5 Април, 2005 00:00 896 0

Панелките и лукозните жилища поевтиняват

  • цените-
  • имоти-
  • недвижими-
  • много-
  • управител-
  • пазара-
  • поевтиняване-
  • софия-
  • жилища-
  • жилищата-
  • агенция-
  • някои-
  • наблюдава-
  • квартали-
  • година-
  • търсене-
  • недвижими имоти
Започва поевтиняване на панелките в непрестижните квартали и луксозните жилища, смятат брокери на недвижими имоти. След нелогичното нарастване на цените през миналата година се наблюдава тенденция на спад, смятат те. През 2004 г. имаше нелогично нарастване на цените на недвижимостите в България. Първата причина за голямото поскъпване бе ясната перспектива за влизане на страната ни в ЕС. Популярна стана тезата, че като станем членове на Евросъюза и цените на недвижимите имоти у нас ще се изравнят с тези в по-богатите държави. Подобно твърдение е наивно. Поне в близките няколко десетилетия степента на икономическо развитие и стандартът ни на живот няма да достигнат европейските.Сега най-много се търсят най-евтините и най-скъпите имоти, каза Таня Галчева, управител на софийската фирма "Доверие-недвижими имоти". - Евтините поради факта, че винаги представляват дефицит, а другите заради неспиращия интерес на външни инвеститори, търсещи най-качественото на пазара на недвижими имоти у нас.

На подобно мнение е и управителят на "Сандрамакс" Милен Денев, който предвижда запазване на нивото на търсене на големите и луксозни апартаменти, както и на малките и евтини жилища. Младен Пейчев, управител на агенция "Аргус", прогнозира, че цените на жилищата и офисите няма да растат, а ще поскъпват атрактивните парцели, доколкото ги има и на къщите в курортните райони до София. Според него цените на недвижимите имоти не отговарят на конкретните икономически показатели за България.

Вече се наблюдава устойчива тенденция на поевтиняване на панелните жилища, твърди Евдокия Сотирова, управител на агенция "Джовани - СД". Допреди няколко месеца двустайните панелки се продаваха за 35-36 хил. евро, сега за не повече от 33 хил. Влияние за снижаване цените на жилищата ще оказват намаленото търсене, въведените ограничения на кредитирането и проблемите с новото строителство, свързани с недоброто му качество. На пазара се предлагат много ипотекирани апартаменти, което също подпомага процеса на снижаване на цените, подчертава тя.Някои брокери на недвижими имоти твърдят, че българският пазар лесно се влияе от различни сензации, които се хвърлят в публичното пространство. Непремерени изказвания на политици предизвикват неоправдано покачване на цените, което в крайна сметка води до отдръпване на купувачите и стагнация. Един от основните фактори за пазара са медиите, смята Севда Христова - управител на агенция "Имея". - Като напишат в най-четените вестници, че 1000 ЕUR струва квадратен метър в центъра, това силно влияе на всички собственици и те не са склонни да свалят цената, твърди тя.

Статистиката на сайта imot.bg сочи показателни тенденции на поевтиняване на жилищата в София. В сравнение с началото на февруари се отбелязва намаление на средните цени на предлагане в 6 от по-непрестижните квартали като Дружба-2, Люлин-7, Надежда 1, Овча купел-2, Западен парк. Най-голямо снижение на офертните цени се наблюдава за кв. Захарна фабрика - от 638 на 516 евро за кв. м. Наред с тях обаче през последните 2 месеца поевтиняване се забелязва и в центъра като ул. "Цар Асен" - от 898 на 879 евро за кв. м, ул. "Раковска" - от 846 на 764 евро за кв. м и в престижния кв. "Изток" - от 801 на 783 евро за кв. м.

Орлин Владиков - председател на НСНИ:
Наивно е да се сравняваме с Чехия или Унгария

Много обичаме да се сравняваме нашия пазар на имоти с този на Чехия или Унгария. Не виждам основание за това. София може ли да се мери с Прага или Будапеща като инфраструктура, чистота и урбанизация? Очакваните високи ценови нива на имотите у нас нямат икономическа основа. Те не кореспондират със състоянието на страната, с доходите на хората. Предлагането на недвижими имоти продължава да надвишава търсенето.
Моята прогноза е, че тази година цените на имотите няма да растат така бурно, както през 2004 г. Може би още през тази година ще бъде достигнат пика си, след който ще започне техният спад. Предполагам, че той ще бъде в рамките на 20-25%. Най-много ще поевтинеят някои жилища в неатрактивни градски квартали с лоша инфраструктура.
Увеличаване на цените ще има само в някои сегменти на пазара. В големите градове и най-вече в София урегулираните парцели ще продължават да поскъпват, защото има търсене, но предлагането ще е все по-малко. Очаквам инвеститорите да започнат да купуват по-често големи сгради, да ги събарят, за да използват терените за ново строителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА