Last news in Fakti

3 Януари, 2005 00:00 598 0

Без данък „наследство” за деца и съпрузи

  • такси-
  • данъчната-
  • данък-
  • местните-
  • общини-
  • данъци
Съпрузите и децата няма да плащат данък наследство, предвиждат промените в Закона за местните данъци и такси. Правителството предлагаше този данък да отпадне напълно, тъй като приходите от него не надвишават 300 хил. лв., което е повече от разходите по администрирането му. След дебати в бюджетната комисия депутатите в крайна сметка решиха данък наследство да не се плаща само от преживелия съпруг и наследниците по права линия.

За братя, сестри и техните деца данъкът ще бъде 0.7% за наследствен дял над 250 хил. лв., а за всички останали наследници - 5% за наследствен дял над 250 хил. лв.

От тази година се отменя пътният данък заради въвеждането на винетните такси. Заради синхронизацията на българското законодателство с европейското се променя данъчната основа за определяне на данъка на товарните автомобили с допустима максимална маса над 12 тона. Дължимата сума ще се определя в зависимост от допустимата максимална маса, броя на осите и вида на окачването, като данъчната тежест се запазва спрямо тази през 2004 г.

От 2006 г. общините сами ще събират местните данъци и такси, като през тази година тези, които искат сами да извършват тази дейност, ще продължат да подписват споразумения с главния данъчен директор за прехвърляне на правомощия. До момента 100 общини администрират сами местните си данъци и такси. Дейността по събирането на местните такси в останалите общини ще продължи да се извършва от данъчната администрация срещу възстановяване на разходите им за извършването на услугата.

С преходните и заключителните разпоредби на бюджета парламентът задължи данъчната администрация до три месеца безвъзмездно да извършва услугата в общини, които са подписали споразумения, но все още не са изградили административен капацитет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА