Last news in Fakti

31 Май, 2005 00:00 527 0

Държавата търси 3,6 милиона лева от плажни концесии

  • срещу-
  • лозенец-
  • размер-
  • година-
  • министерството-
  • регионалното
Тринайсет дела с обща стойност на исковете 3.614 млн. лв. води Министерството на регионалното развитие срещу неиздължили се концесионери на плажовете по българското Черноморие. Всичките са сключени от кабинета на Иван Костов през 1998, 1999 и 2000 година. Най-големи са претенциите към концесионера на курортен комплекс Албена по договор от 1998 година. Според исковата молба "Албена" АД дължи няколко концесионни такси на държавата още от 2002 година. Вноската за 2004 г. е в размер на 528 445.73 лева. В момента "Албена" оспорва размера на концесионната такса. От дружеството твърдят, че такса трябва да се изплаща за реално ползвана ивица, а не за общия размер на тази част.

От тях претенциите за морски плаж "Лозенец" - 88 559 лв. неизплатени концесионни възнаграждения, 1932 лв. лихви и 12 613 лв. неустойки. Ивицата се стопанисва от "Рувал-комерс". Дружеството е правоприемник на "Рувал-Лозенец".

В списъка от съдебни дела попадат плажовете "Поморие" - юг и централен. И двата се стопанисват от "Строима" ЕАД-Поморие и общата стойност на двата иска е 53 369 лв. За морския плаж на "Русалка" е заведен иск срещу "Каварна турист" за 94 418 лв. Компанията е собственост на АКБ корпорация и закупи курортното селище. Искове има срещу концесионерите "Шкорпиловци-юг", "Лозенец", "Каварна", "Царево-Попски" и други, сочи справката на регионалното министерство.

Решения

По три от заведените искове вече има влезли в сила решения и дори част от тях вече са погасени, уточниха от Министерството на регионалното развитие. Концесионерът на плаж "Кранево-централен" - "Виктория" ООД, е започнал да покрива задълженията си от 57 793 лева. Изпълнителен лист е издаден за вземания на министерството от от частния стопанин на плаж "Черноморец" в размер на 19 931 лв. Съдът е уважил иска и срещу ЕТ "Атанас Атанасов-68" за дълг от 47 846 лв. за стопанисване на морски плаж "Балчик-централен".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА