Last news in Fakti

15 Февруари, 2005 00:00 811 0

София разпродава най-известните си дружества

  • дружества-
  • зашев-
  • общината-
  • съвет-
  • общинска-
  • година-
  • продажбата-
  • миналата-
  • които-
  • продажба-
  • имоти-
  • софийски-
  • общински-
  • софиянски-
  • дружеството-
  • софия-
  • съоръжения-
  • приватизацията-
  • приватизация-
  • център-
  • пътища-
  • заради-
  • софинвест-
  • двете-
  • софийски имоти-
  • минал
Известната с поредицата скандални сделки общинска фирма "Софийски имоти" няма да се ликвидира, а ще се продава. Това реши в понеделник надзорният съвет на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП), съобщи председателят му Станимир Зашев. В годишния план за приватизация влизат общо 15 общински дружества (виж таблицата). Най-атрактивни са пътностроителните, ремонтните и дружествата с много имоти. В четвъртък предстои планът да бъде одобрен и от Столичния общински съвет (СОС). Веднага след това имаме готовност да открием процедури за приватизацията на пет фирми - "БКС - Център", "Пътища и съоръжения", "Софинвест", "Трамкар", "Трансремонтстрой" и "Улично осветление", уточни Зашев.

Продажбата на общинските предприятия се забави заради неразбирателства в управляващата дясна коалиция на СДС, ССД, "Гергьовден"-БЗНС-НС-ДП. Не беше изпълнено и обещанието на председателя на СОС Владимир Кисьов чрез публична дискусия да се реши кои дружества ще се продават и кои не. Вместо това цялата 2004 г. премина в непрекъснати скандали между двете основни лобита в Столичната община - на "Софийски имоти" и на Общинска банка.

По думите на Зашев приватизационният план е бил одобрен единодушно от всички членове на надзорния съвет. "За" са гласували дори и хората на Софиянски - Ани Ризванова и Нина Делчева. Кметът настояваше за ликвидацията на "Софийски имоти", което стана повод за разрив в дясната коалиция. След преструктурирането на дружеството през миналата година в капитала му останаха 137 имота с балансова стойност около 10 млн. лв. Засега не е ясно дали Софиянски е променил позицията си, защото вчера не беше открит за коментар.

Новото в приватизационния списък е включването за пръв път на фирмите "Галатея", която стопанисва ученическите лагери, и "Спортна София". Против продажбата им са се обявили представителите на БСП в надзорния съвет на СОАП Мичо Райковски и Анна Янева. Двете дружества бяха създадени от предишния общински съвет, като официалното им предназначение беше да възстановят и ремонтират спортните площадки и почивните бази на общината, за да има къде да летуват децата на София на приемливи цени. През годините обаче те се превърнаха в брокери на терени, опитвайки се да конкурират по продажби "Софийски имоти". В компаниите се наливаха безлихвени кредити от приватизационния фонд, както и терени, от продажбата на които да се набавят средства за ремонтите. Още при учредяването на двете дружества съветници заподозряха, че крайната цел е да бъдат продадени на определени хора на занижени цени. Тогавашният председател на СОС Антоан Николов, както и кметът Софиянски обаче заявиха, че дружествата няма да се продават.

Сегашното управляващото мнозинство в столицата е решило да се освободи от тях. "Галатея", за която се смята, че продължава да е под контрола на Антоан Николов, беше създадена през 2002 г. с капитал от 274 хил. лв., който постепенно нарасна до 2 млн. лв. Предметът на дейността й е стопанисване, управление, изграждане и отдаване под наем на бази за развлечения и отдих. От близо 30-те почивни станции на общината, които влязоха във фирмата, половината бяха продадени. Средствата от над 2 млн. лв. отидоха за ремонт на останалите бази. Така в хотели бяха превърнати станциите в Созопол, Балчик, Несебър. Миналата година СОС допълнително им отпусна и безлихвен заем от 100 хил. лв. за изграждане на атракционни съоръжения. Морските бази в Царево, Лозенец, Китен, Несебър и Обзор пък бяха отдадени срещу символичен наем. "Спортна София" беше учредена през 2000 г. с капитал от 195 хил. лв., който достигна близо 4 млн. лв. през 2004 г. В активите му са атрактивни имоти като спортната зала и футболния терен в "Зона Б-5" (при съборения мост на ул. "Опълченска"), както и игрищата в Борисовата градина.

Другите привличащи вниманието дружества, които общината вади "на тезгяха", са "Софинвест", "Пътища и съоръжения" и ВиК. Те нашумяха с тайната продажба на акциите си в Общинска банка, а СОС взе реши да смени ръководствата им. Това стана повод за пръв път Софиянски да оспори решение на съветниците. Трите компании са в неговата сфера на влияние и са с отлични икономически показатели. ВиК, което има големи активи, беше най-печелившото общинско дружество за 2003 г. "Софинвест" е компания с добро име в строителния надзор и печели редица конкурси по частни проекти. Дружеството в момента е инвеститорски контрол на "Мол София". "Пътища и съоръжения" пък има двегодишен договор с общината за плановите и аварийните ремонти на улиците, отделно печели поръчки извън общинските.

От всичките обявени за продажба фирми методът на приватизация е определен само за "БКС - Център" и "Международен транспорт и туризъм" (МТТ). Причината е, че процедурите за тях бяха одобрени миналата година от СОС. За "БКС - Център", което строи метрото, дори беше открита приватизацията и набрани няколко оферти, но след това процедурата беше спряна внезапно без обяснения. Продажбата на МТТ е по-сложна заради теглени кредити и трябва да се съгласува с други институции. Дружеството е атрактивно с международните си транспортни линии, за които има лиценз, и луксозните нови автобуси "Мицубиши".

Методът на продажба и пакетите акции на останалите от списъка ще бъдат одобрявани всяко поотделно с решение на СОС. Личното мнение на Зашев е, че най-добре е да се пускат целите дружества. Досегашната практика с остатъчен миноритарен пакет от около 10-20% показва, че след това той трудно се продава, аргументира се Зашев. След направените поправки в Закона за приватизацията любимият метод за продажба на атрактивните общински активи - преговорите с потенциални купувачи, отпадна. Сега възможностите са търг или конкурс. През миналата година СОАП продаде само "Пътна сигнализация" след няколко търга заради липса на интерес. Причината беше, че преди това общината отдаде на концесия подържането на знаците и светофарите на друга фирма - консорциума "Пътища". Отчетът на СОАП за 2004 г. показва, че са проведени три конкурса и 158 търга. Сключени са 108 сделки, като постъпленията от тях са в размер на 10.4 млн. лв., сочат данните на СОАП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА