21 Август, 2024 10:41 3 700 16

Инвестиционните сделки са близо 80%, а останалите са спекулативни

  • colliers international-
  • инвестиции-
  • логистични площи-
  • сделки

Разпределението по сектори е: 74% са индустриални и логистични площи, следвани от хотели (15%), офиси (8%) и земя за строителство (3%)

Инвестиционните сделки са близо 80%, а останалите са спекулативни - 1
Снимка: М. Богданова ©

През първата половина на 2024 г. обемът на инвестиционните сделки е почти 92.6 млн. EUR, сочи доклад на консултантската компания Colliers. Над 77% от него се дължи на една трансакция с портфолио от индустриални и логистични имоти, и парцели за строеж. Сделките с активи, генериращи доход, е над 81%. Останалата част са трансакции със спекулативни имоти. Разпределението на инвестициите по сектори е както следва: 74% са индустриални и логистични площи, следвани от хотели (15%), офиси (8%) и земя за строителство (3%).

Нивата на възвръщаемост при първокласните имоти запазват стойностите си от предходната година, а именно – 7.75% за офисни и търговски площи и 7.50% за индустриални и логистични имоти. Местните инвеститори продължават да са трайно активни на българския пазар през последните години. Делът на българските купувачи от 2020 г. насам постоянно се увеличава. През първата половина на годината, обаче, тази тенденция не е валидна, тъй като международните капитали стоят зад 77% от обема, съгласно данните от доклада на Colliers.

Централна и Източна Европа следва тенденцията, стартирала в Западна Европа, на намаление на инвестиционните обеми, като резултат от увеличените лихвени нива. Купувачите продължават да имат очаквания за ниски цени на активите, същевременно продавачите все още не са мотивирани да продават. България не е изключение, като през 2023 г. обемите бяха с почти 25% по-ниски, спрямо предходната година. За сравнение - в ЦИЕ този спад беше над 50%. През настоящата 2024 г. се очакват повече инвестиции отколкото през 2023 г., които все още ще бъдат далеч от традиционните стойности, характерни за периода преди вдигането на лихвените нива.

В по-атрактивните пазари като Полша, Чехия и Унгария се очаква да започне тенденция на сближаване на цени (в паралел на намаленията на основната лихва на ЕЦБ) и респективно, първо там ще се възстановят инвестиционните обеми. В България ценова корекция все още липсва. Същевременно, в предходните периоди страната ни запази добри нива на активност, главно поради ниската задлъжнялост на икономиката, както и консервативния подход в инвестирането.

Приемането на еврото като официална валута в страната се отложи, поради неизпълнение на критерия за инфлация, а липсата на редовно правителство може допълнително да го забави. Въпреки това, очакванията са че през 2025 г. този процес ще може да стартира, като това е предпоставка за увеличение на интереса на международните инвеститори към България.

Търговските банки продължават да са много активни на кредитния пазар. Увеличението на лихвените нива в Европа не се отрази в голяма степен на местно ниво. През 2024 година банките в Европа за пръв път ще трябва да докладват съотношението на финансирани „зелени“ проекти. В тази връзка се очаква ESG да бъде все по-важен критерий при взимане на решение за отпускане на кредит, както и да бъде във фокуса и на по-широката общност участници на пазара – предприемачи, собственици, инвеститори, наематели. Цената на подобряване и модернизиране на вече остарелите сгради ще бъде значителна, но ще е по-ниска от алтернативата да бъдат оставени в настоящото им състояние.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани беги

    6 2 Отговор
    думата инвест е облякана прилично икономически ... инак правилният й превод по бруталният уличен хашлашки начин е спекула ... да влезеш (ин) и да изспекулираш с нещата ... примерно може да се спекулира и с телата - някои умело инвестват в развиването на тялото си, за да бъдат харесвани в пъти повече и да изспекулират с това ... целта е печалба ... така че 80 на 20 проц. е тъпня, тъй като е 100 проц. спекула ... едно и също е инвест и спекула ... ако ня спекула, печалба, то ня да има in ... invest ... investing ... vesting - да придобие ... м ня кой да вляни инак ва
  • 2 любител

    13 2 Отговор
    кажете си го направо тези милиони евро инвестиции са си чисто пране на пари на мафията.
  • 3 Брокер

    6 6 Отговор
    Естествено,че сделките са нагоре и това ще е плавно покачване още 2 - 3год.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Икономист

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Брокер":

    Цените и на други неща ще се вдигат,заради голямото увеличение на доходите имаме високо потребление.Та зи година вероятно няма да се усети някакво особено забавяне на ръста на БВП, но това са неща, които може би ще се случат в следващите години

    Коментиран от #6

  • 5 Тръпчо

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Брокер":

    Вуьо, ти не знаеш дали утре ще си на работа или уволнен а си седнал да ми предричаш какво ще стане след 2-3 години!
  • 6 Аз Кочо

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Икономист":

    "Цените и на други неща ще се вдигат,заради голямото увеличение на доходите имаме"

    Вдигнатите цени на "другите неща" изяждат увеличението на доходите ти.

    Сиреч покупателната ти способност е същата каквато е била през 2021 когато инфлацията започна да расте. Взимаш по висока заплата но и жените са по високи.

    Този скрит данък е бич за всички

    Коментиран от #7

  • 7 Аз Кочо

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Аз Кочо":

    Взимаш по висока заплата но и Цените са по високи. Хахахах

    Коментиран от #8

  • 8 Плачко

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    Разбрах,че си се издигнал до мърчайн дизайнер - редиш стоки в Мантастико ха ха ха.Тия почти вече 25 милиарда заеми които ги взе ПрУмяната ти любима - трябва да се връщат барабар л лихвите,независимо дали ти харесва или не

    Коментиран от #9

  • 9 Аз Кочо

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Плачко":

    Изобщо не знам за какви 25 лева говориш, аз не гласувам за никой. Аз съм анархист.
    А твоят ден явно вече е свършил, айде лека нощ, хохохо

    Коментиран от #11

  • 10 Скоро и у нас

    7 4 Отговор
    Гърция се заема с високите цени на имотите: Посяга на необитаваните апратаменти и къщи на хората

    Правителството на Гърция търси начини да използва празните къщи и апартаменти, за да увеличи предлагането и да натисне цените надолу

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Никой

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Аз Кочо":

    не те пита дали гласуваш или не,ток,парно,храна,горива нагоре

    Коментиран от #13

  • 12 Реалист

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Скоро и у нас":

    Гръция е едно, в БГ е друго.С тоя политически хаос/не се вижда скоро да има правителство/ мафия и олигарси си правят каквото си искат,независимо дали ни харесва или не
  • 13 Мен

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Никой":

    ?????? Казах ти че деня ти е свършил, не знам за какво говориш, бегай на обекта имаш още 2 часа да бачкаш......ю

    Коментиран от #16

  • 14 Няма у нас да е скоро

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Скоро и у нас":

    защото трябва политиците да гласуват закон.А кои политици ше ти гласуват закон, като самите те имат имоти и имения за милиони у нас и в чужбина.Кой - дамаджан Рашков с 20 имота,Доган и други 12 - 15 човека къде държат цела БГ.ЕЕЕЕЕххххх дечкоооо ти ...........
  • 15 Забравих за

    5 5 Отговор
    Кирчо и Кокорчо, и те добре намазаха филията и им хареса - апетита идва с яденето.....
  • 16 Плачко

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мен":

    Днес втора смяна ли си та те няма