Last news in Fakti

1 Август, 2005 00:00 550 0

Пред провал е инвестиционната програма на София

  • бъдат-
  • година-
  • ремонта-
  • трябваше-
  • изграждането-
  • процедури-
  • тази година
Амбициозната инвестиционната програма на София за тази година твърде вероятно няма да бъде изпълнена, показа проверка на "Дневник". Основната причина са тежките отчуждителни процедури, както и забавянето на кредита от 38 млн. лв., казаха от Столичната община.

В началото на годината бившият кмет Стефан Софиянски обяви, че в изграждането на инфраструктурата на столицата ще бъдат вложени между 160 и 200 млн. лв. Средствата трябваше да отидат за кърпене на дупки по улиците, разширяване и строителство на нови булеварди, метрото, реконструкция на ВиК и топлопреносната мрежа, както и газификация на града.

От всичко това по план върви единствено изкърпването на дупките. Програмата е за 8 млн. лв. и се изпълнява от общинската фирма "Пътища и съоръжения". Пет екипа на дружеството продължават работата през август, като за периода от 1 до 12-и е предвидено да бъдат ремонтирани ул. "406" в кв. "Младост", ул. "Черковна", ул. "Евлия Челеби", ул. "Любляна", ул. "Стоян Михайловски" и бул. "Евлоги Георгиев".

За пета поредна година обаче няма да бъдат изпълнени големите инфраструктурни проекти, за които ще се тегли заем от 38 млн. лв. Столичната община започна обещаващо изпълнението на програмата с ремонта на ул. "Габрово" още през март, като отсечката от бул. "Сливница" до ул. "Скопие" беше пусната в експлоатация за изборите в края на юни. Отчуждителни процедури, свързани с имоти на МВР, обаче забавиха свързването й и изграждането на пробива при надлез "Надежда". Цялата сума, предвидена за този проект, възлиза на 6.5 млн. лв. Изпълнител е консорциум "Шипка", в който водеща компания е "Главболграстрой".

Пак заради отбуждителни процедури се проваля разширението на ул. "Опълченска" от бул. "Мария Луиза" до бул. "Сливница", за което са предвидени 4 млн. лв. Планираното разширение на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Костенски водопад" отново се отлага заради върнати от поземлената комисия имоти насред улицата. В момента единствено се работи по реконструкцията на предгаровия площад и ремонта на ул. "Боряна" в кв. "Овча купел", който трябва да приключи съвсем скоро. През август е планирано да започне и ремонтът на ул. "Мими Балканска" към аерогарата. В същото време транспортното министерство се бави с изграждането на естакадата и пътя към новия терминал.

Двата обекта трябваше да се строят едновременно.

Изровената настилка по бул. "Цариградско шосе" няма да бъде ремонтирана и тази година. За възстановяването на асфалта настояваше Софиянски, но общинският съвет реши, че булевардът няма нужда от ремонт. Бившият вече кмет обеща тогава да търси държавни пари за ремонта, но не успя да ги осигури.

Пред провал е и продължението на метрото, за което през тази година трябва да бъдат усвоени около 60 млн. лв. от японския заем. Копаенето под земята в центъра трябваше да започне до края на юни, но работата е спряна.

Причината е, че собственикът на търговски обекти в подлеза при Софийския университет - младежката кооперация "Ялта", иска обезщетение за затварянето на магазините.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА