21 Декември, 2004 00:00 788 0

Ново строително фолио ще произвеждат в Стара Загора

  • използват-
  • фолиа-
  • фолиото-
  • които-
  • микрона-
  • фирмата-
  • фолио-
  • бариера-
  • дебелина-
  • продукцията-
  • продукти-
  • агротрейдинженеринг-
  • жекова-
  • хранително вкусовата промишленост-
  • мария жекова фолиото
За първи път на пазара в страната се появи българско фолио с дебелина от 8 микрона, чието предназначение е да се използва в строителството, съобщи управителят на фирмата производител "Агротрейдинженеринг" - Стара Загора Мария Жекова.

Фолиото се продава под търговското название "Стройфол" и е един от десетките продукти на фирмата. То се използва за постилане при строително-ремонтни дейности, практично и здраво е заради 8-те си микрона дебелина и е с няколко пъти по-ниска цена от използваните досега материали. Заводската цена на "Стройфол" е 68 ст. без ДДС за 20 кв. м.

Фирмата е предпочитана от много производители на строителни материали, които използват фолиото й за пакетиране на продукцията си. Здравината и качеството му се постигат с най-модерната в България и на Балканския полуостров инсталация за производство на фолио, която се намира в Стара Загора, обясни Жекова. Суровина за фолиото са полимери, които се произвеждат след преработката на петрола. Те са под формата на гранули, които се втечняват след температурно въздействие и според зададените параметри се получава фолиото, обясни Мария Жекова. Фолиото, което излиза от инсталацията, се състои от 5 слоя. Те позволяват да се използват полимери с различни свойства, а от това зависи и приложението му.За хранително-вкусовата промишленост, например, се използват бариерни фолиа - познати от десетките вакуумирани продукти в магазините. В тях е заложена бариера срещу влага, кислород, ароматна бариера или др. Възможно е например прах за пране да не отделя изобщо никаква миризма, но с рекламна цел производителите на тези продукти не използват ароматна бариера, обясниха от старозагорската фирма.Дебелината на бариерния слой пък определя трайността на продукта. Има фолиа, които могат да съхранят продукта без промяна на свойствата му с години, но и цената им е по-висока, затова те се използват предимно във фармацевтиката. Инсталацията на "Агротрейдинженеринг" произвежда и фолиа за промишлеността. Те са много по-тънки и същевременно по-здрави от всички други аналози, правени в България. Машината може да произвежда фолио с дебелина от 8 микрона до 300 микрона. За подобряване на здравината и прозрачността му се използват и специфични добавки - нещо което е възможно само при инсталации от такъв клас. Средно по 680 хил. лв. е месечният оборот от производството на различните видове фолиа на предприятието. 20% от продукцията е насочена към селското стопанство, 40% - за хранително вкусовата промишленост, но тук делът ще нараства и ще достигне до 70% през следващата година. Около 40% в момента са промишлените фолиа. Една трета от обема на продукцията се изнася в държави от Европейския съюз, предимно в Германия и Холандия.

Инвестицията, която "Агротрейдинженеринг" ще направи през 2005 г., е от около 630 хил. лв. Сумата е за оборудване и за рециклиране на технологичния отпадък. Фирмата предлага и най-качественото фолио за опаковка на платове. Голям потребител са и мебелните предприятия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА