръгват от 700 - 800 евро на кв.м и достигат до 1500 евро на кв.м с цялостно обзавеждане на жилищата. Българската компания "Дриймвил" представи свои проекти за изграждането на десетина курортни селища по Черноморието. Комплексите се намират в Слънчев бряг, Свети Влас, Равда, Несебър и Созопол, като пет от курортните селища трябва да са готови за новия туристически сезон следващата година, като цените на апартаментите в Слънчев бряг са около 800 - 900 евро на кв.м, казаха от компанията.

Ваканционните комплекси "Тамплиер" и "Луксор" бяха офертите в Банско, които привличаха клиентите. И двата са разположени в близост до кабинковата станция. Апартаментите са с площ от 40 до 240 кв.м, като по желание на клиента могат да бъдат и напълно обзаведени, но тогава цената им стига до 1500 евро на кв.м. Четиризвездният "Тамплиер" трябва да бъде открит през май 2005 г., докато строителството на петзвездния "Луксор" ще започне през следващата година и ще продължи две години и половина.

Голямо разнообразие на жилища беше представено на изложението. За София офертите бяха предимно за южните квартали от "Дървеница" до Бояна, като цените варират от 430 евро на кв.м до 1000 евро на кв.м. Според участници в изложението през следващите 15 месеца ще бъдат завършени над 7500 жилища с приблизителна обща площ от 675 хил. кв.м.

Пазарът на имоти се стабилизира

  Пазарът на имоти се стабилизира, заяви председателят на Националното сдружение за недвижими имоти Орлин Владиков. По думите му възходящият тренд на цените на имотите е стопиран. Това показва и индексът за недвижими имоти REMI, който за последните три месеца от юли до септември бележи незначителен ръст от 0.09 пункта и към първи октомври е 139.89. Индексът REMI следи трите сегмента на пазара - жилищни, офис площи и земя. Анализът на пазара на имоти в Чехия, Полша и Унгария показва, че две години преди да станат членове на Европейския съюз, цените на имотите са поскъпнали от 120 до 200 на сто. Сега обаче, след влизането им в ЕС, се наблюдава спад в цените на имотите с около 20%, каза Владиков. Той прогнозира, че такава ще бъде картината и у нас. При наемите за последните три месеца има ръст, като REMI "Наеми" се е покачил от 97.5 пункта на 112 пункта в края на септември. Това увеличение обаче е сезонно и е характерно всяка година по това време. То се дължи на откриването на учебната година и смяната на местоживеенето на чужди граждани, работещи за дипломатическия корпус и големи международни корпорации, обясни Владиков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА