Last news in Fakti

25 Ноември, 2005 00:00 702 0

На пазара за хотели - предлагането расте, а търсене няма

  • хотели-
  • които-
  • купувачи-
  • обекти-
  • хотелите-
  • легла-
  • обаче-
  • офертите-
  • сделки-
  • продажба-
  • собствениците-
  • големите
Пазарът е залят от оферти за продажба на хотели, но не се сключват почти никакви сделки. Предлагането надвишава търсенето в пъти, сочи справка с някои от големите агенции за недвижими имоти. Те потвърдиха, че след края на лятото са се появили нови хотели за продажба, за които не се намират купувачи. Специалистите обясняват застоя с прекалено високите цени, които искат собствениците, и с непрекъснато растящия брой на офертите.

Голяма част от продаваните хотели са работили една-две години, но има и предложения за недовършени обекти. Основната причина е непреценена инвестиция, лоши устройствени планове и липса на инфраструктура, смята Милан Коев от бургаска агенция за имоти. По думите му за хотелите в строеж по-лесно биха могли да се намерят купувачи, защото цената им ще е по-изгодна.

Най-много са офертите за малки и средни обекти по морските и по по-ниските планински курорти. Според брокерите собствениците им са очаквали по-големи печалби и бързо възвръщане на инвестициите, но са останали разочаровани. Друг фактор за ускореното предлагане е и презастрояването на Черноморието и липсата на добра инфраструктура.

Представителите на имотния и туристическия бранш предвиждат два варианта за развитието на пазара. От една страна, прекалено голямото предлагане ще накара собствениците на малките и средните хотели да свалят цените. Към по-големите хотели пък биха заявили интерес чужди инвеститори с традиции в хотелиерския бизнес. Те си имат свое ноу-хау да развиват обектите и да ги направят печеливши, обясни пък управителят на "Хотел бедс" и представител на "Фърст чойз" за България Богдан Христов.

Тенденцията показва, че все още най-много се предлагат хотели по морето. В момента има над 200 актуални обяви за курортите около Бургас и над 50 около Варна. За сравнение в София обявите са близо 60, а в Банско над 20. Една от малкото сделки, сключени напоследък, е за хотел "Добринище", ски влека и двете хижи - "Безбог" и "Гоце Делчев", които поморийското дружество "Сънсет ризорт" купи от софийската "Родина турист" за 4 млн. лв.

Обектите, които се обявяват за продажба чрез сайтове и агенции обаче, са предимно малки (семейни хотели с до 30 легла) и средни със 150-200 легла. Свръхпредлагането на хотели по Черноморието кара повечето собственици да продължат да предлагат имотите си и през зимните месеци. Най-високи остават цените на офертите от Несебър, където в момента се продават 30 хотела средно по 1410 евро на кв.м. Леко поевтиняват хотелите в Бургаска област. Малките хотели привличат интереса освен на български и на купувачи от Русия и Гърция. Управителят на "Явлена" Страхил Иванов поясни, че инвеститори от Испания проучват пазара по морето за обекти от среден тип с до 300 легла. Реални сделки обаче още не са сключени.

Тъй като продажбите на големите хотелски комплекси не влизат в обявите на агенциите, официална информация за предлагането им няма. В туристическите среди обаче упорито се говори за такива оферти - предимно от Слънчев бряг и Златни пясъци, като и цената им започвала от 15 млн. евро. За някой от хотелите става въпрос за прехвърляне на собствеността между различни съдружници или за изплащане на дялове. Има собственици на четири- и петзвездни хотели, които биха ги продали, ако намерят купувачи. За тези обекти се търсят купувачи от чужбина, обясниха брокери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА