Last news in Fakti

11 Ноември, 2004 00:00 2 018 0

Имоти на една от най-богатите турски фамилии бяха продадени в Манхатън

  • долара-
  • моторола-
  • семейство-
  • милиарда-
  • нокия-
  • манхатън-
  • апартаментите-
  • милиарда долара-
  • семейство узан-
  • безжична телефонна мрежа
Чрез търг, организиран от властите в Ню Йорк, бяха продадени апартаментите в Манхатън, притежание на бизнес фамилията Узан - една от най-богатите в Турция, предаде АP.

Организирането на подобни търгове от американските власти е често срещано при продажба на автомобили на собственици с неплатени глоби за паркиране, но предлагането на недвижимо имущество с такава висока стойност е прецедент, посочва агенцията. Адвокатите на "Моторола" поканиха състоятелните купувачи да участват в търга с обяви в печата и в Интернет.

Семейство Узан беше собственик на седем апартамента в Манхатън, Ню Йорк, които американската фирма "Моторола" поиска от властите в САЩ да конфискуват заради неизплатени дългове.

Цената, платена от семейството за апартаментите, е 10 милиона долара. Общата площ на жилищата е около хиляда квадратни метра. Единият от апартаментите на Узан е на 90-ия етаж в кулата на Доналд Тръмп в Манхатън. В същата сграда турското семейство притежаваше още два апартамента на 59-ия етаж, а е планирало да купи също най-високите два етажа на небостъргача за сумата от 32 милиона долара, съобщава агенцията.

Американската фирма "Моторола" и финландската "Нокия" дадоха преди две години под съд семейство Узан, като го обвиниха във финансова измама. Световните компании твърдят, че Узан е взел назаем два милиарда долара за изграждането на безжична телефонна мрежа от ново поколение без да ги върне. Съдът постанови, че членове на семейство Узан трябва да платят над четири милиарда долара като компенсация за щетите, нанесени на "Моторола" и "Нокия".

В периода 1998 - 2000 година "Моторола" и "Нокия" са прехвърлили на втория по големина GSM-оператор в Турция "Телсим", притежаван от Узан, 2,7 милиарда долара за изграждането на безжична телефонна мрежа. От тази сума един милиард долара са били присвоени или прехвърлени на други фирми, собственост на семейството.

Империята на турската бизнес фамилия Узан включва медии, телекомуникационни и строителни компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА