Last news in Fakti

29 Септември, 2004 00:00 407 0

Превъплъщението на ”Софийски имоти”

  • фирмата-
  • имоти-
  • софийски-
  • капитала-
  • дружеството-
  • терените-
  • общинския-
  • стойност-
  • бъдат-
  • обаче-
  • софиянски-
  • съвет-
  • терени-
  • общината-
  • според-
  • трябваше-
  • които-
  • печалба-
  • никой-
  • други-
  • скандални-
  • какво-
  • всъщност-
  • искат-
  • фирма-
  • балансова-
  • бюджет-
  • няколко-
  • имота
Вече цяла година столичните общинари "бистрят" съдбата на една общинска фирма - "Софийски имоти". То не беше делене, не бяха обвинения, заплахи, доклади, становища, решения. Хиляди страници се изписаха, хиляди думи се изговориха, но едно не стана ясно - какво всъщност има в капитала на тази така скандална фирма, и защо всички искат да я управляват. Смяната на ръководството й се превърна в латиноамериканска сапунена опера, както сполучливо се изрази син общинар. Фирмата беше, и все още е, препъникамъкът в колата на дясната коалиция. Едните - хората на Софиянски, искат ликвидацията й. Другите - "Гергьовден", искат приватизацията й. А крайният резултат е ясен - терените ще бъдат разпродадени, в общинския бюджет ще влезе една съвсем символична част от парите, а голямата печалба ще отиде в ръцете на тези, които по-добре си изиграят картите.

Борбата сега е не дали да бъде продадено дружеството, а кой, как и на кого да продава

Битката за "Софийски имоти" всъщност е битка за милиони. Фирмата е създадена през 1995 г. с капитал едва 1000 лв. Първоначалната идея е да се обединят под една шапка остатъците от приватизираните заводи, като почивни станции, терени, складове. В капитала й тогава са вкарани над 300 сгради и терени. През тези 8 г. капиталът се променя няколко пъти, като към края на 2003 г. достига 30 млн. лв. Трябва да се има предвид обаче, че терените са вписани в капитала по балансова стойност, която е десетки пъти по-ниска от пазарната цена. Собственият капитал на фирмата, според отчета на общината през м.г., е 82 млн. лв. За 2003 г. приходите на "Софийски имоти" се равняват на 16 млн. лв., 13 млн. от тях са от продажби на имоти и терени. Счетоводната печалба на дружеството е едва 1,2 млн. лв., а балансовата - след плащане на данъците - смешната сума от 613 000 лв. За сравнение, активите на фирмата през 2001 г. са били на стойност 50 млн. лв., а през 2002 г. е реализирала печалба едва от 1,3 млн. лв.

През годините във фирмата постоянно са вкарвани имоти и терени, които впоследствие са продавани, за да бъдат заместени от нови и нови. От 1996 насам в капитала на "Софийски имоти" са били включени 1018 имота. Към момента дружеството би трябвало да разполага с 257 имота. Още 139 трябваше да бъдат извадени от капитала на дружеството, тъй като процедурите по смяната на собствеността вече са приключили.След решението за преструктуриране на фирмата, взето в началото на годината, беше решено терените да се поделят. 145 от тях, с балансова стойност 4,8 млн. лв., трябваше да отидат под контрола на общината, а други 58, с балансова стойност 3,5 млн. лв., трябваше да бъдат включени в капитала на още нерегистрираната "Инвестиционна компания София". 54 имота на стойност 1,3 млн. лв. пък трябваше да бъдат продадени чрез Агенцията по приватизация.

Тогава никой не обясни на какъв принцип са били поделени терените. Не е ясно и дали вече реално са разпределени и извадени от капитала на дружеството. Според общински съветници обаче, това още не е станало.

За периода 1995-2003 г.

"Софийски имоти" е внесла в общинския бюджет 2,344 млн. лв.

дивиденти. От продажбата на 611 терена е получила 52 304 839 лв., 2 612 885 долара и 380 000 марки. Фирмата е внесла в държавния бюджет 2,6 млн. лв. данък печалба и 4,9 млн. лв. други данъци и такси.

Фирмата се слави като меценат на културата и спорта - дала е 2,6 млн. лв. за спонсорства. Дружеството е финансирало и спешни ремонти, като поправката на бул. "Цар Освободител" на стойност 686 000 лв., адаптация на Централна баня за 200 000 лв., и проект "Красива София" за 20 000 лв. Тя е основен спонсор на футболен клуб "Славия", на който е преляла 500 000 лв.

Основен източник на приходи на "Софийски имоти" са парите от наемите. Единственото задължение на фирмата е да стопанисва и ремонтира поверените й общински сгради и обекти. Фирмата обаче е била особено ревностна в продажбите и замените на терени, апартаменти, ателиета и гаражи на твърде ниски цени.Софиянски иска ликвидация на фирмата, за да сложи ръка върху имотите, твърдят от единия лагер. Според "гергьовци" в "Софийски имоти" вече нищо не е останало. Дори това, което е останало, било спорно и за него се водели съдебни битки. За "Софийски имоти" се вдигало шум, за да се разедини дясната коалиция, и да се прикрият други скандални сделки. Същите тези "гергьовци" обаче със зъби и нокти се бориха, докато за изпълнителен директор на фирмата не беше регистриран техният представител Олег Костадинов.

"Гергьовден" иска приватизация, за да продаде фирмата на групировки, или на подставени лица, твърдят от другия лагер. Според лагера на Софиянски, терените във фирмата се оценяват между 60 и 100 млн. лв. Ако фирмата бъде приватизирана, общината ще получи едва 30 или 40% от реалната цена на имотите. При това не е ясно какво ще стане с дяловете на фирмата в смесените дружества, като "София сити къмпани", в която са апортирани 54 дка в Южния парк, или къпалнята "Мария Луиза", която също е в смесено дружество. "Тази тиня трябва да бъде изчистена", призоваха хората на Софиянски. Да, но и те драпаха със зъби и нокти да сложат свой човек за шеф на фирмата, а когато разбраха, че са ги изиграли, поискаха ликвидацията й.Факт е също така, че

никой няма интерес наяве да излязат всички скандални сделки

на "Софийски имоти". В публичното пространство се заговори за няколко такива, но те едва ли са и 1/3 от общия брой на продажбите "на тъмно". Кръгът около бившия шеф на общинския съвет Антоан Николов не може да допусне на светло да излязат още скандални документи. Повече от половин година ръководството на "Софийски имоти" отказваше да предостави на принципала на дружеството - общинския съвет, голяма част от информацията за изразходваните средства и сключваните сделки.

Странно е обаче и твърдението на кмета Софиянски, че през всичките тези 8 г., в които фирмата е разпродавала общинското имущество, той не е знаел за какво иде реч. Вярно е - допреди няколко месеца бордът на "Софийски имоти" имаше право да продава до 5% от капитала на фирмата без решение на общинския съвет. Вярно е - досега общинските съветници гласуваха бланкетни решения, без финансови параметри, без оценка на терените, без фирма-купувач. Но е неуместно цялата вина да се стоварва върху тези, на които вече не може да се потърси сметка - бившите общинари и бившия шеф на СОС.

Целият шум около "Софийски имоти", всъщност, не доведе до никакъв реален резултат. Дори временната комисия за анализ на общинските фирми, която се занимава близо 6 месеца само с това дружество, не каза най-важното на софиянци - колко е загубила общината от порочното управление на общинската собственост. Никой не беше подведен под отговорност. Нарушение на закона няма, всичко е гласувано от общинския съвет. Но зад колективната безотговорност на един колективен орган се прикрива източването на най-богатата община в България.

Каквото и да реши общинският съвет за съдбата на "Софийски имоти" - дали ще се ликвидира, приватизира или продава, едно е ясно - общината пак няма да спечели от това. Сагата е с предизвестен край - терените може би дори вече са спазарени. Остава и продавачите да си поделят сергията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА