Last news in Fakti

21 Септември, 2005 00:00 905 0

Да поседнем пред… камината

  • камина-
  • камината-
  • въздух-
  • които-
  • топъл-
  • трябва-
  • много-
  • камините-
  • около-
  • няколко-
  • обаче-
  • камери-
  • топъл въздух
,Лятото пак отмина незабелязано, дойде есента, а след нея неизбежно ще дойде и зимата. Ако досега не сме го свършили, изглежда е време да се замислим с какво ще се топлим през студените зимни дни. Този въпрос звучи малко сухо и чисто практично, но алтернативите са доста. Сега обаче ще се спрем на една от тях – камината. За разлика от всички останали варианти за отопление, камината е много повече от нещо, което просто излъчва топлина. Живият й огън сгрява сърцето, внася много уют и създава особено задушевна атмосфера в дома. В повечето случаи камината се превръща в център на интериора и обикновено около нея се формира кът за почивка и релакс, за интимни разговори или за усамотение с мечтите. Първата ми асоциация като си помисля за камина е студена зимна вечер, отвън красиво се сипе сняг, а аз седя в люлеещия се стол и съзерцавам огъня. В стаята се носи страхотен аромат от леко припукващите цепеници. Приспивното им пращене внася невероятен покой в душата ми. Да, наистина романтично! Но стига с лиричните отклонения. Сега искам да насоча вниманието ви към камината, погледната от друг ъгъл.

Дали у нас все още камината е лукс или по-скоро необходимост? Безспорно, да се направи камина се изисква солидна инвестиция. На първо време трябва да си отговорим на въпроса: каква площ от жилището искаме да отопляваме с камината или просто държим преди всичко на декоративния ефект. Днес на нашия пазар се предлагат най-различни видове. Едните са с открит огън и при тях се залага основно на визията и дизайна и те могат да отопляват само помещението, в което се намират. Закритите камини са с горивни камери, които също са няколко разновидности – за топъл въздух, с водна риза, а напоследък все повече навлизат и камерите на газ. За сега най-разпространени са камините с горивни камери за топъл въздух, при които чрез въздуховоди топлият въздух се отвежда до няколко помещения. Горивните камери за топъл въздух са с мощност от 8 до 26 kW, а тези с водни ризи – с мощност от 16 до 25 kW. Каква площ може да отоплява самостоятелно една камина се изчислява приблизително като мощността се умножи по 10. Разбира се, това е само приблизително, колкото леко да ни насочи към избора, защото много са факторите, оказващи влияние върху температурата, която искаме да поддържаме в помещението – климат, изолация, външна температура и т.н. Но да се върнем на въпроса за икономическия ефект при закритите камини.picture:3,20050921_12.jpg,Статистиките сочат, че за помещение от порядъка на 100 м2 площ с камина с горивна камера за топъл въздух при едно зареждане за 6 – 10 часа, за целия отоплителен сезон, който у нас е около шест месеца, без да се гаси, са необходими 10 – 12 кубика дърва. Тук веднага трябва да открия една скоба и да кажа, че това зависи изключително от качеството на дървесината – тя трябва непременно да е суха и за препоръчване е да е широколистна. Сами можете да направите съпоставка между сумите, които ще трябва да отделите през целия сезон, ако се отоплявате на електричество, с централно парно или с камина. Очевидно е, че една камина би се изплатила за около 2 – 3 години от икономиите на средства.

По отношение на дизайна си камините бележат също голямо разнообразие. Кой не е виждал рустикална или класическа камина. Сега обаче ми се ще да обърнем внимание на камините в модерен стил. В по-голямата си част те са метални и с нестандартни форми и са подходящи за модернистичните интериорите, изпълнени в минималистичен или хай-тек стил. Напоследък обаче често в интериорните решения се залага на момента с изненадата. В модерен изчистен интериор, в който всичко е подчинено на минимализма, се поставя камина в рустикален или класически стил. Тази смела еклектика, придава особено уникално звучене на интериора и неповторима атмосфера. Топлината на камината се явява като контрапункт на хладината, лъхаща от минималистичното обзавеждане. Ако все пак нямате смелостта така да комбинирате, а сте поклонници на модернизма, ви предлагам няколко идеи за модели, които чудесно биха се вписали във вашия минималистичен интериор.

текст: Евгения Николова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА