Last news in Fakti

18 Ноември, 2004 00:00 633 0

Данък наследство няма да се плаща от съпруги и деца

  • данък-
  • плащат-
  • плащат данък
Съпрузите и децата няма да плащат данък наследство, а за останалите наследници се въвежда необлагаем праг от 250 000 лева, реши парламентът при приемането на Закона за местните данъци и такси на второ четене вчера. Досега роднините по права линия бяха освободени от данък само за наследствените дялове до 15 000 лева. Депутатите от левицата гласуваха против промяната. Тя се прави, за да може децата на премиера да не плащат данък, заяви Георги Божинов от Коалиция за България.

Председателят на бюджетната комисия Нина Радева обясни, че промяната е продиктувана от това, че членовете на семейството имат принос към натрупването на имуществото. Затова те не трябва да плащат данък за имот, в покупката на който са участвали, обясни тя.

Братята и сестрите и племенниците, които получават наследство, ще плащат 0,7% данък върху имуществото, а наследниците, които не са роднини на починалия - 5%.

От 2006 година общините сами ще събират местните данъци. С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане данък печалба се намалява от 19,5% на 15%, решиха още депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА