Last news in Fakti

19 Май, 2005 00:00 757 0

Устойчив ценови ръст се очертава при пазара на имоти

  • имоти-
  • комплекса-
  • компания-
  • изложението-
  • бизнес-
  • сграда-
  • година-
  • бъдат-
  • етажа-
  • софия-
  • комплекс-
  • спрямо-
  • между-
  • първото-
  • данни-
  • апартаментите-
  • техно-
  • продадени-
  • апартамента-
  • слънчев-
  • около-
  • фитнес-
  • ваканционни-
  • планирано-
  • магазини-
  • сютс-
  • срещу-
  • комплексът,
През последните две години пазарът на недвижими имоти у нас е един от най-бързо развиващите се, носещ висока доходност. Стабилните макроикономически показатели, отварянето на банките към ипотечното кредитиране, нарастване на дела на чуждите инвеститори са основните фактори, които доведоха до рязкото поскъпване на имотите. По данни на Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС) средната възвращаемост от имоти през 2004 година е 18%. Затова не е случаен фактът, че все повече фирми се включват в този бизнес, а на българския пазар стъпват редица мултинационални компании. Потвърждение на това е откриващото се в четвъртък изложение "Имоти експо". До 23 май на него могат да се видят над 250 проекта на стойност над един милиард евро в областта на недвижимостите. В сравнение с първото издание през 2004 година броят на участниците се е увеличил почти два пъти, твърдят организаторите "Имоти експо" и "Булгарреклама". Затова очакванията им са сделките да са двойно повече в сравнение с миналогодишното, когато бяха сключени договори за покупко-продажба за над 10 млн. евро. Бизнес имоти Според Деян Кавръков през 2005 година на "Имоти експо" се очаква засилено предлагане на бизнес имоти - търговски площи, проекти за мол-центрове, логистични бази, индустриални сгради и терени. Причината е, че след бума в жилищните бизнес имотите отново стават привлекателни за инвестиции. Офис площите в София се характеризират с отлична доходност - максималната средногодишна възвращаемост е между 12-15%, което ги прави лидер в сферата на слабо рисковите инвестиции, коментира Валери Вълчев, изпълнителен директор на "Фортон интернешънъл Адрес груп".

По данни на компанията за първото тримесечие на 2005 година е регистриран ръст от 30% в цените на офисите спрямо същия период на 2004 г. и 57% спрямо 2003 г. При наемите повишението е 32% спрямо първото тримесечие 2004 г. и 51% спрямо 2003 г. За разлика от 2002-2003 г., когато имаше свръхпредлагане, в момента се наблюдава дефицит на големи офис площи от 2000 - 3000 кв.м.

Това важи особено за централната градска част, което гарантира високи нива и бъдещ ръст на наемите и цените, смята Вълчев. Подобна е ситуацията и с търговските площи, като от началото на годината се наблюдава засилено търсене на атрактивни помещения.

На изложението ще бъдат представени първите молове, които се строят у нас и трябва да отворят врати в началото на 2006 г. Това са "Мол София" и "Таун център", които дават възможност на едно място да пазаруваш и да се забавляваш. "Фортън" ще представи бъдещия търговски център в столичния комплекс "Младост" на бул. "Александър Малинов". Проектът е на G&J Ltd. и предлага възможности за пазаруване, забавление и отдих.

Общата разгъната застроена площ на комплекса е 8885 кв.м. Той се състои от търговска и офис сграда. Постройката с магазините е на три етажа, като е планирано в нея да се разположат около трийсетина търговски обекта. Офис сградата е проектирана с пет надземни нива.

На изложението се представя и българският отговор на "Бизнес парк София" - "Техно парк София". Той не може да се мери с мащабната инвестиция на германската компания "Линднер" и размерите му са по-скромни. Техно паркът се строи на площ от 6 дка в столичния квартал "Дружба" 2, в непосредствена близост до бул. "Проф. Цв. Лазаров".

Проектът предвижда изграждането на общо 4 сгради - 3 с офисни и производствени помещения и една с административни и сервизни функции. Фирмите в комплекса ще разполагат с множество удобства като цялостна климатизация в сградите, високоскоростна интернет връзка, сауна, фитнес, кафета, ресторанти, както и магазини и обширен паркинг към всяка сграда. Строежът на първата сграда започна през септември миналата година и трябва да приключи до края на тази. Първите три етажа вече са наети от инженерна българска компания с чуждо участие. Цените в техно парка са по-ниски от тези в офис парка.

Жилищни и ваканционни комплекси

На изложението ще бъдат представени жилища за всеки джоб - от 1400 евро/кв.м до 500 евро/кв.м, като по-голямата част от проектите са в етап на реализация, а други са все още в проект. "Резиденшънъл парк София", който за първи път беше представен на миналогодишното изложение, участва отново. Сред луксозните комплекси ще бъде представен "Ембъси сютс" (Embassy Suites). Това е първият проект, който реализира у нас ирландският инвестиционен фонд "Екуест" чрез дъщерното си дружество "Имофинанс". Комплексът, чието изграждане започна неотдавна, е планиран в две части - жилищна и търговска. Жилищната се състои от 9 блока на по 4 етажа, разположени сред парк от 8 дка. Търговската представлява мултифункционална 9-етажна сграда, в която ще има магазини, банка, ресторант, фитнес, фризьорски салон и др. Придвижването в комплекса ще става само с голф колички, тъй като на територията му няма да се допускат коли. За жителите на "Ембаси сютс" ще има подземен, а за гостите на комплекса - надземен паркинг.

Партньор в проекта е АДИС, като компанията ще управлява комплекса срещу такса, която ще се плаща от живущите в него. Изпълнител е "Ливел", а подизпълнител - строителната компания "Планекс". Една четвърт от апартаментите в "Ембъси сютс" вече са продадени, при това най-скъпите на цена от над 1300 евро/кв.м, казаха от "Имофинанс", като уточниха, че последните два етажа са продадени напълно. Не на такива стряскащи цени ще се продават жилищата в комплекс "Цариградски", чиято първа копка беше вчера. Планирано е това да бъде най-големият жилищен комплекс от затворен тип с около 1300 апартамента и разгъната площ 140 000 кв.м. Автор на проекта е българската компания „София билдинг къмпани”, като до края на годината ще бъдат инвестирани 8 млн. лева. Комплексът се намира срещу хипермаркета „Метро”, до шоурума на „Тойота”. Той ще бъде построен на три етапа, като на всеки от тях ще се изграждат между 300 и 400 апартамента. Планирано е комплекс "Цариградски" да бъде завършен през 2008-2009 г., като първият собственик ще може да се нанесе още през 2007 г.

Комплексът ще бъде с контролиран достъп, ще разполага с басейн, фитнес център, детска градина, магазини, аптеки, заведения, салон за красота и др. По данни на компанията средната цена на апартаментите ще е между 500 и 600 евро на кв.м.

Постигнато е споразумение за кредитиране на бъдещите собственици на жилищата от Банка ДСК. Финансовата институция ще кредитира клиенти още на етап „груб строеж” срещу ипотека на правото на строеж на апартамента. Кредитополучателите ще трябва да разполагат с около 30% от стойността на жилището.

За първи път на изложението ще бъдат представени и екокъщи. Проектът за т.нар. пасивни къщи е на арх. Иглика Ничева. Предвижда се да бъде осъществен в Симеоново. "Пасивната къща е сграда, в която комфортният климат се постига без активни отоплителни и охладителни системи. Това е къща, която се топли и охлажда сама, и оттам идва терминът пасивна", обясни арх.Ничева. Всяка къща е разположена на парцел с площ от 1090 кв.м. Жилищните сгради са решени на три основни нива и подпокривно, като разгънатата застроена площ е 440 кв.м, а дворът е 700 кв.м. Прогнозите на агенциите за недвижими имоти са, че пазарът на жилища през следващите две години ще се стабилизира заради голямото предлагане на нови апартаменти. По данни на виртуалния регистър за ново строителство www.bcc.bg общата площ на изграждащите се обекти само в София надхвърля 1.16 млн. кв.м. Предстоящите проекти са с площ от над 270 хил.кв.м, като очакванията са тя да продължи да расте. Същото бурно развитие търпи и пазарът на жилища във ваканционни селища в морските и планинските курорти. Инвестициите и строителството на този тип обекти нараснаха много в Слънчев бряг, на юг от Бургас - Созопол, Приморско, Китен, както и в района на Банско, а от скоро вече се появиха и първите проекти за Пампорово. Ценовите нива се движат от 650 евро/кв.м и достигат до 2000 евро/кв.м, като най-много оферти се поддържат на нива между 800 и 1000 евро/кв.м. В изложението с пет ваканционни комплекса, всичките в района на Слънчев бряг, се представя българската компания "Дриймвил". Тя участва и в първото изложение, като апартаментите в комплексите "Бриз" и "Самър дриймс", разположени в центъра на Слънчев бряг, вече са продадени изцяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА