Last news in Fakti

2 Март, 2005 00:00 1 058 0

Армията продава атрактивни имоти

  • които-
  • върху-
  • бъдат-
  • терена-
  • имоти-
  • собственици-
  • министерство-
  • декара-
  • военното-
  • софия-
  • обаче-
  • според-
  • години-
  • военните-
  • около-
  • земите-
  • горна-
  • черноморец-
  • поделението-
  • могат-
  • цената-
  • решението-
  • реституционни-
  • продава-
  • собственост-
  • държавна-
  • претенции-
  • имо
Военното министерство се готви да продава атрактивни имоти в София и край морето, след като миналата седмица кабинетът разреши да бъдат деактувани в частна държавна собственост. За повечето от терените, които са в Горна баня - София, Бяла и Черноморец, има и реституционни претенции от бившите им собственици, което вече поражда напрежение.

Най-интересен е казусът с имота, където е танковата бригада в софийския квартал Горна баня. Част от терена ще бъде отделена от действащото военно поделение и продадена, научи "Дневник". Информацията беше потвърдена от говорителя на отбранителното министерство Владислав Прелезов. Процедурата става възможна след решението на кабинета, в което обаче се казва, че подобни процедури ще се предприемат за вече ненужни на армията терени.

От Министерството на отбраната не обясниха защо се налага продажба на част от действащо поделение, след като стотици парцели, освободени от армията, чакат купувачи.

По неофициална информация на пазара ще излезе югоизточната част на поделението, разположена в местността "Лозище".

Тя е на пет минути път от Дипломатическия клуб в София. Става дума за близо 27 декара с шест сгради върху тях според източници от министерството на Николай Свинаров. Общият градоустройствен план на София за този район предвижда нискоетажно застрояване - до 4 етажа с мансарда. По данни на големите агенции за недвижими имоти цената на терена може да надхвърли 100 евро за квадратен метър.

Освен терена в Горна баня решението на правителството от миналата седмица дава възможност да бъдат продадени перспективни военни имоти край с. Черноморец, гр. Бяла и в Добрич. С оглед на досегашното им предназначение - складове, гаражи, вили, помощни стопанства, имотите могат да се използват за стопански цели, като се предложат за продажба или замяна, се посочва в официалното съобщение за решението на кабинета. Предстои областните управители да издадат актове на частна държавна собственост. Това обаче може да предизвика вълна от реституционни претенции.

Бивши собственици на одържавените за армейски нужди земи вече заплашиха държавата с Европейския съд за правата на човека в Страсбург. В понеделник в съседния на Созопол Черноморец излязоха на площада да протестират срещу деактуването на бившите поделения.

От години жителите на курортното селище искат да си върнат земите, които са били взети от военните през миналия век. Става дума за около 3000 декара в местностите "Акра", "Таласакра" и "Червенка". Те са на брега на морето. Върху тях са били разположени 150 частни парцела, собствеността върху които жителите на града искат да бъде възстановена. Спорът с военните се води от много години, но досега връщането на земите е отказвано с мотива, че са важни за националната сигурност.

Последният отговор на военното министерство е от миналия месец, когато в Черноморец са получили писмо, че земите все още трябват на държавата и не могат да бъдат реституирани. Двадесет дни по-късно правителството обаче взе решение терените да бъдат подготвени за продажба.

Неофициалният коментар на военното министерство гласеше, че земите няма да бъдат върнати, а собствениците ще бъдат компенсирани по друг начин. Подобно е становището и на поземлената комисия, според която старите собственици може да получат земя другаде или компенсаторни бонове.

Пред същия проблем ще се изправи военното министерство и в Горна баня. Жители на столичния квартал разказаха пред репортер на "Дневник", че поделението на танковата бригада е върху земи, към които има реституционни претенции. По думите на местните хора неотдавна няколко души обикаляли терена и казвали, че ще си го поискат от военните.

Проблеми с бивши собственици тежат и върху най-големия от имотите, за които се отнася правителственото решение - край град Бяла. По данни на агенция Държавна собственост на Министерството на отбраната теренът от 44 декара се намира на нос "Св. Атанас".

Върху него има 13 сгради. На юг и изток граничи с морския бряг и е само на километър и половина от чертите на града. По оценка на агенциите за търговия с недвижими имоти “Адрес” и “Форос” пазарната цена на терена се движи между 35 000 и 40 000 евро за декар.

Въпреки че още в края на 40-те години собственици на отчуждени за армията имоти са били обезщетени с терени на други места в общината, а след 1990 г. -друга част с компенсаторни бонове, претенциите не престават, съобщиха от общинската администрация в Бяла.

Преди три години общинската администрация е изпратила искане до военните територията на поделението да й бъде предоставена безвъзмездно за развитие на ваканционна зона, припомни вчера кметът на гр. Бяла Илиан Цонев и допълни: "Имаме нужда от този терен, защото съществува проект, според който точно тук трябва да бъде развито яхтено пристанище и туристическа инфраструктура. Проектът на общината е за 450 000 щатски долара. Той предвижда в акваторията на сега съществуващото пристанище да могат да акостират около 70 яхти, а непосредствено до него да има рибарско селище и къмпинг. До момента обаче нямаме отговор на искането си", каза Цонев.

Засега проблеми не се задават само около двата имота в Добрич, които са на обща площ от 9 декара. Те се намират в с. Църква, което е само на 20 километра от курортния комплекс "Албена".

Брокери обясниха, че цената на имота зависи от много фактори - дали ще се продава целият или на части, какво е предвиденото градоустройство, наличието на инфраструктура - път, вода, канал, топлофикация или газификация.

Ако всички тези фактори са налице, цената може да стигне до 150 евро/кв.м, ако липсват, може да падне и под 20 евро/кв.м. Според управителя на "Явлена" Страхил Иванов, ако парцелът е в регулация и се продава целият, то ще струва около 16-18 евро/кв.м. С уговорката, че теренът ще се разбие на урегулирани поземлени имоти, които са отредени за жилищно строителство, управителят на "Аристо" Тихомир Цаков прогнозира цена от 100 евро/кв.м. По средата беше шефът на "Имот БГ" Любомир Станимиров, който даде цена от 45-50 евро/кв.м.

Станимиров обясни, че след като земята е била част от поделението, най-вероятно ще се наложи да се промени предназначението на терена от промишлено за жилищно строителство, след това ще трябва да се прави градоустройство, което оскъпявало процедурите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА