22 Април, 2005 00:00 489 0

Строителството на Витоша се забранява изцяло

  • витоша-
  • парка-
  • управление-
  • михайлов-
  • министерството-
  • среда
Правителството забрани строителството, увеличаването на легловата база, на ски съоръженията и пистите на територията на природния парк Витоша. Планът за управление на парка е разработен от Министерството на околната среда и водите и позволява единствено реконструкция, модернизация и поддържане на съществуващите база и съоръжения, съобщи Михаил Михайлов, шеф на дирекция "Защитени територии" в ековедомството.

Почивните станции и хотелите на Витоша разполагат с 4 хил. легла, което според експертите на министерството е достатъчно за парка. Затова ще е възможно евентуално построяване на нова леглова база само в периферията на планината. От спортното министерство вчера не изразиха притеснение, че ограниченията за строежи ще провалят българската кандидатура за зимната олимпиада през 2014 г. Помолен да уточни границите на природния парк, Михайлов посочи, че това са географските очертания на планината. От думите му стана ясно, че от кварталите в полите на Витоша само Владая влиза в тези очертания. По данни на министерството близо 14% от територията на парка са частна собственост, 68 на сто са държавна, а 17% - общинска.

Планът за управление на парка предвижда развитие на туризма в него, тъй като над 2.5 млн. души годишно посещават Витоша. Реализирането му през първите две години ще струва 1.5 млн. лв. С плана Витоша, чиято площ е 27 079 хектара, се разделя на три зони. Първата зона е за стриктна защита, където е забранена всякаква човешка дейност. В нея влизат двата резервата "Бистришко бранище" и "Торфено бранище". Най-голямата зона - 53%, е тази с ограничено управление на природната среда, където са хижите, пистите и алеите. В зоната за активно управление на природната среда са увредените от човешка дейност територии като кариери и пътища. В нея се предвижда рекултивация на площи, уточни Михайлов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА