7 Август, 2024 10:21 2 621 48

Близо 30% ръст на инвестициите в имоти

  • colliers international-
  • инвестиции-
  • имоти-
  • предприемачи

Прогнозата е през текущата година инвестициите в ЦИЕ да достигнат 5.5 млрд. EUR

Близо 30% ръст на инвестициите в имоти - 1

През първата половина на 2024 г. обемът на инвестициите в ЦИЕ се е увеличил с около 29% на годишна база. Според предварителните резултати това е в разрез със случващото се на европейските и световните пазари, където активността все още е потисната. Към момента очакванията са през 2024 г. обемите да достигнат до около 5,5 млрд. евро, което е около половината от средната стойност за последните 10 години, разкрива Colliers в последния си доклад.

H1 2024 основна доходност (ЦИЕ)

Все още се наблюдава голяма разлика между очакванията на купувачи и продавачи по отношение на цените. В момента разходите за финансиране варират между 5,00 и 5,75%, което се дължи на продължаващото повишаване на лихвените проценти, както и на лихвените суапове, които напоследък се смекчиха. В сравнение с други пазари в Западна Европа, като например Германия, през последните 12-18 месеца в ЦИЕ е регистрирана по-ниска корекция на цените, което заедно с останалите фактори може да доведе до по-бавна транзакционна активност през 2024 г.

Темпове на ръст на инвестиционните обеми в ЦИЕ

(Първо полугодие на 2024 г. спрямо първо полугодие на 2023 г. и на 2022 г.)

Обемите през първото полугодие на 2024 г. в ЦИЕ бяха сред най-ниските до момента, независимо, че се движат в положителна посока в сравнение с активността през последните 12 месеца, и спрямо европейските и световните им стойности. С почти 50% Полша си осигури мажоритарен дял от регионалните обеми, като местната динамика се повиши значително през второто тримесечие. След бавната активност през миналата година някои пазари отбелязаха значително увеличение на годишна база. В целия регион регистрираните резултати варират в широки граници - от 55% годишен спад на активността в Словакия до 150% годишен ръст в Румъния. Средно за региона обемите са се увеличили с 29% на годишна база, но са намалели с 41% спрямо първото полугодие на 2022 г.

Липсата на данни за сделки на местните пазари удължава периода на установяване на цените, а осезаемото възстановяване продължава да зависи в голяма степен от подобряването на икономическата, инфлационната и лихвената среда. Въпреки че все още не сме наблюдавали значителни признаци на проблемни продажби, рефинансирането, достигащите до падеж облигации, спазването на ESG стандартите и други специфични теми, свързани със сектора или съответната страна, продължават да оказват влияние върху решенията на купувачите и продавачите.

Инвестиционни потоци по сектори (%)

Делът на сделките с офиси намалява, както в световен мащаб, така и в ЦИЕ. През първото полугодие на 2024 г. те заемат 31% от общите обеми, докато трансакциите с търговски площи запазват най-голям дял - 32%. Логистичните и индустриалните имоти заемат третото място - с 24%. Досега през тази година в региона има само три сделки на стойност над 200 млн. евро. Най-голямата е с портфолио от офиси, а следващите две са с търговски площи - ритейл парк и търговски център.

Инвестиционни потоци според произхода на купувача (%)

През първото полугодие на 2024 г. капиталът от ЦИЕ-6 е бил най-активен с почти 50% дял от общите обеми в региона. В това направление Чехия е на водеща позиция с 36%, следвана от Обединеното кралство с 19%, други европейски държави (18%) и ЦИЕ (13%).

Ръст на наемите на годишна база и 12-месечна прогноза на Colliers

Анализът на данните за полугодието показва, че комбинацията от забавяне на предлагането и стабилното търсене, в допълнение към инфлацията и уравновесяването на разходите, е довела до по-стабилен ръст на наемите през последните 12 месеца, само с няколко изключения. В много случаи обаче темпът е по-бавен от този през предходния период (особено в сегмента на логистичните и индустриалните имоти).

В перспектива, в зависимост от отделните сегменти и динамиката на пазара, мненията са разнопосочни и варират между продължаващ ръст на наемите и стабилизиране на конюнктурата. Забавянето на предлагането в много пазари или сегменти постепенно ще доведе до намаляване на свободните площи, което допълнително ще подкрепи увеличението на наемите, особено за новите проекти, които предлагат високо качество, отлични локации и имат по-високи нива на съответствие с ESG стандартите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    22 10 Отговор
    29 процента ръст на инвестициите в имоти през първата половина на 2024.
    Точно толкова колкото е ръста на кредитите за този период.
    Тези кредити са бъдещата консумация изтеглена днес. Тоест в бъдеще вместо ръст на БВП и на икономиката ще има спад. Когато има спад на икономиката има загуба на работни места.

    Коментиран от #45

  • 2 Брокер

    5 8 Отговор
    ЧудесТна новина, требе секи ден да има таквиа статии и сички да се тепат да купуат имоте
  • 3 Лилиии

    18 6 Отговор
    Трагедия
    "Инвестицията" в имоти не е инвестиция, това е хазарт, като най-често ганьовеца губи, идва новата 2008 г. , мислете му тия дето сте се нахаптялили с "инвестиции", ще си ги "продавате" сами на себе си май, като финансовите пирамиди

    Коментиран от #10

  • 4 Гост

    9 14 Отговор
    Този Кочо хем не купува щот му било скъпо хем уж имал пари и си ги държи в банката да му ги яде инфлацията е Кочо ти пък си най-зле живееш под наем и ти се обезценяват парите иначе си тръгнал сметка да правиш на другите ти пък се изкара по-тарикат от всички от София виж какви коли се карат те под наем ли живеят има хора с по 3 апартамента вече.

    Коментиран от #5, #6, #7, #27

  • 5 Аз Кочо

    18 6 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Хихихи, вуе пак не разбираш. Знаеш ли ко е кредит а ипотека а лизинг?

    Тия коли дето ги гледаш по улиците са 99 пр лизинг. Оня дето се качи на тротоара преди два дни - мексиканеца - кола на лизинг. Оня дето уби французина - каналджия- вик с Порше на кредит и т.н и т.н . Имотету са купени с ипотека, 50 процента ръст на ипотеките. Разбираш ли бе вуе че народа живее по начин по който не може да си позволи без кредит! А кредитО вуе требе да се връща с лихвите, но не са само лихвите има и главница! А главницата вуе е надута пет пъти и като сложиш лихвата върху нея става майка си и баща си!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кво викаш

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    яде ги инфлацията , ами тая инфлация яде най-много инвестициите в непродаваеми стоки, каквито са имотите, защото инфлационните цени на коп торите изгониха купувачите. Вече няма пазар, умря Марко, тута ле финито, срив

    Коментиран от #8

  • 8 Аз Кочо

    16 6 Отговор

    До коментар #7 от "Кво викаш":

    Нека ги яде инфлацията, 5.1 пр в Дцк usd и 3.2 пр. в евро. И Бъфет продава акциите и кешира на 5.1, но ти вуе си финансист номер едно!
    Алтернативата е тухли и керемиди на 2000-3000 евро м2 с виртуална квадратура която я няма и наем 400 евро на месец!

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    И чакай да купиш на 2000 а да продадеш до година на 3000 ххаахаха
  • 10 Чоко

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "Лилиии":

    Защо да продават хората купуват това е инвестицията купуваш недвижим имот в столицата не къде да е като Кочо в Люлин, а примерно в Студентски там постоянно студенти наеми. А Кочо какво работи цял месец и после полувин заплата дава на хазяйна ей така и онзи гледа как да ми вдигне наема.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Неграмотник

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Чоко":

    "полувин заплата"

    седнал си да ни учиш как да инвестираме. Ти инвестирай в образУвание

    Коментиран от #12

  • 12 ХазяЙнът

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Неграмотник":

    Прав е човека дето ти казва да се образоваш вместо да хвърляш акъл по сайтовете.
    А хазяина не го мисли, гледай си кредита, хахаха
  • 13 Боко

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Чоко":

    СтуденТски казваш, да, ама бъдещето е на онлайн обучението, студентите ще си седят там откъдето са и ще си завършват образование без да ти стъпят в голЕмото село. Пък и обясни ни на нас, нормалните, защо да купуваме сега на надути цени надценена стока, като може да го направим това когато нещата се нормализират, или ти вярваш, че спекулата и балона ще са вечни. Да знаЙш от по-умните, пазара е синусоида, днеска е висок, утре е долу, ний "простите" купуваме като е долу, за разлика от теб "инвеститора", дето си се прехласнал пред това големо село и купуваш на балонни цени. Ай дерзай там и купувай, нас не ни мисли, ние нЕмаме пари за фрълане на вятъра
  • 14 Гост

    7 6 Отговор
    И къщите по селата едно време 3-4 хиляди ако вземеш банкет правиш сега за една плевня искат по 10 000 хаха, парите се обезценяват имотите или се качват или държат, но резки спадове няма да има е вижте цените в магазините вдигне се нещо с 50% иначе после спад 3%, хората няма да си подаряват имотите още повече с тези обезценяващи се хартийки, като продадеш и после какво нищо...

    Коментиран от #15

  • 15 Мен

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    "И къщите по селата едно време 3-4 хиляди ако вземеш банкет правиш сега за една плевня ИСКАТ по 10 000"

    Искат е едно, получават е съвсем друго.

    Коментиран от #22

  • 16 Ветеринарен психолог

    7 10 Отговор
    Кочо плюе по форумите с надеждата, че някой ще го прочете и видиш ли ще паднат цените той да купи хаха.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ХазяЙнът

    5 3 Отговор
    е на пУловин работен ден и отива да си пУчинИ на шезлонгатА, а ти се вихри тук на воля с прЪвописните ти греЖки
  • 19 Дам

    6 6 Отговор
    Като те гледам Кочо още вашите те издържат цял ден висиш по форумите и чакаш някоя имотна новина, довечера като се върнат да ти дадат 10 лв за бира и цигари.

    Коментиран от #20

  • 20 Ти си гледай

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Дам":

    ама вземи се научи на правопис, че лъщи отвсякъде как си натресен у големото град от трътковица. За хартийките не бери грижа, ясно е че въобще не си в час кое е истинска стока - това са парите, само с тях си независим. Коптора е фалшива стока, както ти споменаха по-горе умните. Междувпрочем, личи от километри че си дечко

    Коментиран от #21

  • 21 Хаха

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Ти си гледай":

    Какъв правопис бе Кочо ти виждал ли си има публикации дето заглавието е грешно, ти да не си безгрешен, ти като си на 40+ и живееш още в детската и си много грамотен какво си постигнал надали си женен коя ще те вземе скъсан философ.

    Коментиран от #24

  • 22 Прав си

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мен":

    и аз исках и си държах на цената и те минаха 15 години. Къщата вече щеше да падне и я дадох за без пари.
  • 23 Аз Кочо

    11 6 Отговор
    Вуи, хората които купуват с кредит, сега на тези цени, за да живеят в тези имоти, а не за да ги препродават на по високи цени, ще направят всичко възможно за да си платят ипотеките, те ще спрат да ядат ако се наложи но ще си плащат ипотеката. Те имат 30-35 години, за да изплатят ипотеката. Рискът тук е рецесията която рано или късно ще дойде.

    Проблемът за тези хора е че страха да не изпуснат ги кара да бързат да купят точно сега и това е нормално при паниката която всички медии, платени от строителните и посредническите фирми всяват ежедневно. И понеже всички са се паникьосали че имотите ще свършат и че цените ще растат завинаги с 15 пр. на месец, те не мислят и теглят кредити които трудно ще връщат през тези 35 години.

    Тези обаче, като теб, които са купили с кредит и се опитват да използват имота като банкомат рискуват и рискът е огромен.

    Хората които са имали имоти от преди 20-30 години и продават сега са на печалба АКО ПРОДАДАТ. После обаче имат малко възможности. Да купят друг имот, но на тези цени или да сложат парите на лихва в банката, което е най умното решение за момента и да чакат нормални цени за да купят отново.

    Хората като теб които си смятат печалбата на хартия АКО ПРОДАДАТ не печелят нищо реално. Те смятат въображаема печалба. Разбра ли за какво ти говоря до сега?

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Дечко,

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Хаха":

    неграмотността ти показва , че мнението ти не може да бъде меродавно, просто си някакво учило-недоучило плямпало. Относно балона - той вече се спука, всеки се ослушва, никой не купува на измислените ви брокерски цени. Това което беше 2008-2016 г., вече започва 2024-2345. В много офиси колегите вече се ориентираха и започнаха да продават, ти стой и си мечтай за милиони (може ама в рубли)
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Братле,

    8 5 Отговор

    До коментар #23 от "Аз Кочо":

    защо го отваряш на това наивно брокерче бе, остави го да потъне барабар с умелата си инвестиция в бетон и гипскартон, на който цената ще се срине съвсем скоро. Нека си носи последствията. А че се опитва да лъже и да търси шаранчета - ами на него това му е работата, той така си изкарва заплатата

    Коментиран от #28

  • 27 Има дим в къзъ

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    те това има,не спре да цинкя,само като го четеш,ти идва да му дадеш 20лева да спре да плаче
  • 28 Аз Кочо

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "Братле,":

    Общо взето използвам неговата липса на познание, за да обясня на повечето хора които мислят като него, да разберат че рискуват много!

    Понеже той опитва да ме обори по всякакъв начин това ми дава възможност да обясня повече аспекти от тази измама наречена имоти.

    Коментиран от #29, #34, #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аз Кочо

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Лигльо":

    Админ до кога ще се толерират нецензурни думи и обиди от този потребител и до кога ще се трият коментари в които няма нищо обидно?????

    Трябва ли да се обърна към ръководството на Факти или до СЕМ?

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Прос так

    5 2 Отговор
    и негр амотник си ти сел янино пр ост
  • 34 Докато

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "Аз Кочо":

    има такива като тебе умници,ше се разцепвам ут лижане на мурето а зимата на Банско на ски ха ха ха бальо

    Коментиран от #43

  • 35 Ха ха ха

    4 6 Отговор

    До коментар #30 от "Аз Кочо":

    моля другарко, той ме убиди и ши плачъъ
  • 36 Гладен пес

    4 7 Отговор

    До коментар #28 от "Аз Кочо":

    ела да те нахрана и да ти дам 50ка,толкова години пукаш балона и преписваш тоа кво казал оня кво казал,наду ни главите вее

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Селянче от маалътъ

    5 3 Отговор

    До коментар #36 от "Гладен пес":

    Ши му свириш на коча на ма да ците и ли му дишъш ъднята

    Коментиран от #38, #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мен

    5 6 Отговор
    Кочо паднаха ли цените или само онзи ти падна 😆
  • 41 Мангалетина

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "Селянче от маалътъ":

    малка си ти и ши гу ду иш
  • 42 Бригадиро до умен

    6 2 Отговор
    Полувината от смената свършИ, аре беги да платиш наемът на хазайнъ негръ ми тник о
  • 43 Ба ти съ разцепваш

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Докато":

    ама в долнопробните ге й барове, а че си и потънало в кредити на всичко отгоре
  • 44 Брокерка

    10 2 Отговор
    За ръст на цените е спорно да се говори, предвид това, че няма сделка, на която да не се прави отстъпка минимум 10-15%, в отделни случаи и повече. В нашия офис забелязваме също, че когато някой реши да продава нещо, стотици брокери му се качват на главата и искат ексклузивни права. Човечеца се вижда в ролята на холивудска звезда и започват едни надувания.......
  • 45 да ама не

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Аз Кочо":

    В UK строителството е моторът на икономиката.
    И помежду другото, 95% от покупките на жилище са с ипотека при 5 до 15% самоучастие .
    Дали моторът важи и в български условия не съм компетентен да кажа. Но категорично не става въпрос за изтеглена днес бъдеща консумация, по-скоро ефектът и в бъдеще ще е положителен.

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Аз Кочо

    10 2 Отговор

    До коментар #45 от "да ама не":

    Полша ще изпревари uk по БВП на глава от населението до 5 години! UK усеща забавяне на икономиката което от части се дължи на изключително големите инвестиции в имоти а не в продуктивни отрасли на икономиката.

    Всеки умен инвеститор ще купи с кредит а не като ганя в кеш и после да остане без една стотинка!

    За изтеглената консумация чрез масово теглене на ипотеки потърси в нета има достатъчно информация по този въпрос
  • 47 Аз Кочо

    11 3 Отговор

    До коментар #45 от "да ама не":

    Между другото в София сделките с кредит преди 5 месеца бяха достигнали 66 процента. Сега със сигурност са повече.
  • 48 Луд

    10 0 Отговор
    Какъв ръст какви 5 лв. Изпирането на пари от наркотици и други дейности забранени от закона , минават като инвестиции в строителството и парите са ти изпрани след продажбата на апартаментите. За това има БУМ на цените щото се контролира имотният пазар от сивата икономика и банките.