Last news in Fakti

19 Октомври, 2004 00:00 565 0

През 2005 г. най-голямо поскъпване ще има на бизнес-имотите

  • цените-
  • имоти-
  • имотите-
  • пазара-
  • ипотеки-
  • въздействие-
  • явлена-
  • страната-
  • европейските
През следващите 12 месеца цените на имотите ще запазят своя плавен ръст в рамките на 5 до 10% годишно средно за страната. Това прогнозира агенцията за недвижими имоти "Явлена" в свое проучване за пазара на имоти. В някои райони и градове с по-ниски цени сега през следващата година недвижимите имоти ще поскъпнат от 20 до 30% годишно. Ценовият ръст в различните типове имоти също ще бъде различен. Очакванията са да растат цените на апартаменти, магазини, къщи и складове, като водещи ще бъдат бизнес имотите, прогнозира "Явлена".

Осигурените източници на финансиране, европейските очаквания и външното въздействие са факторите, които допринесоха за развитието на пазара у нас през последните две години. Освен натрупаните свободни средства във фирми и граждани, които са съхранявани в сейфове и банки, другият сериозен източник на средства, който оказва въздействие и тласък на пазара, е разширеното банково кредитиране. Стартът на увеличаване на отпусканите заеми започва след 1997 г., когато за една година в цялата страна са били сключени 3700 ипотеки. Броят на тези ипотеки през 2003 г. вече е 29 000, като прогнозата за тази е 32 400 ипотеки. Ако лихвите за ипотечно кредитиране в развитите страни не надвишават 5-6%, то у нас сега е в границите 8-12%, което показва скрития потенциал за снижение на лихвите в страната при предстоящото ни присъединяване към европейските структури.

Все по-важна роля за пазара на имоти през следващите години ще има и връщането на пари от българи, живеещи и работещи в чужбина. За 2004 г. очакванията за финансиране чрез българската диаспора е над 800 млн. евро. Факторът "европейските очаквания" пък оказва силно въздействие върху мотивацията на хората да вземат решения.

Вторият важен компонент при "външния фактор" е въздействието на цените на имотите в другите страни върху цените у нас. Не е възможно при растяща икономика и стабилност в България, при разлика в цените на имотите в страната спрямо другите държави в пъти по-ниски у нас, да няма ръст на цените на недвижимите имоти. Ние вече не сме изолирани от средата в Европа, смятат от "Явлена".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА