18 Февруари, 2014 13:09 6 105 2

Силен интерес за инвестиции в Хисаря

  • инвестиции-
  • хисаря-
  • кмет-
  • ганева

Руските купувачи на недвижим имоти имат интерес не само към морски и зимни български курорти. Балнеологията също е силно застъпена. Доказателство за това не е само направената първа копка на рехабилитационен център в Сепарева баня в началото на февруари 2014 г., но и интересът към райони като Хисаря, например. Разхождайки се из града, както и в близо 700 декара паркове, задължително ще чуете руска реч. Хисаря не е силно застроен, тъй като се очаква най-късно в средата на 2015 г. да се приеме общия устройствен план. Това е и една от причините за малкия брой предлагани апартаменти и къщи в града. Към момента там могат да се купят само жилища ново строителство, сочи справка в сайта за недвижими имоти imot.bg. Оферират се не повече от 20 апартамента, като преобладават двустайни. Цените започват от 33 550 EUR за жилище от 61 кв.м., което се намира в нова сграда, разположена на 300 метра от парк „Момина баня” и Военния санаториум. Двойно повече са предложенията за къщи. Повечето са старо строителство. 29 500 EUR е цената за масивна постройка от 80 кв.м с двор от 400 кв.м., намираща се в квартал „Момина баня”. Къщата се продава след ремонт  и поставена външна топлоизолация. Разполага с барбекю и кладенец. Инвеститори, които не са успели да се справят с икономическата криза, продават недостроени къщи. Цената на подобен имот с разгъната застроена площ от 1201 кв.м. е 300 000 EUR.

Цените на имотите най-вероятно ще растат през следващите години, но с бавни темпове. Причина за подобна прогноза са инвестициите, които ще бъдат направени. Какви са те разказва специално за читателите на Факти.бг кметът на Хисаря инж. Пенка Ганева:

- Инж. Ганева, има ли интерес от чужди инвеститори, които да инвестират в строителство на хотелски или SPA комплекси в Хисар?

- Да, има интерес, но в момента градът няма Общ устройствен план (ОУП), което донякъде, може би е добро, защото Хисар не е презастроен. Това, което в момента привлича туристите, са 700 декара паркове, които са много добре поддържани, чистият въздух, мекият климат и най-вече това, че градът не е презастроен. Той е запазил своята самобитност и е много красив.

Очакваме да има Общ устройствен план, който да регулира така нещата, че да не бъде допуснато презастрояване в самата градска част и най-вече вътре в резервата.

- На какъв етап е ОУП на Хисаря в момента?

- В момента имаме задание и опорен план. Предстои изработването на ОУП. Надявам се, ако не през тази, то поне до средата на 2015 г. планът да бъде готов.

- Какви за плановете за развитие на града през тази година?

- Най-важният проект, който очакваме да реализираме през 2014 г., е „Атракция в туризма”. Той включва пет основни отделни проекта: изграждането на нов водопиен павилион в парк „Момина баня”; реставрация на крепостната стена и на самите римски терми, заедно с общинските сгради, което е върху археологическата част на града в римския резерват; изграждане на велоалеия, която е около крепосната стена и вътре в парка; изграждане на шоу, звук и светлина на южната порта „Камилите”, както и осветление на цялостната крепостна стена, което би допринесло за по-добър имидж на града и по-добри атракции за туристите.

- Обновяването с какви средства ще се извърши?

- Това са средства по ОП „Регионално развитие”. Участието на общината е 5%, което като сума е 115 000 лв., а общата стойност е 4 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Стана тя сега,намирисва ми малко на рекламка елате да купувате при нас,че нема кой.Шарани не останаха,а и банки шарани не останаха,можещите пък избягаха и на кого ще продавате сега бе господа мафиоти.Да бяхте се сетили да изтеглите агрегата изпод ц.ците на кравата,че по дълго време да можете да я доите,а вие кво направихте, от раз я издоихте.Ей тва направихте вие,а сега доколкото разбирам руснаците започнали да изтрезняват и да асимилират картината покрай морето коптор до коптор, и май и те ще бягат,ако не беха го тикнали зад рештките цар Киро още щеше да държи в утопия руснаците с неговия алкохол и алъш вериша да върви.
  • 2 nikis72

    1 0 Отговор
    аман от платени репортажи