Last news in Fakti

19 Април, 2005 00:00 501 0

Собственици на спорни земи в Черноморец искат среща с министър Свинаров

  • собствениците-
  • равда-
  • черноморец-
  • бъдат
Собствениците на земи в Черноморец от понеделник подновяват протестите си, съобщиха от пресцентъра на община Созопол. Те ще продължат до неделя. Митингите ще бъдат от 17 до 18,30 часа в центъра на курортното селище.

Собствениците на спорни земи в село Черноморец и с. Равда настояват за срещи с военния министър Николай Свинаров и министъра на образованието Игор Дамянов.

Миналата седмица кметовете на тези населени места се срещнаха с областния управител Иван Витанов. Те за пореден път поискаха съдействие от него за разрешаване на проблема.

Жителите на Черноморец настояват да им бъдат върнати в реални граници около 300 декара в рамките на бившите поделения на Министерство на отбраната - "Акра", "Таласакра" и "Червенка" до селото. Терените се намират на брега на морето.

С решение на поземлената комисия в Созопол хората ще бъдат обезщетени със земи другаде или с компенсаторни бонове. Собствениците обаче не са съгласни.

Министерството на отбраната е освободило поделенията още преди две години, но самите терени не са прехвърлени, тъй като са от "стратегическо значение".

Жители на Равда искат да влязат във владение на терените си, които се намират на мястото на бившите "пионерски лагери". В момента мястото се охранява от хора, наети от "Ученически отдих и спорт", структура на Министерството на образованието и науката. Собствениците от Равда са дали срок до 23 април за разрешаване на проблема. Заканата им е след този срок да пристъпят към събаряне на огражденията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА