Last news in Fakti

27 Октомври, 2004 00:00 689 0

20 000 USD за кв.м се очаква да достигнат цените на жилищата в Дубай

  • дубай-
  • пазар-
  • които-
  • много-
  • жилище-
  • имоти-
  • цените-
  • столицата-
  • върху-
  • крайбрежието-
  • повече-
  • жилища-
  • света-
  • почти-
  • 000 usd
Утвърдил се най-вече като първокласен курорт, преди няколко години Дубай първа от държавите в ОАЕ отмени ограниченията за покупка на недвижими имоти от чужденци. От този момент досега цените скочиха няколко пъти. А за хората с пълни портфейли от целия свят, които идват тук по много причини, съвременен Дубай вече е не само място, където могат да прекарат една екзотична почивка, да напазаруват по-изгодно и да правят бизнес в безмитна зона. Сега емиратът е интересен и като инвестиционна дестинация с много добри перспективи за печалба от вложените в имоти средства.

Само за последната година цената на квадратен метър в столицата за новостроящите се апартаменти е скочила с 50 до 100%, а в някои случаи и повече. Ако през юни 2003 г. двустаен апартамент във все още строящия се комплекс Jumerah Beach Residence се оценяваше на 150 000 USD, то сега той струва вече 620 000 USD. Благодарение на толкова висок инвестиционен показател този пазар на недвижими имоти може да бъде добра алтернатива на който и да е европейски пазар, ако имате достатъчно финансови средства. Най-активно се възползват от тази възможност гражданите на Великобритания, които осъществяват три четвърти от всички сключени на пазара сделки. Но за тях този пазар не е открит напълно, защото им се разрешава да купуват само жилища категория "лукс" в новопостроени курорти. Масовият приток на туристи, а също и политическата воля на управляващата династия Ал-Мактум през последните две години превърнаха столицата Дубай в най-бързо разрастващия се град в света. Дубай е рекордьор и по много други параметри. Например тук се намират: най-големият търговски център на планетата /Dubai Mall/, най-високият хотел /Rose Rotana Hotel- 333 м/, почти километър високият небостъргач Burj Dubai, който неотдавна бе "удължен" до 950 м вместо планираните 800 м. Сега властите на емиратството целенасочено превръщат брега на Персийския залив в най-престижния жилищен район в света. Темповете на реализация на продажбите са безпрецедентни. Продажби по формулата "един многоетажен блок за един ден" тук вече не са рядкост. Като потвърждение на този факт миналия месец беше поставен поредният рекорд. Един от най-шикозните комплекси по крайбрежието, близо до Jumerah, бе нает от чужденци само едно денонощие след обявеното начало на работата му.

Само за 24 часа бяха продадени 7000 вили

Повечето клиенти се интересуват от жилища в близост до водни басейни и за проектите на жилища по крайбрежието: Marina Terrase, Palm Terrase и The Waves, съществува огромно търсене. При обръщането си към строителя почти всички състоятелни купувачи искат едно - отделен дом в The Palm /името идва от формата на изкуствените острови, във вид на гигантски палми/. Рекордът за септември, установен от строителите на комплекса Palm Springs, е 6800 USD за кв. м. За сравнение по крайбрежието в жилищния комплекс Lake View, разположен до изкуствено езеро, жилище може да се купи за цена от 2500 USD за кв. м. Вилите на островите отдавна са продадени, тук може да купите жилище само на вторичния пазар, при което неговата стойност се увеличава с между 40 и 200%.

Ръстът на цените очевидно няма да спре поне в обозримото бъдеще. След като покрай домовете бъдат построени и скоростни пътища, спортни и развлекателни комплекси, в които ще се вложат милиарди долари, едно жилище в курортната зона може да поскъпне и до 10 000 USD за кв. м. А малкото достъпни за продажба проекти в центъра на столицата Дубай се прогнозира да достигнат пазарна реализация и на цена до 20 000 USD за кв. м /например за кулите Park Towers, намиращи се на територията на Международния търговски център/. Според общото мнение ръководителите на емирата имат намерение да догонят в смисъла на бизнессредище столицата на световния бизнес Лондон, който сега е любимо място и за много араби.

Дефицитът на места в хотелите вдига цените с 30%

Въпреки финансовата изгода от сделките с недвижимо имущество в Дубай в момента съотношението между инвеститори и хора, които купуват имоти за отдих в района, е почти еднакво. Много са тези, които искат просто да имат свой "втори дом" в богата, топла и безопасна страна. Освен това за разлика от Европа тук няма данък нито върху покупката, нито ежегоден върху недвижимото имущество, липсва също и данък върху доходите и печалбите. Отдавайки жилище под наем, можете да разчитате, че напълно ще получите парите. А тъй като на международния туристически пазар Дубай е повече от търсен като дестинация, перспективи за бъдещи арендодатели има. Дефицитът на места в хотелите всеки нов сезон води до 30-процентно увеличение на цените годишно. Привлекателно е и отсъствието на визови проблеми. Собственик на недвижим имот и членовете на неговото семейство гарантирано и бързо получават в Дубай резидентна виза. Това отличава силно града от популярните средиземноморски курорти, които сега са в зоната на ЕС. Самата процедура по покупката на имот в емирата е проста - дори преоформяне на договор на вторичния пазар отнема не повече от 2 часа. По отношение на транспорта Дубай е достъпен независимо от сезона- редовните рейсове на Emirates Airlines, една от петте най-добри авиокомпании в света, през зимата се допълват от десетки, неособено скъпи, чартърни полети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА