Last news in Fakti

11 Януари, 2005 00:00 1 087 0

Две български фирми с интерес към хотел „Хилтън”

  • хотел-
  • виктория-
  • гергов-
  • груп-
  • слънчев-
  • виктория груп-
  • хотел дивелъпмън корпорейшън-
  • софия хотел дивелъпмън
Българските компании "Виктория груп" на известният пловдивски хотелиер Ветко Арабаджиев и "Слънчев ден" АД на другия пловдивски хотелиер - Георги Гергов, кандидатстват за покупката на столичния петзвезден хотел "Хилтън София", съобщи в понеделник в. "24 часа". Информацията бе потвърдена и от двете дружества. Базата е собственост на "Компания за луксозни хотели" АД с регистриран капитал от 56.6 млн. лв. Акционери в нея са фирмите "София хотел дивелъпмън корпорейшън" - Холандия (49.571%), "Хилтън интернешънъл" - САЩ (24.423%), българската строителна компания "Главболгарстрой" (11.935%) и Столичната община (14.071%), показва справка в "Апис". "София хотел дивелъпмън корпорейшън" е дъщерна фирма на френската "Сибекс", регистрирана в Холандия заради данъчни облекчения. Тя, Столична община и "Главболгарстрой" обявиха за продажба своите дялове. Преговорите се водят от "Сибекс" във Франция. До момента интерес към софийския хотел са проявили още две чужди компании - белгийска и френска, но имената им все още не са известни.

От "Виктория груп" посочиха пред "Дневник", че водят преговори от около два месеца, като очакват те да приключат в рамките на месец и половина. От фирмата искат да купят мажоритарен пакет. Сделката ще се осъществи съвместно с турски инвеститори, но от "Виктория груп" не обявиха имената им. Георги Гергов преговаря най-малко за 75%. Той каза, че негов екип ще се запознае с финансовото състояние на хотела през тази седмица и след това ще бъде взето окончателното решение за покупката. Според Гергов три банки са готови да финансират сделката му - австрийска и две български. Той е собственик на морския курорт "Слънчев ден", на хотел "Санкт Петербург" в Пловдив, комплекс "Старият Пловдив", балнеохотел "Хисар". В края на миналата година Гергов стана собственик и на ЦУМ.

"Виктория груп" на Ветко Арабаджиев притежава хотелите "Чайка" и "Виктория палас" в морския курорт Слънчев бряг, "Пампорово" в едноименния зимен комплекс, хотел "Марица" в Пловдив и ваканционно селище "Елените".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА