Last news in Fakti

20 Януари, 2005 00:00 1 532 0

Община Пловдив продава парк срещу 8,98 лв./кв.м

  • дружество-
  • холдинг-
  • пловдив-
  • смесеното-
  • съвет-
  • дружеството-
  • общината-
  • чомаков-
  • увеселителен-
  • инвестмънт-
  • община-
  • сентрал-
  • трябва-
  • костов-
  • става-
  • съветници-
  • инвеститори-
  • собственост-
  • проекта-
  • интерес-
  • търсят-
  • парка-
  • обаче-
  • инвестиции-
  • проект-
  • представители
Пловдивската окръжна прокуратура започва проверка на общинската сделка с "Увеселителен парк-Тракия" АД, по-известен като пловдивския Дисниленд. Проверката е разпоредена от Главна прокуратура с писмо от 12 ноември 2004 г. Това става след като общинският съветник от Консервативна и екологична партия (КЕП) Димитър Костов изпраща до Никола Филчев сигнал за нарушения по сделката, придружен от седем документа.

Става дума за учредяването на смесеното дружество "Увеселителен парк-Тракия" АД. Паркът трябва да се издигне върху 40 декара общинска земя, част от територията на бившия Царски остров. Мястото е изключително атрактивно. Навремето то е било собственост на цар Борис Трети, но на 23 май 1924 г. е прехвърлено нотариално на община Пловдив. Половин година преди Симеон Сакскобургготски да стане премиер, неговият пълномощник Асен Ошанов подава молба до пловдивския областен управител да издаде заповед за отписване на острова и

да го предаде на наследниците на трона

Тогавашният губернатор Андон Андонов прехвърля молбата до поземлената комисия, откъдето искат Ошанов да представи документи за точното местонахождение на имота. Пълномощникът на царя обаче разполага само с крепостен акт за придобита собственост и поземлената комисия решава, че документът не е достатъчен. Така преписката остава без движение.

Две години по-късно интерес към терена проявяват две частни фирми. Едната е регистрираната в Люксембург офшорка "Сентрал Инвестмънт Груп Холдинг", а другата - "РЕИ Холдинг". През април 2002 г. кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков внася предложение в Общинския съвет с две точки: обявяване от публична в частна общинска собственост на 140,287 дка терен в парк "Отдих и култура" и учредяване на смесено акционерно дружество между община Пловдив, "Сентрал Инвестмънт Груп Холдинг" АД - Люксембург и "Финансово-индустриална група РЕИ Холдинг" АД - София с наименование "Увеселителен парк-Тракия" АД. Целта е изграждане на такъв увеселителен парк.

В предложението си до съветниците Чомаков обяснява, че през май 2002 г. се е срещнал с швейцарското дружество "Цугерминг" ЛТД, откъдето са заявили интерес към проекта. Швейцарците пожелали да участват чрез дъщерното си дружество "Сентрал Инвестмънт Груп Холдинг" и са упълномощили като свой представител "РЕИ Холдинг". Идеята е при учредяването на смесеното дружество община Пловдив да придобие 25% чрез апортна вноска от 140,287 дка земя, за люксембургската офшорка остават 50% участие, което трябва да бъде купено с пари, а останалите 25% се дават на "РЕИ Холдинг".

Първоначалният капитал на смесеното дружество е 50 000 лв. На 25 юли 2002 г. Общинският съвет одобрява предложението на кмета с пълно единодушие - от 40 присъствали съветници 40 гласуват "за". Така апетитната паркова земя от публична общинска собственост се трансформира в частна и дружеството е учредено. Любопитно е, че

140-те декара земя, които общината внася като апорт

чрез специална експертиза, са оценени по 8,98 лева за квадратен метър. Според общинския съветник Димитър Костов стойността на елитната земя е поне десетократно по-голяма и реалната цена на терена е поне 14 млн. евро. Брокери от агенции за недвижими имоти пък обясниха пред "Сега", че в района на парк "Отдих и култура" терените се предлагат на цени от 20 до 40 евро за кв. м. Другият подводен камък е, че с 25-процентното си участие в смесеното дружество общината няма блокираща квота при взимането на решения.

Планът на двете фирми за парка е доста амбициозен - включва алеи, паркинги, декоративни озеленени площи, алея "Български царе", водни площи, заведения за обществено хранене, "шопинг алея" с магазини и павилиони, сервизни сгради и помещения, магазин за сувенири, мултиплекс, атракционен парк, аквапарк и др.На среща с общинските съветници през септември м.г. обаче представители на новоучреденото смесено дружество

обявяват, че ще редуцират първоначалния план

за Дисниленда само върху 40 декара, вместо първоначално предвидените 140. Мотивите са, че за град като Пловдив такъв голям парк не би бил рентабилен, а и е необходима огромна инвестиция. Присъствали на разговора съветници твърдят, че надзорниците на смесеното дружество възнамеряват да продадат останалата земя. Освен това те щели да търсят нови инвеститори за реализирането на проекта. Планираните инвестиции се свиват от 71 на 48 млн. лв.

Междувременно съветникът Костов изпраща писмено запитване до кмета Чомаков за сделката. В писмото си той посочва редица нарушения и пита по какви критерии е определено 25-процентното участие на общината и защо изобщо тези частни фирми са били вкарани в смесеното дружество след като не са в състояние да осигурят пари, а ще търсят други инвеститори. И защо планираните инвестиции не са подсигурени като финансов ресурс, и не са внесени реално като пари в капитала на смесеното АД.На 18 ноември м.г. Костов получава писмен отговор от Чомаков, в който се посочва: "Не съм в състояние да отговоря на питането, тъй като не са изпълнени изискванията на чл. 80, ал. 2 от Правилника за организация и дейността на ОбС - Пловдив, т.е. въпросите да са формулирани кратко, ясно и да съдържат само необходимата информация".

Представителят на община Пловдив в смесеното дружество Константин Георгиев също е обезпокоен. На срещата през септември той взел координатите на представителите на "РЕИ Холдинг" и на люксембургската офшорка. "Оттогава се опитвам многократно да се свържа с тях, за да видим какво ще правят, но безуспешно", каза Георгиев. Съмнително е, че вече толкова време по този проект няма никакво развитие, допълни той. Опитите на "Сега" да се свърже с представителите на "РЕИ Холдинг" у нас също бяха неуспешни. Не бе открит за коментар и председателят на управителния съвет на "Увеселителен парк" АД Иван Митев. Не отговаряше на мобилния си телефон и Елена Иванова от надзорния съвет.

На 29 април община Пловдив свиква общо събрание на акционерите в дружеството. Съветниците поемат в свои ръце Дисниленда, тъй като единственото развитие по проекта до момента е внасянето на плана за парка. И той обаче все още не е разгледан в експертния съвет, защото софиянци не са се явили да го представят.

Фирмите в дружеството

"Финансово-индустриална група РЕИ Холдинг" е учредена през 1997 г. в София. Дружеството нашумя около намеренията за приватизация на железопътната инфраструктура. Междувременно фирмата фалира и неин правоприемник става "Бартемекс" АД.
По-интересна е офшорната фирма "Сентрал Инвестмънт Груп Холдинг"АД. Регистрирана е в Люксембург през 1999 г. с 1240 акции като половината са на "Уинстин Финанс" ЛТД, а останалите са на "Рейнфолд Инвестмънт" ЛТД. Представлява се от експерт-счетоводителя Кристиян Гроке. Регистрирана е с 31 000 евро и има таван за оборот до 4 969 999 евро. Това моментално ограничава фирмата в евентуалните инвестиции, които би направила в пловдивския Дисниленд.
Друг любопитен момент е, че офшорката "Сентрал Инвестмънт Груп Холдинг" е акционер в телевизия "Европа", чийто съсобственик е Емил Стоянов. Това става ясно от справка към 20 октомври 2004 г. в националната информационна система "Делфи".

Иван Чомаков:
Трябва да проявим търпение

Г-н Чомаков, защо толкова време се забави строителството на увеселителния парк?
- Лично на мен страшно ми се иска този проект вече да бе факт и паркът да работи, но трябва да се съобразяваме с реалностите и да проявяваме търпение. При последното посещение в Пловдив работният екип обясни пред общински съветници, че този мащабен проект налага множество проучвания. Той ще бъде много по-голям от Софияленд и предвижда да привлече интерес на множество хора далеч отвъд пределите на страната ни. Екипът е положил първоначално сериозни усилия, за да се обоснове всяко действие по реализиране на проекта, така че то да бъде икономически извън риск. При това посещение бе представен и проектът за визия на парка. След това експертите на дружеството внесоха в ОбС-Пловдив предложение за изменение на подробния устройствен план. Експертите от Съвета по устройство на територията го изпратиха за становище към ОбС, защото не бе съобразено в детайли с решението за играждането на увеселителния парк.
Смятате ли, че цената е достатъчно добра за този терен?
- Внесли сме непарична вноска в дружеството по реда на член 72 и 73 на Търговския закон, т.е. не може да се говори за продажна цена. Има назначени оценители от съда, както е по реда на Търговския закон.
Как ще се търсят нови инвеститори и няма ли опасност част от земята да бъде продадена от новите собственици, като се има пред вид, че общината няма блокираща квота в смесеното дружество?
- Когато едно предложение е икономически добре обосновано и рисковете са доказани, би следвало да има висок инвеститорски интерес. Вярвам, че инвеститори ще има. Отговор на въпроса за собствеността трябва да потърсите от представителите на общината в управителния съвет и в надзорния съвет, които не са длъжностни лица от общинската администрация. Що се касае до разпореждането със земята, според решението на ОбС участието на общината в капитала на дружеството е формирано чрез апорт на недвижим имот. Следователно, ако има намерение за разпореждане с недвижим имот, следва да бъде свикано общо събрание за намаляване на капитала, а такова до момента не е свикано и ние в никакъв случай няма да позволим това да се случи.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА