16 Ноември, 2004 00:00 405 0

Отново на прокурора

  • софиянски-
  • ремонта
Столичният кмет Стефан Софиянски за пореден път ще бъде разпитван днес, научи "Сега". Повод този път е ремонтът на бул. "Витоша" от лятото на 2001 г. Тогава централният булевард бе аварийно ремонтиран, като така се заобиколи процедурата по обявяване на конкурс за обществена поръчка. Спешният ремонт, който струваше 1 млн. лв., бе извършен от общинските фирми "Трансремонтстрой" и "Пътища и съоръжения". Първоначално те поискаха 700 хил. лв., но след края на ремонта настояха за още 400 хил. лв. Заповедите за изпълнението на обектите се подписват пряко от кмета Софиянски, който контролира и самото изпълнение.

Нарушения бяха констатирани първо от спецкомисия на столичния общински съвет, наредена от тогавашния шеф на СОС Антоан Николов. Половин година след ремонта от комисията обявиха, че той е бил ненужно оскъпен. Според общинарите поправките не могат да се смятат за аварийни, защото не отговарят на условията в правилника за дейността при бедствия и катастрофи. Освен това булевардът бил поправян през 1995 г. Затова кметът бил нарушил Закона за обществените поръчки, като не обявил конкурс за ремонта. За него има и решение на общинския съвет.

Софиянски твърди, че поправките са били спешни заради сезона и други обстоятелства. Георги Василев - бившият шеф на транспортната комисия към общината, който ръководи и спецкомисията, обаче е категоричен, че в решението на СОС не е записано, че ремонтът е авариен.

Бул. "Витоша" бе ремонтиран в частта му между ул. "Алабин" и бул. "Патриарх Евтимий". Сменени бяха част от тръбите и настилката, както и трамвайните релси. Тротоарите бяха стеснени и на тях забиха колчета, за да не паркират коли. Според спецкомисията са завишени хонорарите за проектиране, инвеститорски и независим строителен контрол.

Превратности

Стефан Софиянски каза за "Сега", че е призован като свидетел по делото. Така се случи три пъти в последните месеци и по други дела - за сделките за Халите, "Милениум център" и "Бизнесцентър Гурко 1". Кметът бе призоваван като свидетел по дело срещу неизвестен извършител. И по трите обаче си тръгна като обвиняем за престъпления по служба. Той има и три парични гаранции от по 10 000 лв. Първите три дела вече са в съда. Това за Халите тръгна преди седмица, но бе отложено за февруари 2005 г. Тогава може да се очаква и присъда. За "Бизнесцентър Гурко 1" градоначалникът ще застане пред съда на 9 декември, а заради "Милениум център" - 12 дни след това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА