Last news in Fakti

25 Април, 2014 14:45 3 395 5

По-бързо продаваме имоти

  • жилища-
  • цени-
  • пазар

За последните шест месеца се наблюдава почти 30% спад в срока, за който се продава един имот. Ако през последните месеци на 2013-а купувач се е намирал средно за 93 дни, то към днешна дата тази цифра вече е 69 дни. По този показател се доближаваме до държавата, в която най-бързо се продават имоти на Стария континент – Швеция. Там средно нов собственик може да се намери за 65 дни. Най-тежко е положението в Португалия – 395 дни, сочат данните на компанията ERA България.

Акцентът върху сделките при жилищните имоти остава върху 2-стайните апартаменти. Близо 37% от реализираните сделки са именно с такъв тип недвижимости. Увеличава се броят на желаещите по-големи жилища. Причината донякъде може да се търси във факта, че след близо 6 години криза в сектора, вече започва да се наблюдават сделки с инвестиционна цел, а не само покупка на имоти за лично ползване.

„Моментът е особено подходящ за придобиване на имот, тъй като цените са относително стабилни, налице е оптимизъм на база повече реализирани сделки, отчитаме и по-висока достъпност до кредитния ресурс”, казва Румяна Димитрова, мениджър „Бизнес развитие” на ERA България. В София 80% от сделките са били именно с банков заем. В пъти по-нисък е процентът на сделките с ипотека в двата големи града Варна и Бургас, съответно 20% и 30%. Ръстът в цените на имотите ново строителство е логически обоснован от липсата на предлагане и наличието на високо търсене.

Данните бяха оповестени на открит семинар на тема „Ключови области на управление, важни за успеха на една компания за недвижими имоти”. Ключът към успеха на една агенция за недвижими имоти е комбинация от няколко фактора, сред които мотивация на служителите да упражняват именно тази дейност; екипност, но не само между служителите в дадена компания, но и между отделните фирми; ясни правила и технология на работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    4 1 Отговор
    В редовните страни наистина има такава статистика и сигурно е горе долу вярна. В България просто няма как да се изчисли за колко време се продава един имот.
  • 2 аноним

    2 2 Отговор
    който не е купил - ще купи

    аз купих през 2011 - когато продавачите бяха склонни на големи отстъпки - на 560 е/кв , нова тухла

    някои ме се смееха , че съм се набутал...
    но май сега им го набутаха двоен на алчните -
    ще купуват на 900 - 1000 е/кв

    Коментиран от #5

  • 3 Ely Tsoneva

    4 0 Отговор
    Не вярвайте на колегите от ера , нищо не е мръднало на йота! Искат да си увеличат продажбите за лятото, когато нормално пазара в тези месеци е слаб!

    Коментиран от #4

  • 4 Андрей Николов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ely Tsoneva":

    Е то ако беше мръднало нали щяхме да го усетим /като забогатеем/

    Не знам кой ги чете тези статии между другото, аз стигнах само до заглавието..
  • 5 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "аноним":

    Ми набутал си се и то яко! Догодина и на половин цена няма да можеш да продадешСляп ли си ,че цените постоянно падат?