Last news in Fakti

1 Февруари, 2005 00:00 503 0

Токът в София може да се плаща авансово

  • дружеството-
  • абонатът-
  • гаранцията-
  • условия-
  • дружество-
  • година-
  • абонати-
  • комисията
Битовите абонати на "Електроразпределение Столично" ще могат да предплащат количествата на консумираната от тях енергия за месец, предвиждат новите общи условия на дружеството. Те бяха пуснати за обществено обсъждане и вероятно ще влязат в сила от март, след като ги одобри Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР). Приемането им се налага заради променения лиценз през миналата година и продажбата на компанията на чешката CEZ.

Досега подобна възможност не се предвиждаше. Срокът за заплащане на сметките остана 10 дни, но след изтичането му дружеството ще начислява лихва и ще може да прекъсва електрозахранването. Ако в продължение на една година абонатът просрочи повече от три пъти сроковете за издължаване в касите на дружеството, то може да му монтира електромер с жетони или магнитна карта. Електромерът ще отчита предварително платеното количество ток и след изчерпването на лимита абонатът ще остава без ток. Експерти коментираха пред "Дневник", че въвеждането на този вид измервателни уреди не е толкова разпространена практика в Европейския съюз. В общите условия не пише дали тези уреди ще бъдат постоянни за абонатите. При всички случаи те ще им създадат известни затруднения, защото таблата на сградите са заключени, а тези на къщите са изнесени навън. Много вероятно е абонати да сезират Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията за тези условия. Вчера в официалното си съобщение за общественото обсъждане от дружеството обявиха, че очакват предложенията на всички заинтересувани.

Друга новост в проекта е въвеждането на банкови гаранции и за битовите абонати при забавяне на плащането на месечната сметка. Гаранцията ще е двойният й размер. Ако абонатът откаже да внесе гаранция в банка, дружеството ще прекъсва електрозахранването. Гаранцията ще отпада, ако в продължение на година абонатът не просрочи нито веднъж сметката си. Стопанските потребители ще внасят гаранция, равна на консумацията на ток за 300 часа при дневна тарифа. Гаранцията ще се променя, ако харчи повече с 10% от обезпечените количества.

В случай че компанията откаже да увеличи гаранцията, ще остава без ток. Засилват се и санкциите при отказ или неосигурен достъп на инкасаторите до таблата. Новите условия дават възможност за спиране на тока, както и глоба от 10 лв. Ако се установи, че сметката е надписана, електроразпределителното дружество ще възстановява сумата на абоната. Той обаче има право да иска проверка на качеството на продавания ток и разпределителното дружество е задължено да извърши такава до три дни. Абонатът ще покрива разходите за нея, ако няма отклонение. Електроразпределителното дружество е задължено да отстрани отклоненията. То ще дължи неустойка на потребителите при отклонение, която е равна на 10% от стойността на консумираната енергия.

КЗК наложи две санкции от по 100 000 лв. на "Електроразпределение - Столично" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение. Преписката е образувана по молба на потребителя Владимир Георгиев. КЗК констатира, че изграждането на външни съоръжения за присъединяване към електропреносната мрежа за сметка на потребителя е възможно единствено при доказана икономическа нецелесъобразност и невъзможност да се осигурят други източници за финансиране. Според комисията дружеството е въвело трайна практика да изгражда присъединителните съоръжения в разрез с енергийния закон и издадения му лиценз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА