Last news in Fakti

9 Май, 2014 10:09 4 351 3

Собствениците отстъпват с 4%-5% от цената

  • падащи цени-
  • жилища
Собствениците отстъпват с 4%-5% от цената - 1
Снимка: М. Богданова ©

В райони като Докторски паметник и Лозенец, цената на квадратен метър жилищна площ беше достигнала нива подобни на тези в големи европейски столици. През последните години обаче тя спадна с над 50%. Според анализатори, пазарът е достигнал дъното, но в т.нар. елитни квартали собствениците на апартаменти все още изпитват трудност да ги продадат и единственото, което им остава е да намаляват периодично офертната цена.

Към началото на месец май тази година в района на Докторски паметник средно с 5% са коригирани офертните цени на предлаганите за продажба апартаменти с три стаи, сочат данните на специализирания сайт imot.bg. Диапазонът на отстъпка варира от 900 EUR до 10 000 EUR. Така например, имот от 110 кв.м, който се намира в сграда построена през 1970 г. преди се е продавал за 152 000 EUR, а сега цената е намалена на 149 900 EUR. Някои имоти се оферират и с почти 9% отстъпка, като например този апартамент с площ 80 кв.м, чиято цена преди корекцията е била 109 999 EUR, а сега е 99 999 EUR.

По-малко на брой, но със същия темп се движи понижаването на офертните стойности на 3-стайните жилища в Лозенец – средно с 5%. Цените обаче са по-ниски. С малко над 1% е коригирана цената на този апартамент, който се намира на партерния етаж на сграда на ул. „Йоан Екзарх” – от 77 800 EUR на 76 800 EUR. При имотите ново строителство цените остават високи, а корекцията е минимална. Апартамент от 147 кв.м на столичния булевард „Джеймс Баучър” може да се купи вече за 162 000 EUR, докато преди цената му е била с 1000 EUR по-висока.

Темпът на корекция на офертната цена надолу зависи не само от състоянието на имота, дали е ново и старо строителство и екстрите, с които разполага, но също така и колко бързо собственикът иска да обърне инвестицията в пари.

С колко продавачите са склонни да отстъпват от първоначално обявената цена може да видите ТУК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    2 0 Отговор
    това е старо заглавие !
    .................................

    Собствениците Повишават с 4%-5% цената от Януари


  • 2 Сульо

    2 0 Отговор
    Пишете откъде я вземате тази статистика, за да знаем дали да вярваме!
  • 3 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор
    Отстъпват ако бързат да продадат.Ако не бързат не свалят от цената.