Last news in Fakti

15 Август, 2005 00:00 1 947 0

Нов вид сглобяеми къщи могат да спасят хората пострадали от наводненията

  • производството-
  • твърди-
  • медникарова-
  • сглобяемите-
  • много-
  • сглобяемите къщи
Нов вид български сглобяеми къщи могат да решат проблема с хилядите хора, останали без покрив след наводненията, твърди тяхната създателка Сия Медникарова, вицепрезидент на Световната асоциация на изобретателите.Технологията за тяхното производство е отдавна разработена - съществува готов проект за производствена линия, с капацитет от 1 500 къщи годишно. За нейното внедряване ще са необходими само 1-2 месеца, твърди Медникарова. Обслужването й ще се извършва от най-много 15-20 души. Единственото, което остава, е да се намерят финансови средства за производството им.

За съжаление държавата нехае за българските изобретения и не отпуска почти никаква помощ за насърчаването им. В случая обаче става въпрос за иновация, която може да бъде с огромна социална стойност - да се изградят нови домове за нашите сънародници, пострадали от поройните дъждове през тази година.За производството на сглобяемите къщи може да бъде използван и някой от многобройните домостроителни комбинати, които пустеят на територията на страната ни, твърди изобретателката.
,Детайлите за сглобяемите къщи, дело на Сия Медникарова, се изработват от минерални отпадъчни материали от други производства, които се използват като заместители на цимента. Интересното е, че те могат да бъдат произведени в каквато и да е форма, в зависимост от начина, по който бихте искали да изглежда домът ви, твърди Медникарова. Можете дори да си поръчате модерен дом на бъдещето. Единственото, което е нужно, е само да бъде създадена необходимата матрица за изливането на детайлите.

Освен това, панелите съответстват на най-високия стандарт за топло- и хидроизолация DIN 1015. Къщите са преоразмерени, устойчиви са и на земетресения, заяви тяхната създателка.

Сглобяването им също става бързо. При готова, излята основа една къщичка от 65 кв. може да бъде сглобена само за ден.

За сглобяемите домове са измислени и специални врати, състоящи се от стъкло, влакна и полимер. Те са изключително здрави и устойчиви, дори на куршуми.Този нов вид постройки е измислен малко преди началото на прехода у нас. Тогава в с. Покровник, Благоевградска област, е разработена технологичната линия и започва производството им в малки количества. Към изобретението голям интерес проявяват чужденците - поръчват се къщи за Маями, Флорида и Баския, Испания. За съжаление с идването на 10 ноември 1989 г., както и много други производства в страната и това е занемарено.

За качествата на сглобяемите къщи говори и фактът, че те са отличени със златен "Оскар" - най-високата награда на най-големия в света иновационен салон INPEX - САЩ. Въпреки желанието на много чужденци да закупят патента и да започнат производството на къщите обаче, създателката им иска иновацията на всяка цена да остане в България.

На тазгодишното изложение INPEX в САЩ изобретението отново е представено, като този път в него са внедрени и торсионният двигател на инж. Христо Стоянов (революционен метод за производство на топлоенергия), табло за измерване на биометрични данни и др. По този начин българските иноватори представят на салона своята идея за къща на бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА