Last news in Fakti

14 Октомври, 2004 00:00 649 0

4 лева на декар ще струва метенето в София

  • общината-
  • фирми-
  • концесионерите-
  • трите-
  • плаща-
  • почистване-
  • чистота-
  • михайлов-
  • декар-
  • трите фирми
Спорната концесия за чистотата в София вероятно ще бъде предоговорена до седмица, за да се въведат реални и по-справедливи механизми за заплащане на свършената от концесионерите "Волф", "Дитц" и "Чистота-София" работа. Докладът на работната група за предоговаряне на концесията ще бъде готов до средата на другата седмица, обеща шефът й - зам.-кметът по екологията Милор Михайлов. Общината вече няма да плаща на наряди, а на свършена работа, е основната промяна в договорите.4 лв. ще струва метенето на един декар в София, са се договорили представители на общината с концесионерите. 36 лв. ще струва миенето на декар. Първоначалното предложение на "Чистота-София" за миенето е било 75 лв. на дка. За сметоизвозването общината ще плаща на брой вдигнати кофи. Цената е различна за трите фирми и за различните райони. Контролът е възложен на инспекторите от столичния инспекторат. Ако кофите не са извозени по график, концесионерите ще бъдат глобявани с 10% от цената.

Годишната сума от 73 млн. лв., която общината плаща на трите фирми, не може да бъде променена, защото трите фирми са спечелили преди години конкурсите с тази оферта, категоричен е Михайлов. Досега общината не се издължаваше и затова концесионерите намаляваха обема на работата. За същите пари ние ще увеличим почистваната площ и кратността на чистене на улиците, зарече се зам.-кметът.

12 млн. лв. са нужни за зимното почистване на столицата, обясни още Михайлов. Според промяната в договора общината ще плаща само, когато реално е чистено, а не на дежурства. Досега концесионерите получаваха пари за дадени дежурства дори в зимните дни, в които не е валяло сняг, и колите за почистване изобщо не са излизали от гаражите. Трите фирми са поискали по 27 лв. на декар за поръсването на улиците с луга, 6,8 лв. - за опесъчаване, 9,2 лв. - за ръчно почистване на снега. и 1,8 лв. - за снегорините.

"Волф", "Дитц" и "Чистота" трябва да внасят за одобрение от общинския съвет годишните си инвестиционни програми, предвиждат още промените в договорите. За първите 4 г. от концесията трите фирми са декларирали близо 45 млн. лв. инвестиции, главно в кофи за боклук и машини. По прости сметки това означава, че съдовете трябва да са изцяло подменени няколко пъти с нови. Проучване на фондация "Аксес" обаче откри, че столичните фирми по чистота са внесли немски кофи втора ръка на по близо 20 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА