Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 16:17 8 616 14

Секторът, който движи българската икономика

  • арх. иван шишков-
  • ксб-
  • среща-
  • строителство

Това е строителството

Секторът, който движи българската икономика - 1

„Строителният бранш движи икономиката на България. Затова е важно да продължим да работим заедно и в диалог“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с ръководството на Камарата на строителите в България. По време на срещата представителите на камарата изразиха благодарност към архитект Шишков за бързата и качествена работа за изработване на методиката за индексация в строителството, след една година „мъка“, по техните думи и бяха категорични, че браншът най-после има министър. „Това бе едно от най-важните неща, които трябваше да свършим“, обясни от своя страна министърът. И подчерта, че това, което екипът му е започнал, ще продължи докато е в МРРБ.

Следващата важна стъпка е да се изработят указания за прилагането на тази методика, стана ясно в хода на разговора, като от бранша поискаха ясен регламент, определен от регионалното министерство и бяха категорични, че са готови на диалог и съвместни усилия. Министър Шишков предложи указанията за прилагането на методиката да бъдат изработени съвместно между експерти на МРРБ, Министерство на финансите и КСБ.

Около необходимостта от узаконяване на незаконните строителни дейности, открити на магистрала „Хемус“ и някои язовири в страната се обединиха още от КСБ и ръководството на МРРБ. В този контекст министерството вече публикува за обществено обсъждане и промени в Закона за устройство на територията.

Предстои одобряването и публикуването и на измененията в Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

За съвместни усилия в посока промяна на нормативната уредба, свързана с договорите за текущ и основен ремонт, призова министърът на днешната среща и изтъкна необходимостта от това.

„Искам да сложа ред и малко да либерализираме нещата, свързани с договорите за ТРП“, обясни архитект Шишков и добави, че в момента законодателството е това, което създава проблем. Технологиите напредват, а законът е на едно място, затова е необходимо законът да бъде свързан с новите технологии, за да може да работи, не да пречи на технологиите, посочи регионалният министър. Според него строителството като начин на изпълнение е изпреварило законодателството и именно това трябва да се промени.

От КСБ изразиха готовност за предоставяне на експертиза по отношение промени в нормативната база.

По време на днешната среща бе обсъден и въпросът с предстоящата програма за енергийно обновяване на жилищния фонд и обществени сгради. Министърът запозна с детайли по програмата представителите на строителния бранш и отново подчерта, че насоките за кандидатстване по процедурата вече са публикувани за обществено обсъждане.

В края на разговора арх. Шишков и ръководството на КСБ се договориха следващата седмица да проведат отново съвместна среща, на която да продължи обсъждането на редица въпроси, отнасящи се за строителния бранш.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    28 2 Отговор
    Не тва е Чекмеджето, което движи шкафчетата да му се Отчитат.
  • 2 Движи да

    30 3 Отговор
    а парите идват от мръсни сделки
  • 3 Тъжно

    40 4 Отговор
    Точно тоя сектор напълни чЕкмеджетата на Банкянския. Строите на 3-ни цени, некачествено, без надзорни органи, без гаранция.
  • 4 Гост

    39 3 Отговор
    Българската икономика е движена от европейски подаяния. Без тях фалират земеделци, строители и всички по реда. Беше то, при онова, лошото време, когато разчитахме на родно производство.
  • 5 Излъган

    17 1 Отговор
    Не ползвайте услугите на Й Шипков. Дребно стоителче, но коварно. Мен ме излъга както в доставените строителни материали, така и в количеството, цените и т.н.

    Коментиран от #11

  • 6 Голяма лъжа!

    34 7 Отговор
    Строителството не е икономика, а антиикономика! Икономика е това, което дава пари - производство, услуги, търговия. А при строителството вземаш едни готови пари,които някой е изкарал и ги закопаваш в бетон.
    Апропо, "достиженията" на този сектор са добре видими и по бившето Черноморие, и в София,и в Пловдив, и във Варна,.......................!

    Коментиран от #10

  • 7 шкаф кюлчаков

    9 2 Отговор
    дано да не е сектора в който се генерира корупцията
  • 8 Рошко

    21 1 Отговор
    Д ане дава Господ някое по голямо земетресение, па и строителството го четем от 32 години ремонт след ремонт, а златна земя и вода имаме, ама акъл нямаме че търпим кратуни да ни управляват
  • 9 Хектор

    6 2 Отговор
    Проституцията ли е?
  • 10 Милен

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Голяма лъжа!":

    Ти да не живееш пещера, че толкоз хулиш строителството?
  • 11 Прецакан

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Излъган":

    А на мен и доста рушвети ми взе.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кольо,

    16 1 Отговор
    Ако една държава просперира само със строителство на кооперацийки със съмнително качество жална и майка...
  • 14 Читател

    12 0 Отговор
    И как строителството движи икономиката, като то не вкарва пари от чужбина. А по-скоро - изпраща пари натам, чрез вноса на строителни материали?