Last news in Fakti

2 Август, 2005 00:00 729 0

Общината продава паркинга при „Интерпред”

  • паркинги-
  • строителството-
  • трябва-
  • около-
  • съвет-
  • подземни-
  • столичната общинска агенция-
  • столичният общински съвет
Интерпред" да се продаде, реши Столичният общински съвет. Продажбата на обекта ще се осъществи от Столичната общинска агенция за приватизацията, като най-вероятно това ще стане чрез тръжна процедура до края на годината.

Обектът е част от капитала на общинското дружество "Метрополитен" ЕАД.

Той беше изграден при строителството на станцията при "Интерпред". Подземното съоръжение е за 110 автомобила. Паркингът има нужда от довършителни работи, които по оценка на специалисти ще възлязат на около 2 млн. лв.

Строителството на метрото предвижда при повечето станции да има изградени и подземни паркинги, за да се разтовари движението в централната част. В момента се строи и паркинг на три нива за 400 автомобила на метростанцията при бул. "Драган Цанков" срещу БНР.

През миналата година Столичната общинска агенция за приватизация продаде чрез търгове два подземни паркинга. Единият в центъра под бул. "Найчо Цанов" - между улиците "Братя Миладинови" и "Княз Борис", беше купен от доброволен пенсионен фонд "Алианц България" за близо 2 млн. лв., като сумата трябваше да се изплати чрез разсрочено плащане. Другият подземен гараж в жк "Гевгелийски" беше купен от Гази Жужу за 138 хиляди лева, платени в брой.

В същото време Столичният общински съвет бави вземането на решение за изграждането на подземни паркинги в центъра на града. Според общият устройствен план на столицата такива съоръжения трябва да бъдат изградени под площадите "Народно събрание" и "Александър Батенберг", между Орлов мост и ул. "Гурко" и в южната част на Женския пазар.

Още миналата година зам.-кметът по строителството Велизар Стоилов обяви, че четири чужди компании са готови да инвестират в строителството на подземните гаражи. Отделните лобита в общинския съвет обаче не могат да се разберат и така проблемът с паркирането остава нерешен.

Междувременно съветниците взеха решение да намалят дивидента, който общинската фирма "Паркинги и гаражи" трябва да внесе в общинския бюджет, от 80% на 50%.

С освободените средства, около половин милион лева, дружеството трябва да внедри новата електронна система за наблюдение и контрол на синята зона, да подмени табелите и да постави нова маркировка. "Паркинги и гаражи" отчита печалба от 1.109 млн. лв. за 2004 г. Сумата е по-малка с около 100 хиляди лева спрямо 2003 г. въпреки заканите на изпълнителния директор Ивайло Николов да подобри финансовите резултати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА