Last news in Fakti

3 Януари, 2005 00:00 2 458 0

1000 лева глоба за строител без каска

  • трябва-
  • труда-
  • строителството-
  • които-
  • между-
  • инспекторите
Глоба от 250 до 1000 лв. ще плаща от днес всеки строител, който е на обекта си без каска. Още толкова ще е наказанието му, ако се е качил на скеле без предпазен колан или не е обезопасил изкоп. Това са част от новите европейски мерки за безопасност на труда в строителството. Те влязоха в сила на 5 ноември, но все още не се прилагат. Затова Главна инспекция по труда започва яки проверки от тази сутрин. Ще се проверява всичко, зарече се Владислава Кирова, младши инспектор в дирекция "Безопасни и здравословни условия на труд".

До 1000 лв. глоба ще плаща и всеки работодател, който не е осигурил каски за строителите си. Ако го е направил, а работниците не ги ползват, плащат и двамата. Строителят - защото е небрежен, началникът - понеже не е осъществил контрол. Почти няма строителен предприемач, който да не е осигурил предпазни средства на хората. Масова практика е обаче каските да събират прах в складовете или да се търкалят около скелетата. Глобата не е малка, защото нарушенията се сумират, обясниха строителните инспектори. Така ако на един строеж работят 20 души без каски, шефът им ще плати между 5 и 20 хил. лв. Инспекторите щателно ще проверяват кабелите на машините, както и дали камари строителни материали не са оставени в непосредствена близост до изкопите. Повод за хайките са трите тежки инцидента, които станаха преди Нова година. 100-тонна метална конструкция срути сграда в строеж на ул. "България" 56 в столицата, уби човек и рани петима. Един загина при срутване на постройка в Пловдив. Къс от облицовъчна плоча уби мъж във Видин.

Мърляви конструкции причиняват смърт
Небрежно конструирани скелета са причина за повечето от злополуките в строителството. Изискванията са то да е поне 80 сантиметра широко и да има 2 предпазни парапета. Задължително е да е постлано с дъски, а не с талпи, които лесно могат да се обърнат и да катурнат работника. Разстоянието между дъските трябва да е най-много 1 см. Подпорите на скелето задължително трябва да е от нерушим материал. В никакъв случай за подпори не трябва да се слагат тухли, които се пръскат при натиск. При работа над 2 метра строителят трябва да е вързан с колан.
Контрольорите искат процент от санкциите
Инспекторите трябва да получават процент от глобите, които налагат, смята шефът на ГИТ Тотю Младенов. Според него това ще повиши желанието им за работа и ще направи по-строг контрола. Предложенията за промяна в закона обаче отлежават в социалното министерство. Малко над 400 са инспекторите по труда в цялата страна. Дори на теория не е възможно да проверят всички фирми. Затова всяка година се правят по няколко големи кампании в браншовете с най-рискови условия. Отделно от това веднага се пращат инспектори, ако постъпи сигнал за конкретна фирма. Проверяват се дори анонимните писма и обаждания, въпреки че на конкуренти и не са верни.
310 загинаха по градежитее
310 са загинали или са били осакатени по строежите от 1995 г. досега. Това сочи черната статистика на Главна инспекция по труда. От 90 загинали работници през 2004 г. 20 са строители. Над 103 хил. души са работили по строежите през 2003 г. Това е 5,2% от всички работещи у нас. Между 1995 и 2003 г. в строителството са станали 1113 злополуки. 9% от тях са предизвикали смърт или инвалидност. При 40% от трагедиите причината е падане от височина. 22% са пострадали при премазване, прегазване и затискане. 8% са били затрупани от земни маси.
При последната голяма акция в строителството в средата на 2003 г. са инспектирани 1 712 обекта с 61 898 работници в тях. Установени са 8 220 нарушения условията за безопасен труд. 1 744 пък са работили без трудов договор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА