12 Октомври, 2005 00:00 759 0

Като в приказен свят

  • много-
  • всичко-
  • които-
  • обичам-
  • искам-
  • трябва-
  • първата-
  • където-
  • защото-
  • време-
  • около-
  • среща-
  • преди-
  • вечеря-
  • всички-
  • истински-
  • усещането-
  • виждам-
  • времето-
  • желязо-
  • спалнята-
  • каризма-
  • харесва-
  • какво-
  • добре-
  • живота-
  • докато-
  • затова-
  • материи-
  • ковано-
  • ковано желяз
Първата ми среща с Галя Курдова... Всъщност първата ми среща със самата нея е чрез нейното изкуство - песните на Каризма. Но сега имам пред вид деня, когато се запознахме. Трябваше да се срещнем в ......., за да уточним подробностите около фотосесията и материалът, който подготвях. Тя малко закъсняваше. Вече започвах леко да потропвам с пръсти по масата, когато я видях – подтичваща, задъхана, но усмихната и приветлива. Поздравихме се и седнахме. И докато разглеждахме менюто на заведението Галя разпалено ми разказваше за Барселона и преживяванията си там от преди няколко дни. За хората, които били специални, поддаващи се на емоциите, открити и отворени за прекрасните преживявания в живота. „Чувствам се добре сред тези хора и затова обичам да ходя в страната им”, сподели Галя. След това ми показва и снимки с нейни приятели и изрича думите „Приятелите ми означават много за мен”. Започнах да я чувствам някак си по-близка. И ако до този момент бях имала някакви колебания как ще протече разговорът ни, то от тук нататък те се изпариха.
,Галя много внимателно ме изслуша, докато й обяснявах идеята за новата ни рубрика – да направим заедно един тур из мебелните магазини, за да разберем какво тя харесва, кой стил й допада, как би искала да изглежда домът й или казано най-точно да опише себе си чрез дома си. „Идвате точно на време – смее се Галя, - след броени дни ще се нанасям в ново жилище и все още избирам мебелите си. Искам всичко да е от естествени материи и да има живот, да е като в приказен свят, където аз съм принцесата. Като дете винаги исках да съм принцеса. Ще го обзаведа сама, защото интериорният дизайн е втората ми страст, след музиката. Дори идеята ми е след време да мина зад кадър и да се занимавам с дизайн. Вече съм направила интериорите на двама мои приятели, както и участвам при създаването на декорите за клиповете на Каризма, и искам това да е само началото на изявата ми в тази сфера.”

Втората ни среща беше в деня на обиколката из мебелните магазини. Ето и изборът на Галя.

Материите

Обожавам естествените материи. И на външен вид, и при допир. Искам всичко, което ме обгражда в дома ми, да е от естествени материи – лен, ратан, ковано желязо, бамбук, коноп. Като знам какво е съдържанието им се чувствам по-близо до природата. Знам, че тя го е създала. Мебели, завеси, килимчета. Не веднъж съм казвала, че може би ще завърша живота си на остров, където ще има само истински, натурални неща като пясък, вода, много дървета, истински огън, дори и храната. Била съм във Венецуела и Куба и съм видяла как всички заедно берат царевицата на плантацията. Това ме примамва. Може би всичко около нас вече е много изкуствено...

Освен това ме привличат и вещите, които са направени ръчно. Много харесвам индийските ръчно тъкани килимчета. Източният стил много ми допада. Смятам, че ако килимчето ми е изплетено от суров лен то съдържа живи частици, които носят в себе си енергия. Обичам всичко около мене да е специално и да носи духа на човека, който го е направил. А не както е в модерния свят – студените, излязли от машината предмети.

Кованото желязо

Голяма част от нещата в новия ми дом ще са от ковано желязо. Корнизите, някои елементи в коридорите и стаите, нощната лампа. Самите форми от ковано желязо ми създават усещането за приказност - когато влизаш в къщата ми пристъпваш в друго измерение –неуловимо и нереално за нашия свят. Чрез детайлът изобщо, в дома се привнася чувството на топлота, уют и живот. Някои хора харесват минимализма или хай-тека. А аз не съм привърженик на високите технологии. Дори и телевизия гледам вече рядко. Предпочитам да пътувам и да виждам с очите си какво се случва около мен, да виждам истински хора.

Огледалото

Имам много огледала в дома си. Като в кукленска къща, на принцеса. Но всъщност не съм кокетка. В тези огледала аз виждам Галя и мога да я наблюдавам и да водя диалог със самата нея. Това е диалогът между съзнанието и подсъзнанието. Оглеждайки се в огледалото човек може да разбере много неща за себе си. Лично аз прекарвам голяма част от времето си в мисли за това кое е правилно и кое не, как е най-добре да се свърши нещо, да е добре за всички участници в събитието. Затова и този диалог обикновено е много суров. Педантична съм, това се отнася и за Миро. И ако нещо не отговаря на изискванията ни не правим компромиси. И в професионален план, и в личен. Приемам много критики, но преди всичко се контролирам сама.

Мечтата ми е един ден да стана прекрасна майка и затова трябва преди всичко да разбера себе си. Също така вярвам, че животът ни е път, който трябва да изминем с всичките уроци и като срещнеш препятствия трябва да ги преодолееш и да преминеш на следващото ниво. И колкото по-бързо това стане, толкова повече неща ще научиш. Иначе оставаш пак там, където си и непрестанно се повтарят едни и същи събития.

Свещите и огънят

Лъвица съм, а лъвът е огнена зодия. Обичам огъня. Когато вечер съм в къщи си паля свещи. Електрическите уреди ни топлят, но контактът с природата и истинското го няма. Свещите са истинския огън. Самото им палене за мен е ритуал. Харесвам старинните свещници и големите свещи. Понякога медитирам. Въобще в домът ми се прокрадва усещането за храм. Просто на мене ми харесва този източен стил, възгледите му и визията. А в дома ми влизат само най-близките ми хора.

Решила съм в новото си жилище да използвам огнените цветове – жълто, оранжево, червено. С тези багри искам да внеса повече пламенност. И вярвам много в значението на цветовете. Червеното като цветът на любовта и силните чувства, жълтото и оранжевото - на огъня и всичко, което е свързано с топлината. Чрез тях търся и усещам топлината и искам тя да ме обгражда. Така обичам да се отнасям и към приятелите си – да ги обграждам с топлина и знам, че заради това и те ме обичат. Давам обич, защото очаквам същото.

Спалнята

В спалнята не влизам дори с домашните си чехли, колкото и да са красиви и да отиват на интериора. Събувам ги пред спалнята и влизам боса в нея. Тя е като светилище, в което вземам само красивите си мисли. Оставям всичко излишно и натоварващо пред вратата...

Люлеещият се стол

Докато седя в люлеещ се стол се връщам някъде в света на книгите. Представям си, че съм героиня от някаква книга или филм. Всичко е много назад във времето. Намирам се в замък или огромна къща, където има икономи, персонал, който се грижи за теб и те кани на вечерята. Позвъняването на звънчето съобщава на всички, че трябва да се приготвят за вечеря. Мисълта, че се обличаш красиво специално по повода, че слизаш за вечеря, е много приятна. Тогава, в тези отминали времена, и обноските между хората са били много изискани. Имало е една грациозност в облеклата, в отношенията им един към друг, в интериора.

Двамата с Миро много обичаме да се променяме. Харесва ни да преминаваме през отделните епохи чрез творчеството ни, клиповете ни. Да съживяваме различни любими образи от детството, които са ни харесали, когато сме прочели една книга. Усещането, когато пресътворяваш различни среди, е страхотно. Чувстваш, че принадлежиш към времето, което се описва и всичките му характерни измерения.

Кутията за спомени

Не бих искала да забравя, каквото и да е от миналото си. Аз пазя спомените си много грижливо. Преди време четох една много интересна характеристика за зодия лъв и тя гласеше, че в дома на една лъвица ще намерите шкаф с предмети, които са символи на миналото - например от първата любовна среща. /Тук Галя се усмихва тайнствено/. В шкафът ми под тоалетката имам една кутия... Вътре пазя първата роза, която ми е подарил първият ми любим, пазя си една сребърна лъжичка от една хубава вечеря по време, на която сме говорили за нещо, което силно ме е вълнувало. Пазя си и самолетни билети от Куба защото там съм преживяла силни емоции и съм научила много за живота. Обичам спомените и живея с тях. Хубавите ги пазя. Лошите, или по-скоро тъжните – ами... не мисля за тях.

Почти към края сме... Продължаваме да вървим пеша, защото Галя се придвижва така винаги, когато това е възможно. Тя минава смело по булевардите, докато аз се ядосвам на неправилно паркираните коли по тротоарите. „Ето аз съм си такава – ми заявява нежната половинка от дует Каризма - цепя смело по най-широкия и прав път. Така е и у дома – пространство и високи тавани. Такава е душата ми – огромна, пълна с емоции.”

текст: Елисавета Станчева-Михайлова
снимки: Камен Ехранов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА