Last news in Fakti

10 Ноември, 2004 00:00 589 0

Промените в Конституцията блокирани, заради продажбата на земя на чужденци

  • касабова-
  • продажба-
  • чужденци
Предстоящите и задължителни изменения в конституцията, свързани с бъдещото членство на България в Европейския съюз, са блокирани заради спорове за продажбата на земя на чужденци. Това е единствената причина временната комисия за поправките в основния закон да не гласува, след което промените да влязат за обсъждане в пленарната зала.

Депутатите се разделиха за текста, регламентиращ начина на продажба. Едната възможност е сегашната забрана да отпадне само за граждани на ЕС, каквато е директивата на съюза. Другата идея е забраната да бъде премахната и за граждани на държави, с които България е подписала международен договор при условията на взаимност.

С втората концепция ще отговорим на действителното състояние на пазара на земята в момента и тя би служила в един по-дългосрочен план, коментира шефът на временната комисия и зам.-председател на парламента Камелия Касабова. Тя обаче уточни, че ако се приеме първият вариант, няма да е далеч времето, когато ще се наложи да се утвърди и вторият.

Текстовете за продажба на земя на чужденци ще се уточняват на политически консултации и през следващата седмица. След тях проектът ще бъде подложен на гласуване в комисията.

Касабова се съгласи, че забранителният текст отдавна е "мъртъв", а цялата ни действителност показва, че чужденци масово изкупуват земя, като използват механизмите на Търговския закон, и това бил парадоксът. Това е чудесна тема, в която всички ние, политиците, можем да се покажем патриоти или по-скоро да показваме кой е по-голям патриот, коментира иронично Камелия Касабова. По думите й тази забрана трябва да отпадне, защото е условие за подписване на присъединителния договор с ЕС през следващата година.

Противниците на цялостното отпадане на забраната за продажба на земя също имат свое лоби - и в парламента, и сред политиците, и в Конституционния съд. Дори и да мине тази поправка, то със сигурност няма да стане безобидно и без скандали. Желанието ми е преди Коледа законопроектът за изменение на конституцията да бъде внесен в деловодството на Народното събрание, заяви Касабова. Оптималният срок за гласуване на законопроекта бил март 2005 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА