Last news in Fakti

7 Май, 2014 16:52 1 363 0

Строим по-малко, но по-големи жилища

  • строителство-
  • нси-
  • данни

Основният минус на строените по време на имотния бум жилища беше че те са малки. Причината е повече от ясна – тогава апартаменти се купуваха с кредити като топъл хляб и предприемачите се надпреварваха да строят и продават. За клиентите важното беше да имат собствен дом на възможно най-добра (т.е. най-ниска цена). Повечето от тях знаеха, че правят компромис като придобиват малък апартамент с лошо разпределение, но въпреки това пристъпваха към сделка. На 180 градуса обаче се промени картината след като цените тръгнаха надолу. Много от новите имоти останаха празни, клиентите се оказаха малко, а цените падаха.

През последните две години купувачите търсят отново ново строителство апартаменти, но да не са малки кибритени кутийки и да са с добро разпределение. Оказа се, че такива имоти почти липсват на пазара. Строителите започнаха да се ориентират към изграждането на по-малки като етажност сгради, но с далеч по-добро разпределение. Доказателство за това са данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на 2014 г. Сравнявайки го с последното тримесечие на миналата година се наблюдава спад в издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради и апартаментите в тях, но има ръст от 4.8% на застроената площ в тях. За периода януари-март 2014 г. са издадени разрешителни за строеж на 1015 жилищни сгради с общо 3392 жилищни единици. Това е с 1.6% по-малко сгради и със 7.2% по-малко апартаменти, изчисляват от НСИ.

Какъв е темпът на строеж на други сгради?  Броят на административните сгради се е увеличил с 22.2%, но тяхната разгъната застроена площ намалява с 42.8% за разглеждания период. Броят на разрешителните за строеж на други сгради намалява със 17.8%, а  разгънатата им застроена площ - с 21.3%, сочат данните на НСИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА