Last news in Fakti

14 Април, 2005 00:00 2 437 0

Искат 1/3 от сградата срещу терен за строеж в София

  • собствениците-
  • много-
  • почти-
  • според-
  • софия-
  • обезщетение-
  • обезщетенията-
  • които-
  • искат-
  • фирми-
  • обезщетения-
  • високи-
  • делев-
  • години-
  • апартаменти-
  • жилища-
  • защото-
  • година-
  • строителство-
  • столицата-
  • докато-
  • лихвите-
  • сграда-
  • свръхпредлагане-
  • парцелите-
  • еврозоната,
Почти двойно са нараснали през последната година обезщетенията, които собствениците на земи за застрояване искат от строителните фирми, съобщи Младен Митов от агенция "Явлена".

За да преотстъпят правото на строеж, стопаните на по-атрактивни имоти в централните райони на София вече искат между 20 и 30% от бъдещата сграда, докато само допреди година този дял се движеше между 15 и 18%. Причините са бумът в строителството и цялостното поскъпване на парцелите в София, както и фактът, че хубавите места вече са почти изчерпани, обясни брокерът. В долната граница - 18-20% от сградата - се движат обезщетенията в западните квартали, като "Люлин" и "Обеля", докато при строеж в широкия център на столицата за собственика на парцела остават почти 30% от новата сграда. Близо до горната граница се движат и обезщетенията в елитните квартали, като "Лозенец", "Изток" и "Изгрев", но там почти няма свободни терени за строителство, отчитат брокерите. Над 20% обезщетение искат и собствениците на земи в "Младост", докато в "Дружба" този процент все още е в горната граница. При подобна схема, ако предприемачът строи 5-етажна сграда върху един декар, 1 етаж от нея остава за собственика на земята, без да броим частта от подземните гаражи и магазините, ако има такива, пресметна Младен Митов. Според него исканите от собствениците обезщетения на много места вече са достигнали горните си граници. Въпреки че са удобна форма, при която строителите не блокират пари за покупка на земя, при обезщетение над 25% от сградата, проектът става рисков за тях, смята той. Изключение правят само терените в широкия център, където могат да се обявят по-високи продажни цени.

Според много столични строители ръстът на исканите обезщетения от собствениците на земи до голяма степен се дължи на навлизането на конкурентни фирми от провинцията.

В по-малките градове няма работа, защото се строи по една жилищна кооперация годишно. Затова местните фирми се насочват към София, като са готови да платят и по-високи обезщетения, но да имат работа. В съседство до мои строежи например в момента строят фирми от Габрово, Плевен, Смолян, та дори от Бургас, разказа собственикът на "Делар" Аспарух Делев. Другият фактор е повишението на крайната цена на новото строителство, заради което и собствениците на земите искат по-голям дял от сградата. Не могат да разберат, че при по-високи цени поскъпва и тяхната част, обобщи Делев.

Ако им предлагат нереално високо обезщетение, собствениците на парцели да внимават да не останат излъгани, предупреди Жоро Петров от "Аспекти". Добре е да проверяват какво е построила фирмата, а не само да се подлъгват от добрата оферта, защото има риск при неблагоприятна конюнктура строежът да не бъде завършен, предупреди той.

Според Живко Димов от фирма PAV увеличаването на обезщетенията не може да расте още много. Най-голямо обезщетение се дава за парцел на атрактивно място,с добра комуникация, но много зависи и от големината на парцела, както и от допустимото застрояване, сподели той.

Не виждам особена промяна в процентите на обезщетяване, които получават собствениците на парцелите, казва Петя Сариева, управител на "Телемакс". В момента строителите са склонни да дадат процент от 17 до 30. Предпочитаме да работим с обезщетение, защото цените на парцелите станаха безумно високи, казва тя.

Строителни предприемачи обаче споделят, че няма сериозни предпоставки за увеличаване на обезщетенията, защото в последните месеци се наблюдава застой в търсенето на жилища.

Падат лихвите по жилищните кредити в eврозоната

Лихвите по кредитите за покупка на недвижима собственост (апартаменти и къщи) в еврозоната продължават да се понижават, сочат публикувани данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от АФП.
Лихвите по заемите за покупка на недвижими имоти със срок от 5 до 10 години са спаднали средно до 4,39 процента през февруари т. г. в сравнение с 4,43 на сто през януари, 4,49 процента през декември 2004 г. и средното равнище от 4,74 на сто през второто шестмесечие на миналата година. В последния си месечен доклад ЕЦБ отбеляза, че изключително ниските лихви в еврозоната са една от основните причини за силната динамика на цените на недвижимата собственост в много части на еврозоната.

Най-нисък е процентът в "Модерно предградие"

Най-ниски обезщетения в момента строителите дават в кв. "Модерно предградие" - до 12%. Най-скъпият парцел, който се предлага, е в престижния столичен квартал "Лозенец". Теренът е с площ от 570 кв. м, а офертната му цена е 1745 евро/кв.м. За да има печалба, строителят трябва да застрои поне 2400 кв. м жилищна площ, които да продаде най-малко по 800 евро/кв.м, което е нормална цена за района.
Според брокерите има зони в столицата, които са с много празни парцели. Подобно място е бул. "Т. Александров", където искат по 1000-1200 евро за кв. м земя. Затова там все още стоят бежанските къщички и малко предприемачи се хващат да строят в този район. В някои престижни квартали, като "Изток", вече почти не се предлагат терени, а в редките случаи собствеността им се оспорва
.

Върви се към свръхпредлагане на апартаменти

Ако сегашните темпове на жилищно строителство се запазят, до 2-3 години в София ще се усети свръхпредлагане на апартаменти, предупредиха предприемачи.
През последните години в столицата се строяха по 3000 - 3500 нови жилища, докато през тази се очаква да бъдат завършени около10-15 000 нови жилища. Това са темпове, с които се работеше по време на панелното строителство при социализма, когато в столицата се строяха по 15-20 000 жилища на година, отбеляза Аспарух Делев. Според него това означава втора вълна на разширение на София, която ще осигури пазар през следващите 1-2 години. Може да се стигне до свръхпредлагане и много апартаменти ще останат празни, коментира Делев
.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА