8 Април, 2005 00:00 3 124 0

Тухлите са едва 2% от стойността на сградата

  • тухли-
  • производство-
  • страната-
  • тухларни-
  • българските-
  • между-
  • българското-
  • които-
  • строителните-
  • тухлите-
  • продукция
Пазарът на строителни материали у нас е залят с гръцки и сръбски тухли и керемиди, алармираха от Съюза на керамиците в България. Макар и красиви на вид, като качество те изобщо не отговарят на българските изисквания за товароносимост и температурни разлики. От година строителният бранш отчита сериозен ръст на строителството, и то основно на жилищни кооперации. След масовото нашествие на блокчетата от газобетон Итонг в средата на 90-те години строителните предприемачи масово се ориентираха към червената тухла за основното строителство. Въпреки бума в строителството на жилищните кооперации работещите тухларни в страната са изправени пред сериозни изпитания, които поставят на карта съществуването им. Основният проблем е, че технологиите, по които се произвеждат тухлите, са стари - от 70-те години, а средства за нови няма. От 33 фабрики на територията на страната едва 12 работят целогодишно. Причината е, че само толкова имат специални сушилни - при останалите суровата продукция се суши на слънце, преди да влезе в пещта.

Именно сезонната работа на повечето тухларни в страната е позволило навлизането на пазара на вносната продукция, смятат повечето от собствениците на родните фабрики. Строителните предприемачи реално работят целогодишно и когато през зимата са имали нужда от материал, българските тухларни не са могли да им го предоставят. Друг е въпросът по какъв начин се вкарва тази продукция в страната. Ако продукцията се вкарва легално и се платят всички мита, то крайната цена на вносната тухла не би трябвало да конкурира българското производство. Васил Ораков от керамичната фабрика в Гоце Делчев коментира, че в момента продават бройката от тухли четворки по 0.58 лв. и печалбата им е някъде около стотинка. През септември миналата година те са предлагали тухлите по 0.36 лв. за брой, което реално означава, че са работили на загуба. След като вносните тухли подбиват при тези цени българското производство, то означава, че те са вкарани с нередовни митнически документи, коментират български търговци. Обикновено схемата е все една и съща - инвеститорите в нови жилищни сгради продължават да следват логиката, че строят максимално евтино и продават максимално скъпо. Обикновено купуват малки количества тухли от българските производители, за да ползват сертификата им за съответствие на строителните материали, който се изисква по българското законодателство, а основното количество тухли за строежа се купува внос. Големият проблем на българските тухларни обаче не е некачественият внос, а липсата на инвестиции за нови технологии. Покачването на цените на недвижими имоти не увеличава със същите темпове оборотите и на тухларните. Тухлите, които в момента се влагат в новите сгради, съставляват едва 2% от общата стойност на инвестицията. Стандартът в страните от Евросъюза е този процент да е между 10 и 15, защото реинвестициите в производството на материалите изисква огромни средства. За българско производство след 1990 г. вече не може да се говори. На международния пазар една нова машина за производство струва между между 8 и 12 млн. EUR, коментираха керамиците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА