Last news in Fakti

2 Ноември, 2004 00:00 935 0

Стоян Янев: София има нужда от сити с небостъргачи

  • строителство-
  • етажа-
  • около-
  • паркинги-
  • земите-
  • територии-
  • бъдат-
  • всичко-
  • хората-
  • южния-
  • центъра-
  • защото-
  • които-
  • проекти-
  • архитектура-
  • софия-
  • проект-
  • общината-
  • столицата-
  • обаче-
  • трябва-
  • говорим
Стоян Янев е главен архитект на столицата от 1992 г. Той е роден през 1946 г. в София. Завършил е Висшия институт за архитектура и строителство. Специализирал е реставрация в Рим, а по-късно и икономика на предприемачеството. Работил е в различни сфери на обществената архитектура у нас.
Янев обикновено е между ножа и наковалнята, когато му се налага да предлага проекти на столичния съвет по архитектура и градоустройство. Дори и да не е съгласен с тях, по закон той е задължен да стане вносител на текстовете, когато те са подкрепени от кметството. Така бе и с последния проект за небостъргачите в столицата
.


Г-н Янев, в общината избухна спор заради строителството на така наречените небостъргачи. Те са планирани да се изградят в района около "Тодор Александров", "Пиротска" и "Мария Луиза". Ще има ли такъв строеж?
- Щом атаката е толкова силна и очевидна, може и да няма. Нали все пак общината трябва да приеме подобен проект. Първото, което искам да подчертая обаче, е, че тук не става дума за небостъргачи. Вкарват се в спора мнения на сеизмолози, които не са необходими. София може и да е сеизмична зона както те твърдят, но небостъргач е сграда на около 100 етажа. А в случая говорим за три постройки, само с няколко етажа по-високи от хотел "Кемпински-Зографски". Ще са на около 35 етажа и за тях няма риск. Не съм нито за, нито против тях, а за провеждането на дебат дали те са нужни на столицата. Въпросът е, че няма предложена алтернатива. Дали искаме центърът на София да бъде затворен квартал, като досега, или да се отвори за бизнеса? Държим ли той да прилича на досегашната "Пиротска" с едноетажните бакалии. Определени хора твърдят, че изграждането на сити, тоест на бизнес център, в централните части на града не било уместно. Но подобни строежи са нещо обичайно в големите европейски градове. Бих им препоръчал да проверят как стоят нещата във Франкфурт на Майн. Този спор датира още от 60-те години, когато бива обявен конкурс за вида на центъра. След това още няколко пъти се повдигат въпросите какви функции очакваме да изпълнява той. Май все още никой не иска да поеме отговорността за обособяването на централната градска част.


Говори се, че на въпросните територии има доста частни собственици?
- Тези хора може да бъдат овъзмездени, след като се приеме общинското решение за съответното строителство и за откупуване на териториите, които притежават. Никой няма да им вземе земите насила. Ще бъдат компенсирани с други жилища или земи. Въпросът е, че определени общинари се опитват целенасочено да пробутват абсурдни тези, без никъде да се води дискусия. Има групички в Столичния общински съвет, които държат на изграждането на сгради в досегашните мащаби - от 5 до 8 етажа. А това е скандално, при положение че говорим за строежи в центъра на града. Лансирането на идеите за ниско строителство май има за цел да се вдигнат спекулативно цените на имотите до 3000 евро на квадратен метър. Не само от страна на общинари, на хора от всякакви среди. Защото строителството в центъра винаги е скъпо. До момента тези земи са ударили 1200 евро на квадратен метър.


След като говорим за строителство на конкретни сгради, значи трябва да имаме някакви проекти.
- За тези три небостъргача, както ги нарекоха, проекти е представил арх. Тодор Тодоров. Но, разбира се, всеки би могъл да строи във въпросното сити, стига да отговаря на условията и да има одобрен проект. И преди всичко министърът на МРРБ Валентин Церовски трябва да даде разрешението си за подобно строителство и за намаляване на отстоянията между сградите. Вече сме изпратили запитване към него, въпреки че лично моето мнение е, че строителство от подобен мащаб се предприема само след открита дискусия.


След скандалите за строежите в Борисовата градина се заговори за подобни проблеми в Южния и Западния парк. Паркингите, предвидени в градината, спортни съоръжения ли са?
- Не виждам нищо скандално в това, да се построят подземни паркинги в Борисовата градина. Единият ще бъде в близост до игрище "Юнак". Над паркингите ще има градини, трева - всичко онова, с което хората идентифицират парка, тоест зелените площи няма да бъдат нарушени. Давате ли си сметка, че ако не направим паркинги в близост до спортните и паркови зони, хората ще започнат да ни обвиняват, че няма къде да паркират, когато отиват да спортуват. Че ще задръстват тротоарите и тогава критиките към кметството ще са: "Защо не правят паркинги?"


За Южния парк обаче не се говори само за строителство на паркинги?
- Неговото положение е друго. В Южния парк около една трета от територията е частна собственост. Ако желае да запази като зелени площи териториите си във всички паркове, на общината са й нужни два годишни бюджета, за да откупи земите от частните собственици. В случая обаче обвинявам държавата за нещо много по-сериозно - първоначално тя е иззела от тези хора земите им. След това им ги реституира, независимо че са част от защитени територии. А сега ще се опита да им ги изкупи обратно, защото някой от законите я задължава да ги превърне в защитени територии. За всичко мисли на парче. Крайно време е някой да повдигне въпроса за това - държавата да си плаща масрафите навреме, защото иначе страдат и хората, и градът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА