11 Март, 2005 00:00 658 0

В Черноморец на бунт за земи

  • черноморец
Незабавна оставка на военния министър Николай Свинаров поискаха жителите на бургаското с. Черноморец. Вчера около 300 от тях се вдигнаха на протест и блокираха за няколко часа централния път Бургас-Созопол, защото държавата в лицето на Министерството на отбраната не им възстановява наследствените имоти в землището на селото.

Протестът на черноморци е от края на миналото лято и е във връзка с около 600 дка земи, разположени в местността "Акра" и нос Акин между Черноморец и Атия. През 2002 г. върху тези площи се намираха две военни поделения, които бяха окончателно закрити. Вместо частните терени да бъдат възстановени на наследниците, Свинаров поиска от правителството земята да се национализира и деактува в частна държавна собственост.

В момента цената на 1 кв.м на първа линия до морето, каквито са парцелите, достига до 200 евро.

Не може така да се нарушават изконни човешки права. Хората имат изрядни документи по кадастрален план от 1936 г., заяви кметицата на Черноморец Зорка Хрусанова.

Повече от 1000 жители на Черноморец в момента са ощетени, а предстои и закриването на военното поделение край нос Червенка, където още толкова наследници имат частни парцели.

Протестиращите изпратиха извънредни обръщения до главния прокурор, президента и премиера.

Протестите продължават днес и в близките дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА