Last news in Fakti

12 Януари, 2005 00:00 1 654 0

Седем души са виновни за срутената сграда в центъра на София

  • плочата-
  • йовков-
  • обекта-
  • според-
  • рухналата
Прокуратурата и следствието показаха завидна бързина в разследването на инцидента с рухналата на 27 декември м. г. сграда на столичния бул. "България", при който загина един работник, а петима бяха ранени. Предстои повдигане на обвинение срещу 6 или 7 души за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на служебните задължения, съобщи вчера градският прокурор Бойко Найденов. Наказанието е до 5 г. затвор. Според запознати това ще са хора от двете фирми, изпълнител и подизпълнител на обекта - "Радо" и "Евробилд".Както "Сега" вече писа, инвеститор, строител и надзорници са свързани чрез Радослав Йовков, който бе сред пострадалите работници на обекта. Собственик на рухналата сграда е Стефан Станев. Инвеститор е софийската фирма "Мастерфикс" АД, собственост на Станев и Йовков. Регистрираната през 1998 г. от Йовков строителната фирма "Радо" ЕООД е изпълнител на обекта. Йовков е свързан и с фирмата, която трябва да осъществява строителния контрол - "Строителен стандарт" ЕООД.

Разследването е установило груби нарушения в проектирането и изпълнението на строежа. Сред причините, довели до срутването, са неправилното проектиране и изработването на конструкцията на плочата, за което е виновен конструкторът. Освен това плочата е била неправилно армирана и по-тънка от предвиденото - 20 вместо 22 см. Разследващите са открили недостатъци и в материала - якостта му е с показател 15 вместо с изисквания от БДС 25. Скелето също не било проектирано правилно и според изискванията. Лоша била и организацията на строежа. Не било ясно кой за какво отговаря на обекта и не са спазвани правилата за безопасност на труда.

От прокуратурата съобщиха още, че върху рухналата плоча е трябвало да бъдат изградени три жилищни етажа. Ще направим всичко възможно делото да влезе в съда в минимални срокове, закани се Найденов. Той каза още, че фирмите изпълнители имат и други 2 готови сгради по морето. Едната от тях - в курорта "Дюни". Тези постройки ще бъдат проверени, след като обвинителният акт за смъртта на работника в София бъде готов.

Междувременно от регионалното министерство съобщиха, че според техническата експертна комисия причините за срутването на сградата са загубата на устойчивост на тръбното метално скеле, продънването на плочата на първия етаж от технологичен товар, както и появата на големи деформации в отслабената от инсталационни тръби зона на плочата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА